Как става номера

Скоро по Нешънъл Джиографик гледах едно предаване за това на какво са способни хората в смисъл свръхвъзможности и тем подобни. На филма показаха как един си наряза жестоко езика с нож, един пък се разхождаше със дълбоко забит в главата пак нож – даже имаха трудности да го извадят. Един пък го промушиха през гърдите(но не и през гръдния кош) малко подкожно беше, но все пак впечатляващо. Казаха, че получавали силите си от т.нар. суфи, учител и наставник, който им давал защита срещу болката и ги пазел от инфекции и тежки последствия, а той на свой ред я получавал от аллах тази енергия ли що ли.

После показаха един тип който прави същите номера, но пред публика в Лас Вегас – при тестове с ток той показа свръхпоносимост към болка, когато се концентрира, но неговите способности си бяха чисто самувнушение, както при самохипноза или хипноза.

В тоя ред на мисли се сетих и за демонстрациите на монасите от Шао Лин като ходят по остриета и огъват бамбуково копие опряно в гърлото им. Та при тях работата не опира до аллах а до Буда. И енергията им се казва чи, а на мюсулманите не помня как се казваше енергията, както и да е.

Някои протестантски проповедници пък събарят вярващите с махване на ръката – съответно даже някои изпадат в конвулсии – това съм го виждал с очите си и много напомня на безконтактния нокаут който беше разгледан във филма на Нешънъл Джиографик. Та става въпрос за следното – някакви инструктори- каратисти събаряха поред – сиреч нокаутираха учениците си и други желаещи с ефект подобен на протестантските проповедници спомощта на чи. Само, че когато скептично настроен журналист от Нешънъл Джиографик поиска да съборят и него не успяха, колкото и да се напъваха. Обясниха, че той съвсем не вярва в техните способности и затова те не се проявяват спрямо него.

Тук си спомням и за историята която прочетох някъде, даже съм я срещал на няколко места, дали не беше и в една от книгите на Пелевин. Та там се разказваше за прословуто проклятие на австралийските аборигенски шамани – достатъчно било само да посочат някого със пръчката си, жезъл ли е там или някакво специално коренище и жертвата му умирала за броени дни. Само, че това проклятие не действало на белите хора, защото за тях могъщите жреци били само дребни смешни кряскащи човечета.

Излиза, че за да действат свъхспособностите трябва да вярваш в тях, че едикой си има сила чрез проклятие или заклинание да направи еди какво си или да те убие.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: