Хаос на последния етаж 3

Така както си имам навика хаотично да чета оттук-оттам, та взех да поразгледам Корана. Без да съм го чел основно попаднах на следното.

Сура 8

12. Твоят Господ разкри на ангелите: “Аз съм с вас. Подкрепяйте вярващите! Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!”

13. Това е, защото се възпротивиха на Аллах и на Неговия Пратеник. А за който се възпротиви на Аллах и на Неговия Пратеник, Аллах е суров в наказанието.

14. Ето, вкусете го! За неверниците е мъчението на Огъня.

15. О, вярващи, когато срещнете неверниците в настъпление, не им обръщайте гръб в бягство!

16. А който им обърне гръб в този ден, освен с намерение за бой, или за да премине към друга [ваша] дружина, той вече си е навлякъл гнева на Аллах и мястото му е Адът. Колко лоша е тази участ!

17. Не вие ги убихте, а Аллах ги уби, и не ти хвърли, когато хвърли, а Аллах хвърли, за да подложи вярващите на добро изпитание от Него. Аллах е всечуващ, всезнаещ.

Мда – не ми звучи кой-знае колко миролюбиво, честно казано. Незнам как суфийте са комбинирали тази сура с мира и любовта към ближния. Та спрях засега разглеждането. Всеки ден си пускам за по малко BBC, та се взривяват и се трепят яко един друг в Ирак. Особено шиити и сунити. Шиитите трепят сунитите на общо основание. А сунитите като по-слабо малцинство се взривяват в шиитските джамий и нервират още повече шиитите и те се навиват да избият още повече сунити. Не, че не беше нещо подобно между католици и протестанти в Ирландия, но чак такива касапници не си спомням да е имало.

Както и да е, сега тъмо прочетах до края Фалун Гонг – първата книга. Интересното е, че на последователите на фалун дафа е абсолютно забранено да събират каквито и да е такси или да се облагодетелстват по какъвто и да било начин. Всичките им материали са абсолютно безплатни. Както ми се струва това учение е много подходящо за азиатци. За чужди на тая култура е страшничко, особено ако някой със слаби нервички вземе да повярва във всичко. Сега се каня да прегледам втората книга, в която поне по съдържанието съдя, че има доста интересни неща за мирогледа на будистите. Всъщност и в първата е доста добре и кратко обяснено какви духовни принципи имат будистите и даоистите.

Странното е, че те виждат съвсем различни неща или поне казват, че виждат от други хора от други религии и култури получили някакъв вид просветление и минали по други измерения и така нататък. Изобщо май в много случаи хората виждат това което им се иска да видят, или някои пък точно обратното – това което не им се иска да видят. Нали всичко което виждаме се проектира в област в мосъка с размерите на кредитна карта. Та на мозъка вероятно не му е трудно да си прожектира разни работи. Като съм гледал триизмерни филми, например сцена заснета от летящ хеликоптер, който рязко пикира надолу е карала стомаха ми да се свива, както когато съм на влакче на ужаса или някакво подобно бързо движещо се приспособление, макар, че технически погледнато стола ми изобщо не е помръднал. Да не говорим вече за факта, който е известен на всеки, че под хипноза работата става още по-дебела. Например се получава изгаряне от абсолютно студен предмет, че и рана, че и белег след това. И всичко това в главата.

Интересното е, че понякога хората са готови да повярват в абсолютни глупости. Примерно свидетелите на Йехова или Сциентолозите или Мормоните. Като се поразрови човек из нета, направо се чуди на създателите на тея учения ли са секти ли са как им ги ражда главата тея глупости, а още повече се чуди на тия, които са им се връзват.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: