romмelmarkt или битак

В Белгия и Холандия често организират така наречените rommelmarkt – това си е пазар за стари вещи. Обикновено се организират през лятото във всеки по-голям квартал по веднъж годишно. За разлика от софийския битак хората изкарват старите си вещи за продан но има и нови неща. Плаща се такса, която е различна за различните квартали и варира от 10 до 40 евро. Решихме да се освободим от малко стари боклуци а и да разгледаме. Между впрочем преди около два месеца посетих един такъв пазар и си купих медно хаванче за лекарства, което се оказа антично. Платих го 6,50 а се оказа,ч че струва минимум 150. Не лоша сделка, нали. Може би ще го продам в бъдеще, но засега си го пазя.

На единствения ромелмаркет на който продавах направих нещо, което си ме изкефи, а именно – купих два касетофона със сиди плейъри – единият за пет, а другият за три евро, след което продадох единия на същия пазар за десет. Вторият си остана за мен, но цидито му не работи. Все пак има радио и две касети. Не че го слушам, просто си стои в гаража. Естествено посещавах често близката кръчмичка за студена бира, така че в крайна сметка похарчих повече отколкото изкарах, но беше готино. Накупих сума медни съдове и лампи, както и една корабна камбана, която вече монтирах до входната врата. Сега малко ме мързи да ги снимам.

На подобни пазари хората често карат децата си да продават, за да свикват и да се учат на пазарни взаимоотношения. Често деца или младежи продават старите си играчки, сидита, електронни игри и какво ли не още.

На такива пазари съм купувал евтини картини, прасета касички, нови непромокаеми якета и разни други щуротии. Интересно е. Ощедна от удачните ми покупки беше два огромни тома – Хроника на света и Хроника на двайсти век – дебели тухли които едва домъкнах до вкъщи. Книгите съдържат както се разбира и от заглавията история на света история на двайсти век по хронология. Жалко, че са на фламандски който още не разбирам така добре, но все пак съм доволен.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: