Работа, работа…

„Работа наричам непрекъснатото движение на три от четирите крайника“
Емилиос Спиропулос

Тук хората работаят по строго регламентирани правила, при което тези правила се спазват. Иска ми се да вярвам, че и в България това ще стане така. Има офиси наречени тук Interim а на български ще са нещо като бюра по труда само, че има голяма разлика с българските, които доколкото си спомням само те таксуват 10-15 лева за да те запишат в една тетрадка и ако евентуално ти намерят работа да ти вземат половината заплата. Европейското интерим бюро, казвам европейско защото Randstad например съм го виждал в Белгия, Холандия и Испания, а се търгува и на борсата, т.е. голяма фирма е. След randtad морете да поставите .nl .be .es .co.uk .fr и така нататък, надявам се да има скоро и .bg

Та инетримът се явява работодател, а фирмата на която са и нужни хора за работа се явява само клиент на интерима и плаща на него. С една дума – дори фирмата да не плати ти си получаваш парите. Интеримът плаща националните празници ако си работил в деня преди това. Интеримът ти дава работно облекло. Когато работиш за интерим можеш спокойно да кажеш – идната седмица ще пътувам, и затова не ме търсете. Когато си на разположение те ти звънят и те питат – имаме такава и такава работа – харесва ли ти? Ако искаш отиваш и работиш. Когато си поработил известно време в някоя фирма те автоматично те слагат в планирането за следващия ден, следващата седмица и т.н. като на практика си на постоянна работа. Когато направиш необходимите за това дни, независимо че си интерим имаш право на социални помощи за безработни.

Интеримът плаща за всяка изработена седмица следващия петък, т.е. получаваш си парите за седмица.

Средното заплащане в Белгия за неквалифицирана работа е около 50 евро на ден нето. Така, че митовете за космическите заплати , които се носят в България не са истина. За да взимаш големи пари тук трябва да си страшно квалифициран, ама наистина.

С 1000 евро на месец можеш да си позволиш да се храниш с каквото намериш за добре, да си изплащаш нова малка кола и да живееш в малък апартамент. Подчертавам малки защото не можеш да караш голяма кола освен ако не си тузар зараду умопомрачителните данъци, застраховка и цена. Не можеш да си наемеш или купиш голяма къща защото е скъпо, но пък можеш да живееш напълно нормално и без да се притесняваш за нищо.

Когато си на подобна работа самото социално осигуряване ти заделя по няколко там евро на ден и юни месец ти превеждат по сметка едни спестени 1000 – 1500 евро с които можеш да отидеш на ваканция където си поискаш.

Пожелавам на всеки в България да има такъв коректен работодател. Това ще е едно от положителните неща, които ще се случат на българите, а именно появата на европейски интерим бюра, които ще заменят сегашните така наречени бюра по трода на кото отговаря по-добре наименованието кожодери.

Междувпрочем не се и съмнявам, че ако това стане ще се случи неминуемо побългаряване по системата мой човек или дай нещо да почерпим, но все пак, като цяло ще е по добре

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: