Земеделието в Белгия

Току що пазарувахме в една частна месарничката ме нападна музата да напиша за земеделието в Белгия като цяло. От моя гледна точка естествено. А защо във връзка с тази месарничка? Защото тя е пристройка към една ферма, която си продава кравите и прасенцата по този начин. Всеки петък, събота и неделя е отворено и продават прясно месо собствено производство. Освен това има и готови супи, лазаня, салати, пушени деликатеси, яйца, картофи лук и т.н и всичко това е произведено във фермата. По всичко изглежда, че бизнесът им върви добре.

Често срещано явление е фермите да произвеждат нещо в което са се специализирали. Примерно йогурт или различни видове сирена от кашкавалски вид.

За разлика от българския вариант – селце с разположени около него малки нивички тук фермите са далече разположени една от друга със всичката им прилежаща земя около тях и необходимите селскостопански постройки. По този начин явно се улеснява значително обработката на земята, тъй като не са принудени да обикялят цялата околност за да изорат или каквото там трябва да направят малки участъци от по половин декар.

Нивите са големи и лесно се обработват от големи трактори, които доколкото съм чувал в България се използват само в Добруджа.

Белгийските крави-мутанти съм ги снимал в стари постинги. Освен карави мутанти имат и коне мутанти които в миналото са били използвани за оран и превоз на тежки товари. Конете стигат до 1300 кг и имат подкови с размера на средно голяма чиния. В момента ги отглеждат само за да запазят традицията. Ще ги снимам и ще постна няколко снимки, защото гледката си заслужава.

Тъжното е, че в България пенсионерите получават по-малко от една белгийска крава. Правителството субсидира всяка крава с по три евро на ден, което е приблизително 170 лева на месец. Мисля, че не са много пенсионерите които взимат такава пенсия.

Да не забравя да спомена, че една ферма и сградите около нея с редки изключения са много чисти и добре поддържани. Няма плашещи окото гледки, руини и други варианти от филми на ужасите.

Общо взето фермерите в Белгия и Холандия са за завиждане от страна на Българските фермери.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: