спомен за Тильо

Незнам защо, тоно сега в тази пролетна сутрин – пролетна защото в момента тук на брега на северно море много прилича на пролет си спомник за Тильо или Тийо, циганин от Майорка. Не съм сигурен дали името му беше Тильо или Тийо но по съм склонен да приема, че е е било Тильо защото тийо означава чичо на испански, а все не мога да повярвам, че някой ще си кръсти детето „чичо“. Може би си спомних за него защото днес етох на блога на Тишо неговата статия за дребнавия, стиснатия и парчето от сандвич.

С него, имам предвид Тилйо а не Тишо се оказахме съседи по времето на един полет от Брюксел до Майорка. Той седеше от другата страна на пътеката на самолета на същие ред на който и аз. До него седеше младо белгийско пишлеме, което му личеше, че за първи път пътува сам и далече от дома. По закона на мърфи мястото му се паднало до Тийо. Тийо представляваше мургав тип около един и осемдесет висок и около 90-95 килограма почти чиста мускулна маса и с бръсната глава покрита с белези. Както ми обясни после, след като се запознахме това му физическо състояние се дължало на отличния анаболен стероид сустанон, който си инжектирал всяка седмица, а белезите били поради естеството на работата му – охрана на дискотека. Та в началото Тийо започна разпалено да си говори с пишлемето на високоскоростен испански, да му обяснява нещо, да го пита и сам да си отговаря и то се изплаши не на шега. Все пак идва от германо-англоподобна нация – фламандци които не са от най-общителните и открити хора, а и явно не разбираше и дума испански. Ние с жена ми от своя страна ги наблюдавахме отстрани и се заливахме от смях, най вече заради изплашената физиономия на тинейджъра, ужасен от неадекватното поведение на Тийо и от незъзможността да се чупи от мястото на събитието. Всъщност Тийо идваше от Амстердам и, логично беше понадрусан или поне още му държеше. От начина по който говореше – бързо и непрекъснато и от сенките под очите му си личеше, че е почитател не само на сустанона но и на кокаина. Не след дълго той забеляза че се хилим неистово с жена ми и то точно заради него. Тогава започна да разговаря с нас, по-точно с мене и така се запознахме. Тинейджъра си отдъхна, вече не беше под словесен обстрел, който го вкарваше в тих ужас.
Оказа се че е прекарал една седмица в Амстердам с негова приятелка холандка. Сега се връща в Майорка където има бар в Кала Дор. Преди това е работил като охрана на дискотеки в Кала Дор. Говорихме си за най-различни неща. Анаболни стероиди, дрога, дискотеките и рисковете на професията „портеро“ и даже за мафията. Не знам как стана дума за рекет и за тов има ли той почва в Испания. Естествено Испания е голяма страна с много различни националности и със сигурност съществуват определени форми на изнудване – било то бюрократично или някакво друго. Но реакцията на Тильо беше нещо от сорта- „Hombre! – yo soy gitano – puedan matar me pero no voy a pagar de nadie!“ Не гарантирам, че испанския ми правопис, нито превода са кой знае какво защото не зная езика само колкото да не е без хич. Та това приблизително означава „Човече, аз съм циганин – дори да ме убият не плащам“ имаше се предвид рекет или нещо от сорта.

Междувпрочем, като офтопик да спомена, че доколкото съм чувал циганите в Майорка са както навсякъде задружни в случай на нужда, но значително по-опасни от нашите родни цигани и по принцип криминалните авторитети доколкото ги има гледат да не си мешат шапките с тях, защото обикновено нешата се развивали доста кофти.

Междувременно Тильо взе да се озърта нетърпеливо за стюардесите, кога аджеба ще идват да носят нещо за ядене, че бил умирал от глад. Аз имах един доста внушителен сандвич и му предложих половината. За моя изненада той го прие и лакомо го излапа, след което настоя да ме почерпи нещо. Въпреки, че отказах все пак ми купи кафе, когато минаха с количката, същевременно той сгъна още един сандвич.

После ми разказа следната истори. Негов приятел и колега от охраната на дискотеката в Кала Дор веднъж ошамарил и изхвърлил някакъв мароканец има няма 50 килограма. Мароканецът го заплашил че ще го убива или нещо подобно. Межд другото испанците и другите южноевропейски националности са доста емоционални и под влияние на алкохола сипят какви ли не ужасни закани, от които за щастие много малък процент се изпълняват. Затова колегата на Тилйо снизходително пренебрегнал заплахите. Един ден обаче въпросният мароканец се върнал в натоварен ден, събота, когато дискотеката била претъпкана и дори не го забелязали, всъщност те изобщо не са го и запомняли. Така той издебнал колегата на Тильо когато бил сам на входа, промъкнал се зад гърба му, наръгал го бързо два пъти в десния бъбрек със шило и избягал. Човекът, по описание на Тильо двуметрова скала се облял бързо в кръв и не след дълго загубил съзнание. Извикали линейка, закарали го в болница и там по спешност му извадили бъбрека. Докторът бил на мнение, че атаката е била много сръчно извършена и предположил, че на малкия не му било за първи път.

След това си разказвахме и други истории, които вече не помня. Когато пристигнахме Тильо бързо напусна летището само с ръчния си багаж. Донякъде предположих че е направил така нареченото „Viaje del suerte“ или „пътуване на късмета“, което на дрехите на „De Puta Madre“ обикновено е с маршрут Colombia->Barcelona->MiCasa но не е речено, че е единствения вариант.

Пишльото който пътуваш за първи път сам път се озова в горещината на Палма де Майорка без да знае дума испански в положението „приятелката дето обеща да ме посрещне“ я няма, без резервация и без никаква идея коя посока да хване, което и очаквахме да се случи. Добре дошъл в реалния свят.

Advertisements

2 Коментари to “спомен за Тильо”

  1. яка история, такива глобализирани мангали не се срещат всеки ден 🙂

  2. Така си е. Следващия път когато ходя до Майорка ще се опитам да му намеря бара в Кала Дор ако не е фалирал или не е в пандиза.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: