Днес попадам на два постинга за циганите

При Лид и при Делчев. Направих си асоциация с предаване по BBC където обсъждаха репресивните методики прилагани в Чехословакия срещу циганите, а именно – кастриране. Направо се шашнах, като разбрах, че нашего брата чехите са кастрирали циганките, за да намалят прираста им, дори и след падането на комунистическия режим. След това бяха споменати Норвегия и Швеция, доколкото си спомням и Швейцария, които са приложили подобен метод. Аз лично не съм очаквал от едни от най развитите, демократични страни в света да прилагат такива нацистки методики, но от друга страна си мисля, че преди да се стигне до там са пробвали какво ли не. Всъщност съм далеч от мисълта, че циганите са по-некачествен вид хора, но изглежда количеството е заменило качеството. Самата Лид споменава, че са сума ти хора в едно домакинство, от които, мога да се хвана на бас, поне четири – пет са братя и сестри. Може би биха живяли по-добре, ако не правеха цели дузини деца, а само по две, но да им дават там някакво образование и да се интегрират някак си. Повечето от тях обаче не се и опитват, а и няма никакво намерение. Сигурен съм, че при този бум в строителството, поне за мъжете има предостатъчно работа на строежите, стига да им се работи тежко. Ако пък искат нещо по-така със сигурност архитектите и интериорните дизайнери се търсят много. Водопроводчици, фаянсаджии, електротехници. Тхехе, поне като електротехници могат да работят. Вместо да крадат кабели ще ги полагат и свързват. Така ще дават и по-малко жертви при трудови злополуки. Сега идва и друг момент. Ако един индивид е израстал в определена среда, той е свикнал с нея, колкото и потресаваща да изглежда средата за страничния наблюдател. Сега като си спомня мизерията в казармата ми се изправят косите, но тогава не ми правеше впечатление. Така и на някои цигани, предполагам им е по-добре в барака с пружина от кушетка служеща за радиатор, захранвана с безплатно електричество, касетофон до дупка и два литра наливна ракия, отколкото да бачкат някъде от зори до здрач. Други обаче си цъкат по строежите и си изкарват по трисет кинта на ден. Лошото настъпва когато имат по една дузина чавета – тогава за всяко по два лева и край, свърши парата. Явно няма и лесен начин да им се намали раждаемостта. Чувах някакви изчисления на маса, че след примерно четиридесет години населението на България ще се състои от четири милиона цигани и три милиона без малко българи примерно. Хубавата новина е, че вече малко по малко се пръскат и из Европа, иначе скоро тока трябва да стане по лев за киловат, такак както си нямаме вече АЕЦ, а консуматорите на безплатно електричество се увеличават с аритметична прогресия. Като заключение – оправия нема, не се тормозете.

Advertisements

6 Коментари to “Днес попадам на два постинга за циганите”

 1. имам чувството, че просто нямат идея за някои неща. тези, дето са от града са други, ама семейството, което описвам май е прекарало живота си на село. та каквото има там, с това се прехранват. светът им е толкова малък…или така ми изглежда засега.

  защо се размножават ли? според мен защото няма как да знаят как да се предпазват. неща, които ние смятаме за даденост, за някои хора са непонятни.

  онзи ден се улових да мисля за тези хора като за годни да вършат само най-нискоквалифициран труд. после се запитах … ами някой някога да е давал на ромско дете да рисува или да нареди пъзел?

  а днес, докато хапвах пица, се убедих, че и бг децата не се възпитават с нещо по-различно от жана и яна от нова телевизия 😦

 2. Светът им е такъв, израстали са в него, свикнали са така. Няма лесно да се приспособят към различен свят.

  Колкото до предпазването мисля че дори най простия циганин може да схване какво точно е прекъсване на коитуса.

  Нямам представа кои са Жана и Яна. Само дочувам оттук-оттам, че образованието е в трагично състояние. Това ще се отрази неминуемо на икономиката и на стандарта на живот.

 3. ами аз снощи разбрах кои са жана и яна – танцьорки, май в господари на ефира…а за образованието не просто чувам. аз го изпитвам на гърба си всеки ден 😦

  ако и най-простият циганин е осведомен за начините за предпазване от бременност, то защо толкова голям брой образовани българки забременяват не по желание?

 4. Защото според мен споменатите жени имат контакт с мъже на които не им дреме за последствиата. Тези жени сами си избират с кой и кога да си лягат. Всички, образовани или не знаят за хапчетата и презервативите, само, че не ги ползват – причините за което са ми неизвестни. Последствията са ясни – нежелани деца – без родители, по улиците. Това е положението. За при циганите да не говориме – пискат ги после да щъпуркат в калта боси, само по една тениска извадена от някой контейнер и ти искаш да станат инжинери и художници. Ми няма да станат. Като са израстнали като прасета в калта ще си останат такива цял живот. Спомням си един документален филм за едни деца, израстнали с вълците. На десет годиншна възраст и след четири години сред хора тези деца не можаха да се адаптират към хората и умряха. Първите години на детето са от изключителна важност за това какъв човек ще стане. А при много цигани те са на улицата или в калта. Затова няма да станат пълноценни членове на обществото и ти не можеш да ги промениш, колкото и усилия да влагаш. Поне така мисля аз. Иначе уважавам опитите ти. После можеш да си кажеш прочутата фраза от Полет над кукувиче гнездо- „Майната му, все пак опитах“

 5. днес се говори за учене през целия живот – нещо, което е наложително и възможно 🙂 а и в миналото е имало поговорка „човек се учи докато е жив“.

  вярвам, че има чувствителни моменти в развитието на хората, в които наученото се запечатва и е ужасно трудно да бъде променено. в ума на жените, на които е обяснено как да се предпазват от нежелана бременност и болести, знанието за това очевидно не се е запечатало така, че да играе някаква практическа роля в живота им. ето защо те не посягат към хапчето или презерватива така, както посягат към тоалетната хартия (тъй като работя в голяма сграда, забелязвам, че някои не посягат и към тоалетната хартия).

  та в развитието си циганите (както и всякакви други мнозинствени и малцинствени групи) не са били обучавани изобщо на едно или друго, други групи са били обучавани, но не достатъчно ефективно.

  повечето знания и навици, не е невъзможно да се препрограмират. но не е и лесно. в днешно време способността ни да се отучваме е насъщна за оцеляването ни – в глобален мащаб. светът се изменя толкова бързо, че нешрескъснато трябва да „забравяме“ наученото и да приемаме новото, за да бъдем в крак.

  проблемът идва оттам, че хората се страхуват от промените, повечето хора. всеки предпочита да стои на топличко в познатите лайна. така че не е лесно хората да отворят главите и сърцата си.

  вярвам, че има начини. не може просто ей така да се отказваме, защото не знаем как се прави. някой може вече да е открил как се прави. трябва да го питаме. ако не намерим готов отговор, трябва да го търсим. а и готовият отговор трябва да се преосмисли според ситуацията.

  ама на кого му се занимава? лайната са топлички

 6. :))) добре казано – топлички са.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: