кайтсърфинг ден 1

В уречения ден – неделя и в уречения час – десет се появих на сцената на сърф клуба. Всеки се занимаваше активно с някаква негова си дейност и на никой не му пукаше, че няколко неориентирани личности се мотаят наоколо и чакат някой да започне да ги учи на нещо. По-рано споменатият инструктор Сам влачеше безспир катамарани до брега с един пикап исузу. Така седякме близо двайсет минути, докато ни обърнаха внимание. Оказа се, че групата ни се състои от пет човека, между които две доста пълни мадами. Дойде един двайсет и няколко годишен любезен пич, награби под мишниза няколко вързопа и ни заведе на плажа, като ни се наложи да преджапаме голяма локва морска вода оставена от прилива. Добре, че бяхме боси, с изключение на мадамите, на които им се наложи да обикалят доста.

Оказа се, че вързопите представляват малки подобия на нещо като парашут с крило, който се състои от клетки, които се пълнят с въздух. Разви единият, размота въжетата, всъщност много тънки въженца, които обаче, както се оказа издържали до 300 килограма. После го вдигна, по точно кайта сам се вдигна под напора на вятъра, размота го наляво, надясно и го спря в центъра, след което попита кой ще е пръв. Аз, който вече следвам правилото изобщо да не чакам да ме прецака някой се самопредложих. Той ми го връчи без излишни церемонии след което ПРАС на скорост забих кайта в пясъка и се заоглеждах с предполагам доста глупаво изражение на лицето. Пича отиде и пак го вдигна, след което овладях положението дет се вика и хванах основния принцип.

Кайта, както се оказва има една зона от 10:30 до 1:30 часа да речем, която се казва пауър зона и в която се развива пълната мощност. На нас ни бе препоръчано всячески да избягваме тая зона със сий кайт особено в началото защото на вода, където нямаш стабилна опора се изстрелваш или изхвърчаш с шеметна скорост. Като начало трябваше да се научим да държим кайта в зоните 9-10:30 и 1:30-3 където развива умерена мощност и сравнително лесно се контролира.

След час и половина размотаване с бийч кайтове ни дадоха кратка почивка след което същия пич ни показа що е то сий кайт, как се размотава, помпа, поставя, връзват му се въжета, закачва се за широк колан на кръста и се вдига с помощтта на някой доброволец. Стори ми се, че сий кайта се държи значително по-стабилно от бийч кайта, но може, би причината , че беше направляван от опитна ръка.

Младежът ни показа какво се случва, ако кайта се вкара в пауър зоната. Явно са имали оптимисти преди нас, на които Пенка им е пяла ама те не са слушали. Кайта го дръпна по пясъка, докато беше заорал с крака до средата на прасците и остави две дълбоки десетметрови бразди. След това с легота го вдигна на около два метра нагоре. Приземи се леко и технично, но ни посъветва да не пробваме такива неща на сушата, за да не се потрошим.

Утре ми е вторият урок, който се прави във водата и се нарича боди драг или с други думи кайта ще ни влачи във водата, само, че като начало без дъска.

Намерих една демонстрация за абсолютно невежи в youtube

http://youtube.com/watch?v=Y7yg2jVl35c

Абсолютно е задължително да започнете с някой, който знае за какво става въпрос. Иначе рискувате нещо такова:

http://youtube.com/watch?v=cvDsSXVnGaU

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: