Големи работи през малък мироглед или не е на магарето работа

Но в Гьоинге кралската заповед била повод за смях и забавление. Населението на граничните горски области било надарено с много по-силно чувство за хумор, отколкото сериозните жители на равнината, и те решили, че нищо не може да ги разсмее така, както една кралска забрана. Малко били по тези места хората, чиято власт се простирала по-далеч от дължината на дясната им ръка…

Откъс от „Червеният змей“

По рано съм споменавал тази книга, която много пъти ме разсмя до болки в корема, докато я четох. Тя е измислена истори, в която обаче са представени достоверно обичаите, вярванията и начина на живот на викингите, както и основните исторически събития по време на действието.

Понякога съм си мислил – виж ти как се обръщат нещата. Дивите северни варвари сега произвеждат нокиа, ериксон, сааб и волво. Финландия е страната с най-добра образователна система в света. Мисля че втора след нея е българската. И как няма да е – като дават 280 лева на учителите. Ебаси. Та във финландия за едно учителско място се борят 20 кандидати. Предполагам , че в България се борят трийсет, което е естествено за такива пари. Но както и да е. Темата ми е друга, а именно. Не мога да си обясня как така диви нации като англосаксонци, германци и скандинавци представляват най-напредналите и развити нации към началото на двайсет и първи век. Имам предвид диви в исторически план. Когато в средния изток са измисляли алгебрата и алгоритмите викингите сигурно са измисляли каменната брадва.

Вчера поразгледах тук там и попаднах на пост на Тишо за егоизма и мисля, че имаше и някъде на друг блог коментари по темата но сега не ми се търси. Къде е връзката с егоизма, благополучието на дадено общество и защо при по-трудни условия северните народи живеят по-добре от южните. Това е интересна тема, жалко, че със вечно подскачащите ми насам-натам мисли не съм способен данаправя достоен анализ на темата, а дори и да можех надали щеше да има полза от това.

Все пак си мисля обаче, че на юг взаимопомощта не е толква важна колкото на север. Съвсем прост и може би неподходящ пример – ако на юг не ти предложат подслон, когато си замръкнал на път просто може да пренощуваш навън и това което теоретично може да ти се случи е да се събудиш изпохапан от комари или леко настинал. При една зима на север е много вероятно да измръзнеш от студ. Затова е просто задължително някой да ти помогне и този някой знае, че утре и той може да се озове в същата ситуация като теб.

Мисля, че някъде в старите си постинги съм споменавал Джон Наш – главният герой от филма Прекрасен ум. Помня едно от основните му открития, което оспорва утвърдена до тогава парадигма а именно, че най-добър резултат се получава, когато всеки член на дадена група прави най-доброто за себе си и за групата, а не, както до тогава се е смятало, че най добър резултат се получава, когато всеки член на групата прави най-доброто за себе си.

Не е ли изумително, че в страни, които са най-богати на природни ресурси хората ривеят и биват третирани по-скоро като животни отколкото като хора.

Между другото показател за това какви са хората може да бъде и отношението към животните. Мисля и това съм споменавал – в Белгия и Холандия всяка проява на насилие към куче например се смята за скандална и недопустима проява. Спомням си от детството си разкази за това как мои съученици или техни познати са малтретирали животни – забавления от сорта на бесене на котки и тяхното запалване след като са полети с бензин или пък завиране на срязана люта чушка в задника на куче. Еднин от най-безобидните експерименти за които си спомням да съм слушал беше залепване с каноконлит на капачки от бира на лапите на котка и нейното подплашване, което водило до зрелищно буксуване. Наистина това бяха само разкази, в действителност не съм бил свидетел на нещо по-сериозно от замеряне с камъни на кучета, но самия факт, че такива истории се разказваха с възхищение към извършителите говорят сами за себе си. Ето, на тези деца не им е предизвиквал лоши чувства разказът за страданията на друго живо същество. Сега те са пораснали и са депутати министри и бизнесмени. Защо трябва да им пука, че хората ровят по кофите, взимат им апартаментите и ги ограбват до последната стотинка.

От друга страна самите ограбени не срещат кой знае какво съчувствие от страна на останалите. Най-много съчуствено цъкане с език и нещо от сорта „ей, гледай каква ни е оправията, ебаси.“ „Тъпите“ американци в дивия запад например са правели следното нещо. Когато на някой от селото му откраднат кон или крава например се събира потеря и извършителите се преследват и се обесват, независимо колко човешки жертви и усилия ще струва това. В България пък, когато се случи цигани да оберат кайсийте на някакъв земеделец другите гледат. После той гледа как берат царевицата на някой друг. Полицията и тя помага в съзерцаването на постановката „Цигани крадат реколта“ После на окрадените са им виновни полицаите, на полицаите началниците, на началниците политиците, а на политиците европейския съюз, заради политиката към малцинствата. Няма оправяне тази каша. По точно има, но то трябва да започне в главата на всеки или поне на повечето индивиди.

Между другото отдавна е известно, че простият е по-лесен за контролиране. Не че специално образованието в България е прецакано из основи. Просто така се е получило. Но един ден нещата ще се оправят. Дано да е преди земята да каже на човека „Върви си, аз нямам какво повече да ти дам“

Между другото много съм се чудил защо в България малцина протестират срещу каквото и да е. Вярно – таксиметраджии и една шепа блогъри и екоактивисти. Виж – таксиджийте нещо ги огря и то без никаква връзка с повода – убийство на таксиметров шофьор. Обаче никой не протестира защо тоя или оня не е в пандиза. Защо тия от парното лъжат и не връщат пари, защо пенсийте са 60 лева. Ми докато не изблее овцата, че и е студено ще продължават да я стрижат. До кокал даже. Мммм агнешки котлети.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: