Курт Вонегът ме накара да мисля

т.е да се опитвам да мисля – таз дейност не ми е много присъща. Както си се мотаех през „Народната библиотека“ оттам през литернет и хоп тук . Прочетох „Съдби по-лоши от смъртта“ Докато четох книгата – преди два-три дни имаше силни ветрове с очаквано покачване на нивото на северно море с 2,8 м!!! Холандците се принудиха да използват за първи път, мисля че източния шлюз или който беше там. После си спомних снимките във вестниците на Майорка на истински торнадота и то три на брой!!!

Освен, че рита яко задника на Буш в книгата си, Вонегът предлага списък от няколко важни и належащи според него неща

1. Снижаване броя на населението и запазване това снижение на стабилно ниво.

2. Пълно спиране на замърсяването на въздуха, почвата и водата.

3. Прекратяване на подготовката за всякакви войни и обръщане към истинските проблеми.

4. Учете децата си, а едновременно с това и себе си, как се живее на една малка планета, без това да доведе до нейното унищожение.

5. Престанете да вярвате, че науката ще реши всичките ви проблеми, стига да хвърлите в нея някой и друг трилион долари.

6. Престанете да вярвате, че вашите правнуци ще бъдат окей, независимо от начина, по който вие самите рушите и пилеете това, което имате. Изхвърлете от главите си фантазиите, че те ще се отърват от вашето наследство, като скочат в космическите кораби и се преселят на някоя нова планета. Това са ПЪЛНИ глупости!

7. И така нататък, все в този дух.

Естествено, като изброява какво трябва да се направи не казва как да стане. По какъв начин на Абу Абдал от Судан който има две жени и седемнайсет деца от тях може да му бъде обяснено, че трябва да понамали малко чаветата. Каквото и да е по точка две е почти непостижимо. Как да се убеди Чичо Сам, Путин или Китайците, че толкова оръжия са достатъчни. И така нататък… няма как да стане по нито една от точките.

После се замислих – има ли начин за помощ отвън примерно -по развита цивилизация – ала-бала (това под влиянието на разказа на Григор Гачев „Ортодокс“) Например тарикатите от космоса изпращат някакъв техен вид полиция – нещо като пичове от Хищникът, само, че леко озаптена версия. Нали „хищниците“ биваха привличани на места където има насилие и избиваха всичко живо. Да речем че могат да избиват само насилниците. Ето така ще си замине половин Африка, където изнасилването е общоприето явление. И не само там – в Папуа-Нова гвинея например всяка жена може да бъде изнасилена в градския автобус примерно (източник BBC) Ако влезнат в това число корумпираните и крадците и половин България ще замине, а в Белгия ще резнат главата на един от принцовете и на краля. А може и на другия принц, що не. Представям си само – както си вечерят на лека класическа музика тежката врата се изкъртва заедно с пантите и вътре с тежки стъпка влиза триметрово чудовище със страховита маска. Всички занемяват и се пулят срещу него. Той се приближава към масата и без да се церемони отсича главата на принц Лоран. Кралицата и принцесите започват да пищят разбира се, но това не помага на краl Алберт, чиято кратуна също се търкулва по паркета. Главите биват прибрани за домашната колекция на екзекутора.

След като избиват голяма част от лошите хора на планетата – каква част – зависи от стандартите за „лоши“. Остават само добри хорица и такива които не смеят да направят някой золум, че веднага се появява извънземен „полицай-съдия-екзекутор“ и хоп – без глава. Какъв свят ще е това? Нашият си ми харесва повече, пък бил той и пълен със всякакви изроди.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: