За хората и кучетата

Вени веднъж беше споменала в блога си ужасяващи подробности за опитните кучета във военна болница – завързани с вериги в тъмни клетки, убивани с брадва. Предполагам, че брадвата до клетката не е била предназначена за цепене на дърва, защото военна болница май има централно парно.
Цитирам Вени тук

„Отношението към децата, болните, инвалидите, душевноболните, животните – изобщо отношението към най-слабите и най-беззащитните, е най-ясният критерий за качеството и същността на едно общество. Така погледнато, българското общество е общество на човекоядци. В домовете на Масларова убиват деца, в институтите на Гайдарски убиват животни (–> детайл: БРАДВА в клетката).
ТЕ убиват. Буквално убиват. Духовните убийства – на учителите, на младите, които бягат от БГ и на колко още социални групи, са отделно. На мен сметката ми стига, за да искам кръв. Знам, че не звучи хич цивилизовано, модерно, политически коректно и прочие бла-бла изрази за запазване на политическото статукво. Ама не ми пука.“

Нямам какво особено да кажа относно ситуацията, макар, че брадвата ми идва в повече. Наясно съм, че е по-добре да се изпробва една изкуствена сърдечна клапа на куче, отколкото на човек, но защо чак пък с брадва?
Иначе всичко си е в реда на нещата – каквото сеем това жънем. Друг е въпросът дали сме на ясно какво сеем.

Аз лично за себе си деля света грубо на четири зони: развити, сравнително развити, развиващи се и напълно диви. Във първата група включвам Германия, Скандинавските страни, Канада, Сащ, Холандия, Франция и Австралия. Във втората Испания, Италия, Гърция, и т.н. Наистина не зная къде примерно да включа Южна Корея и Япония. В Япония, въпреки, че е страната с най развитата мобилна мрежа и технологично бие всички останали също е и страната където ако те заключат все едно си осъден, защото съдебната им система работи на принципът на който е работила преди 200 години, а освен това ядат супа от делфини. Но целта не е да съм изчерпателен във никое отношение. В третата са Русия и по-голямата част от Южна Америка. За диви считам голяма част от Африка или Папуа-Нова гвинея, където могат да те убият и евентуално изядат, само по простата причина, че си там. Имам си и степени и всичко е относително разбира се.

Мисълта ми, тоест една от мислите ми е, че за кучетата във първият свят се грижат повече отколкото за хората във втория и третия. Във Холандия например ветеринарните лекари специализират по две години допълнително за да лекуват кучета например след базовото обучение за ветеринар което мисля е седем години. Затова бих предпочел по възможност де ме лекува холандски ветеринар, а не българско джипи.

Кучетата във първия свят имат права повече, отколкото хората в другите светове – например, ако си тормозите животното – биете го например или го държите постоянно на верига, което е масова практика в другите светове е твърде вероятно да пристигнат активисти от защита на животните и да ви вземат по съвсем законен начин вашето куче, след което да го предложат на хора, които са в състояние да се грижат за малтретирани животни.

Изоставените животни не се скитат по улиците, а биват прибирани в приюти за кучета където биват хранени, къпани и ежедневно разхождани, понякога от доброволци. Снимани и анализирани като характер, произход и поведение и поставяни на уебсайтове и т.н. Да, ако животното не е осиновено след дълъг период от време или е агресивно и опасно му бият приспивателно, след което смъртоносня инжекция. Аз лично присъствах на такъв процес. Вдно от кучетата на шурея ми не можеше да понесе появата на нов член в семейството – бебе и за малко не причини сериозен инцидент опитвайки се да нападне бебето. Беше възрастна женска на осем години – мелез на немско куче за едър дивеч. Беше агресивна и към други животни и малки кучета. На нейната възраст нямаше шансове да бъде осиновена или да живее поне толкова добре, колкото беше свикнала. Изходът беше – да се приспи за винаги. В Холандия отказаха да и бият инжекция и шуреят ми се принуди да я докара в Белгия – той живее само на 50 км от границата. Биха и приспивателно и след като заспа – втора инжекция, която и спря сърцето, докато беше в упойка.

Идва ми на ум сравнението с осъдените на смърт в САЩ , голяма част от които се пържат на електрически стол или им бият смъртоносна инжекция, но без да предварителна упойка, като по този начин не им спестяват агонията преди смъртта.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: