Какво е берсерк

Първият ми запис в уики. Много ми е любопитно какво ще стане с него.

Берсерк (berserk, berserker)

Викингски войни посветени на бог Один, които преди битка са изпадали в неконтролируема ярост. В сражението са се отличавали с изключителна сила, свирепост, и безстрашие. Понякога влизали в бой без щит и ризница, което им е позволявало да секат с тежък меч или бойна брадва с две ръце. Берсерките са влизали в бой наметнати с кожа на мечка или вълк.

Етимологията на думата берсерк е спорна. Тя може да има две значения „bare-sark“ – без риза (бойна ризница изплетена от малки метални обръчи). Други са на мнение, че терминът „bear-sark“ – меча или вълча кожа. В Сагата на Крал Харолд те са наричани „ulfhedinn“ или вълчи кожи. Преди да влязат в битка гризяли щитовете си от ярост.

Понятието берсерк често е тясно свързано с бог Один. Думата „Óðinn“ произлиза от стара норвежка дума „óðr“ чието значение е гняв, ярост. Тя е свързана и с немската дума „wut“ – ярост, гняв, бяс и с понятието „обземане“.

Описание на състоянието берсеркски пристъп „berserkergang“

По време на такъв пристъп берсерките са загубвали почти напълно разсъдъка си. Изпадали са в състояние в което не са правели разлика между свои и врагове, като са издавали животински ревове и звуци и атакували с голяма ярост всичко, което се изпречи на пътя им – хора, животни или дори предмети, без да обръщат внимание на нараняванията, които получават. Друга характерна черта на състоянието „берсеркски пристъп“ е демонстрацията на изумителна сила. След такъв пристъп берсерките изпадали в полу-безпомощно състояние или направо заспивали.

Поради това, че в моменти на пристъп берсерките са атакували приятели и съюзници и никакъв морал не е бил фактор при тях те не са били уважавани членове на обществото.

По време на война берсерките били ценни бойци. Те били използвани като острие, което да направи пробив във вражеските редици или по друг начин като елитна група  високо ефективни войни.

Те обаче се превръщали в проблем в мирно време. Банди от берсерки нападали и избивали мирно население. Също така предизвиквали безпричинно на двубой мирни граждани и след като ги убивали си присвоявали семействата и собствеността им, което право имали според местните закони в Норвегия и Дания по това време.

С налагането на христианството в земите на викингите около XI-XII век берсерките били обявени извън закона и постепенно изчезнали.

Advertisements

5 Коментари to “Какво е берсерк”

 1. Интересно ми е как може едно душевно състояние да бъде „обявено извън закона“ и постепенно да изчезне. Явно е, че тия са били някакви психари, но може би са пиели нещо, което ги е подстрекавало. Щото психари винаги си има, само със закон не може да ги направиш нормални…

 2. Има теорий, че са използвали някакъв вид мухоморка или алкохол. Тестовете, обаче показват, че при употреба на алкохол или упойващи вещества координацията и преценката, а оттам и бойните качества драстично намаляват.

  Така, че по-скоро това е било психическо състояние.

  Не мисля, че са ги правили нормални със този закон. По скоро са им рязали тиквите законно – затова са изчезнали.

 3. Наистина са използвали опияти и наркотични халюциногени.
  Най-често чай от татул което е силна отрова но разтвора който е преварен- тоест чая предизвикава силни халюцинации и отприщва адреналина-затова и берсерките са впечатлявали с изумителна сила.
  За мухоморките е напълно доказано че са ги използвали като са свързвали чеервения им цвят с яростта.!

 4. Ами то човек като е млад,опитва от време на време гъбки разни;то пък не се знае после дали няма да го пишат в учебниците по история..

 5. Едва ли е само от гъби мухоморки – в Амстердам сега ги кльопат с килограми, но никой не е станал берсерк;)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: