Маймуни сме, не се залъгвайте

„Пасли сме кози, кози и овци“ Народна песен

Няма да забравя едно заглавие от annainyourbox. А именно – „Да спиш с врага си“

Има и отговор на многобройните реакции.

Незнам защо, но в резултат на някаква илюзия си въобразих, че съм чел нещо в блога на Ана, което всъщност не съм чел. Както и да е. Понякога съжалявам, че не съществува девайс, който да записва мислите. Има случаи в които мисълта ми тече толкова гладко и логично, без в последствие да съществуват каквито и да е доказателства за това.

Всъщност е време да си признаем, че произлизаме от маймуните. Ако се съмнявате, загледайте се добре в лицата на хората. Добре, де, никога не съм отричал участието на интелигентният дизайнер, но ако гледате внимателно, непременно ще откриете маймунски черти. Има хора със силно изразени маймунски черти и такива, които не напомнят почти с нищо за далечните ни прадеди. На какво се дължат разстоянията от предците – незная, но е факт. Различните хора са на различно растояние от маймуните измерено в поколения. Обаче има характерни черти, които могат да бъдат забелязани повече или по-малко у всеки и особено ако потърсиш в себе си. Ген, какво да се прави. Спомням си статия от едно холандско списание Quest
Там се описваше какво търси една жена в мъжете. Отговорът се състоеше в две думи – статус (или статут, не съм сигурен, но смисълът е обществено положение) и сила (силата не е непременно физическа днес, нали). Та като цяло жените се привличат от индивида който има власт, влияние и мощ. Това е причината за парадокса, който е известен отдавна, че жените не харесват „добрите момченца“, тези които винаги са на лице, когато потрябват, тези които не могат да отказват, тези, добричките, които изслушват. И са прави от гледна точка на генетиката. Агресивният, силен самец е бил този, който ще донесе месо в пещерата, който ще убие врага или ще умре защитавайки своето. Жената е страдала емоционално от цялата тая схема, векове наред. Била е крадена, влачена, отвличана, изнасилвана или просто подтиквана от природата си да избере за спътник в живота индивида, който мачка всичко, което може в името на оцеляването – нейното и на поколението и. И един ден или в някои от дните тя е открила, че може да манипулира самеца. Преструвайки се, че има нужда от защита – тя я получава.

Цитирам пак Ана „При вида на някое “безпомощно”, усмихнато женско същество, във всяко мъжко сърце се ражда силен, голям закрилник. Ражда се великият оправяч на коли, спирач на кранове, отваряч на консерви, шампионът по спортно ориентиране, попълвачът на сложни формуляри и други. Какво повече може да ти трябва в този пращящ от тестостерон свят? Със сигурност не – да знаеш Цикъла на Крепс* на изуст!“ Днес е малко по друго, но на практика. Същата схема работи с малки изключения. Към хормоните вече се е прибавил разум и някакъв опит за анализ, но хормона си блъска направо с неистова сила. И ето, че империята отвръща на удара – с векове акумулираната жажда за отмъщение изригва при първа възможност. Не към конкретният индивид, а към пола като цяло…За моментите, в които усещаш как човекът срещу теб зависи от всяка твоя дума, от всеки поглед. Тогава се превръщаш в чудовище. Първосигнално и съзнателно започваш да упражняваш властта си. Така, както децата късат крачетата на скакалците“.

Инстинкти – прости и сложни. Всъщност инстинкта и до ден днешен е загадка. Но елементът „да го върна тъпкано“ не е загадъчен. Сега жените имат възможност да си го върнат за всичко. За всичките унижения и болки, за цялата несправедливост преживяна през хилядолетията. Но не всички жени. Както не всеки самец е мачо, така и не всяка жена е отмъстителка за пола си.

Нека се погледнем откровено. Ние сме една маймунска раса. Има неописуеми ценности от всякакъв вид, които са като ядрени експлозии пред очите ни, но ние се заравяме в лайната подобно на прасета. Ядем, ги, пием ги и дори не се опиваме с тях. ТОВА Е ИЗУМИТЕЛНО.

Само възникналата Ясна светлина,
която изначално никога не е била родена,
е дете на Ригпа, която никога не е имала родители –
колко изумително!
Само възникналата мъдрост не е създадена от никого –
колко изумително!
Тя никога не е преживяла раждане
и в себе си няма нищо, което да причини смъртта и –
колко изумително!
Въпреки че изглежда видима, няма никой, който я вижда –
колко изумително!
Въпреки че е скитала из самсара, не е пострадала никак — колко изумително!
Въпреки че е видяла самото буда-състояние, не е получила добро -колко изумително!
Въпреки че съществува във всекиго и навсякъде, остава непозната -колко изумително!
И въпреки това се надяваш да получиш някакъв друг плод, другаде –
колко изумително!
Въпреки че е нещо, което най-дълбоко ти принадлежи,
го търсиш другаде — колко изумително!

Advertisements

4 Коментари to “Маймуни сме, не се залъгвайте”

 1. Силно съм съгласен с тебе. Много уважавам генетично-историческия подход в обясненията на човешкото поведение 🙂

 2. хм

  ама то патриархата е отскоро, има-няма три-четиреесе иляди години

  преди това си е бил як матриархат

  па и, гледам, пак натам отива

 3. @лонганлон генетично-историческия подход обяснява страшно много работи, ми се струва, ама нали не съм спец, та ме е страх да се изревем от коневръзо;)
  @батепеп то вече се е стигнало до там ми се струва, ама ние не си признаваме

 4. […] капак, Пийз, Пийс Уверих се, че теорията ми, за това, че сме маймуняци е много вярна. Това дължа на една приятна за четене и […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: