Последните събития между двете ми уши

Уверих се, че теорията ми, за това, че сме маймуняци е много вярна. Това дължа на една приятна за четене и лека книжка с изумително дългото заглавие „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния или защо мъжете не слушат а жените не могат да четат по карта“ или нещо такова. Всъщност аз не бих си купил книга с такова заглавие, но тъй като съм я свалил от изворите.ком, където вече я няма ще я споделя ето тук http://www.box.net/shared/iazi4mr6sg

Предупреждавам, че при сканирането и конвертирането в текст на книгата са се появили грешки в текста, които никой не си е правил труда да коригира, но на харизан кон зъбите се не броят, нали.

Оригиналното заглавие е само Why men don’t listen and why women can’t read maps и точно война не се описва, още по-малко ако я има на някой фронт то тя не се отнася до капака на тоалетната чиния. Книгата обяснява на прост език как еволюцията и хормоните определят поведението, силните и слабите страни и недостатъците на мъжете и жените, както и прости факти, които не са много разпространени и за съжаление не се изучават в училище. Модата последните десетилетия е да ни убеждават, че жените и мъжете са еднакви, което явно съвсем не е така. Книгата е подкрепена с примери, които аз конкретно намирам за изумително точни и това, което ме радва е, че вече имам ясни отговори на някои интересни въпроси.

И не на последно място – книгата е писана с чувство за хумор, има приятни карикатури и доста майтапи.

Advertisements

4 Коментари to “Последните събития между двете ми уши”

 1. Ммм, още не съм я видяла тази книга, но аз пък препоръчвам тази книга:
  http://www.amazon.com/You-Just-Dont-Understand-Conversation/dp/0345372050
  Защо мъжете и жените не могат да се разбират дори когато полагат усилието да водят диалог. Прост трик, а и класика, написана от светило по лингвистика на дискурса 🙂

 2. Съгласен съм, че диалогът е важен, но по-важно е да осъзнаваш що за индивид имаш насреща. Един пример от горепосочената книга. Когато жена в делова среда говори на мъже трябва да формулира ясно какво иска да каже, да говори конкретно и да предлага решения, а не да мисли на глас. Разбира се диалогът – това е друго изкуство.

 3. Да де, и този пример си е пак за диалог 😉
  Между другото, а как да действат мъжете. Тоест, само жените ли трябва да се учат как да общуват с мъже или и другата страна трябва да прави усилия? Или зависи от пропорцията, в която се намира съответният пол 😉

 4. Не съм се изказал ясно, извинявам се за което. И мъжете и жените трябва да разберат много неща. Например аз едва сега научих, че при жените връзката между двете мозъчни полукълба е с 30% по-голяма от тази на мъжете, поради което жените могат да изършват няколко дейности едновременно, докато повечето мъже-не. А винаги съм се съмнявал, че жена ми чува какво говоря, докато чете или прави нещо друго, по простата причина, че самият аз, не мога да чета и да слушам някого едновременно, просто мозъкът ми е устроен така. Жена ми пък се чуди как не виждам къде са неща, които според нея могат да ти избодат очите или се ядосва, когато мълча повече от десет минути, докато пътуваме за някъде.

  Съгласен съм, че диалогът е най-важната форма за общуване, това е безспорно. Но като научиш за характерните психологически и физически разлики между половете и начина на мислене и разговорът би бил по-лесен. Даже както съм споменал в поста, мисля, че тези неща трябва да се учат в училище като пример за еволюцията на човека и нейното остатъчно влияние, защото се оказва, че голяма част от нашата същност е формирана в резултат на хилядите години прекарани в лов и по пещерите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: