Що е хипноза и има ли почва у нас

От клон на клон накрая стигнах до известно ограмотяване по въпрос, който ме вълнува отдавна, а именно – въпросът с нежеланите внушения. Как открих топлата вода? Губейки си времето в youtube по едно време попаднах на филм-демонстрация на руските специални части, съкратено спецназ, който включваше и безконактен бой. Брех да му се невиди. ето линк

Темата с безконтактния бой съм я обсъждал преди – системата не работи на скептици , даже бях постнал клип, където един младок от ММА опатка на бъро едно старче – специалист по киай (така му викат на това изкуство в Япония). Старчето иначе премяташе цяла зала собствени ученици, но този точно боец му наби на бързо две тупалки и работата се приключи. Обаче в клипа инструктора на спецназ свали американец, който определено беше скептично настроен.

Оттук тръгнах да се ровя в руския нет за книги, които описват техниките на спецназ като цяло и конкретно за безконтактния бой. Не че ми е притрябвал, но си е феномен, както и да го погледнеш. Това, което открих ме изуми. Оказа се, че има даже курсове и семинари по „Система“ – така наричат руското бойно изкуство тук може да се види един кратък филм, където здраво се пердашат, ама не наужким. Става явно, че на безконтактния бой не разчитат много и инструкторите от спецназ, заради което е за предпочитане човек да е подготвен за напълно контактен кютек.

Но да се върна на темата – не открих точно каквото търсех, но нещеш ли попаднах на нещо по-полезно, а именно книгата на сериозен учен и психолог Сергей Горин „А вы пробовали гипноз?“ Ще преведа малка част от краткото описание: На прост и достъпен език авторът ни дава основни сведения за техниките и методите за прилагане на хипнотично въздействие и показва конкретни примери с използване на хипноза за постигане на определени цели в общуването при различни ситуации. – ефективно въздействие на реални или потенциални делови партньори, клиенти, пациенти или купувачи… Самата книга на руски тук

От там ми стана ясно, че хипноза не се нарича само известната техника на Алф, при която клати блестящ предмет пред погледа на котарака Лъки и се мъчи да му внуши че е геврек. Оказа, се че има състояние на хипноза, което открито, развито и описано от американския психолог Милтън Ериксон wiki за Milton H. Erickson

Това не значи, разбира се, че циганките, крадците и врачките не ползвали подобни методи в практиката, дълго преди Ериксон, без да си дават труда да ги описват подробно. Оказва, се че и в будно състояние човек може да бъде въведен в транс, където критичността му към внушения драстично намалява. Ето една интересна статия по въпроса. В нея абсолютно точно са описани някои техники, които биха могли да бъдат използвани при подписване на договор, например.

Техниките за подобна манипулация са широко прилагани и като се замисля се сещам за все повече примери  в ежедневието. Продавачът на заленчуци, който вижда, че се двоумите дали да купите домати или не и ви пита – Едно или две килца да ви сложа? ви манипулира, макар, че едва ли знае кой е Милтън Ериксон.

Advertisements

7 Коментари to “Що е хипноза и има ли почва у нас”

 1. интересно, за мангите не бех мислил

  иначе яз като ме фанат бесните – бухам. ама яката. ни гипноз, ни мипноз ме бъркат

  интересно – като бяхме в казармата ни се наметкаха двайсетина селяка, щото им ухажвахме девойките. прави си бяха хората, ама пък ние бяхме млади и обучени. стана лошо по едно време -ние двама обучени, ама ония много, нищо че необучени.
  тогава излезе некъв чичка и точно за 30-тина секунди ни попиля всичките. мене само веднъж ме удари, ама се едно се треснах челно с експреса софия-варна.

  като се освестихме човекът държеше сап и гледаше леко разсеяно.
  – айде – рече. и ние подпалихме.

  после се опитах да го открия, ама по наше време войниклъка не беше лек, та и време нямаше много. ама разбрах, че човекът си е местен, работи текезето нещо си. ама на бой нема кой да му се опре.

  което и без туй си го знаех

 2. бе нещо много съм се меракладисал на руската „система“ ама нямат инструктори в Белгия. направо кърти мивки. Пусни си в youtube едно търсене на systema и гледай да видиш за какво става въпрос. В поста също има един линк. на http://www.russianmartialart.ru също има добри филмчета в раздела видео

 3. ти, гледам, си се вдебилил

  нема лошо

 4. Моят съвет е да не вярваш много на подобни неща.

  Руснаците отдавна имат слабост към паранормалното – Кашпировски и Джуна бяха любимците на комунистическата власт, едно време сума екстрасенси се бяха навъдили дето огъваха лъжици с поглед и си ги лепяха на челото, най-редовно се появяват информации за разни руски лекари, извършващи я безкръвни операции, я присаждащи сърце с ръце и други такива.

 5. Добре, Лонги, айде обясни ми тогава защо американския десантчик падна, мене тоя въпрос ме яде. Не говориме тук за масово заомбиране или известни вече психологически и хипнотични похвати, които са ги използвали Джуна, Кашпировски и други такива. Междувпрочем Горин го обяснява донякъде, а явно и военните са го доразвили по някъкъв начин. Не можеш да отричаш всичко, за което все още няма научно обяснение , но е факт.

 6. От youtube си хванах някое друго и стигнах до името Алексей Кадочников. Сайта му е – http://www.kadochnikov.info/ а и в руската Уикипедия има статия.

  По повод хипнозата – не съм сигурен кога е започнало, но през 1980-те в СССР вече имаше изследвания по китайска медицина. Тъй, че не бих се учудил ако бачкат и по въпроса за хипнозите.

 7. И аз открих сайта на Кадочников докато се ровех по въпроса за руската система. Между другото офицерът с бялата коса във клипа от линка горе http://youtube.com/watch?v=Uuq50cDfrTs е той. И ги пердаши баш како си требе!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: