Преглед на печата

Гледам – отдавна не съм изливал никакви реки от мъдрост в нета и съм спестил на света няколко допълнителни безмислици, но уви – всяко хубаво нещо си има край.

След няколко дневно отсъствие и липса на идеи не ми идва на ум да направя нещо друго освен преглед на печата. На мода е излязла темата за това, че МВР или който там се разправя с тези неща щяла да има право да преглежда законно целия интернет трафик на потребителите. Не че досега не са го преглеждали когато си искат, де. Или, че не подлушват който си искат когато си искат. Така, че без паника – положението отдавна е трагично и няма изгледи да се оправи. Отдавна ми се струва, че Григор е такъв идеалист, че на моменти реалността му бяга по тъчлинията. А след като прочетох обръщението му към изтерзания следовател се зачудих да се смея ли или да плача. Ето как според Григор изглежда следователят в дъното на цялата история

„… И внезапно виждам пред себе си очукано бюро с очукан и стар компютър, на който угрижен следовател се мъчи да си напише рапорта. Капнал от умора и разправии, прегорял отвътре от провалени опити да се пребори срещу поредния нагъл престъпник с пари и връзки. Обезверен почти до безразличие, на границата да се предаде, да махне с ръка и да зареже всичко. Но все пак борещ се, отчаяно, без да се замисля, просто непредал се…“

Не става ясно откъде накъде някакъв измъчен следовател ще казва кой ще кара влака и ще иска някакви права. Това е от компетенцията и за целите на „кукловодите“-(пак разновидност на хомо сапиенс описана от Григор). За нас остава, както се изразява един мой приятел само „Да гледаме мача отблизо“ По натам следва покъртителен диалог с въпросния следовател.

Мисля, че в случая БатПеп го е казал доста добре за мъжете в униформи и тямподобните, като става ясно, че тяхното поведение и мотиви не могат да бъдат обяснени с наивни напъни на простосмъртните, особено ако до някаква степен са в плен на здравия разум.

„по принцип под Униформени разбирам всички, които бдят над нас да не вземем да кривнем и да не ни се случи нещо, което те са призвани да не позволяват да ни се случи – да мислим, например“ и цялото поучително четиво тук

И сега вероятно е моментът да препоръчам разказът на Григор Ортодокс, където става ясно, че учените, които са членове на БАН според фантастичен план са способни да организират един сравнително хармоничен и мирно съществуващ свят. Докато според много знайни и незнайни учени смляни от човеко и мозъкомелачката БАН въпросните там членове или каквито сe водят, са способни да удавят ближния си в капка вода само за това, че си е отворил устата да си каже мнението. Това от статията „Академични игри“ от www.bm-businessmagazine.bg

И накрая една задачка закачка от Георги Фурнаджиев, която накратко интерпретирана от мене звучи като „Готов ли си да гризнеш дървото или куршума, или да рискуваш да изгориш жив заедно със семейството си за да отвориш очите на стадо добитък, което даже няма да изблее жално за тебе, докато павираш пътя към ада с добрите си намерения“ или Готови ли сме да пишем всичко?

Advertisements

11 Коментари to “Преглед на печата”

 1. ее, изпълзя от бърлогата, слава на бога (кажи: алелуя!)
  с искрен егоизъм в душата се надявам да пишеш по-честичко (някой да каже: амин!)

  по темата: страшно съм притеснен, че някой ще ми чете кореспонденцията и глупостите, които ежедневно цръцкам из нетя (чеки да си го преместа в другия крачол, че се оскубах).

  обаче съм бесен, че парите, които държавата краде от труда ми, предназначен за осигуряване на семейството ми (охрана от гнидяци, образование, здравеопазване и др.п.) – отиват за изхранване на пенции, манги, дебелогъзи, намусени и мързеливи дебелосерковци. дори толерирането на пенсионери и цигани не ме дразни толкова, колкото подхранването на бюрократични гъзари, които се изживяват като малки местни богове (кажи: огин да ги изгори!).

  чеки че се вживях. ще ода да пина една-две бири, дано мине

 2. Бе да ти кажем яз толко дълго се ядосвах, па оно не е едно да се ядосваш. И не се лажи че само у нашенско е така. Насекъде има гадове дека ме нервират и ме принуждават да пием по неколко пиеньета за успокоение – се срещу неправдите по свето. И колко и да сме свесни, па нема файда и оправия. Затова я съм решил да играем мръснишката отсеги занапреде. Или как е казал некой си Рой Боъм – Оди им го нафърфоли ти първи докъде они не са го нафърфолили на тебе. Иначе има бая да чекаме нафърфолващите да ни пазат от нафърфолване.

 3. кажи: алелуя!
  😉

 4. добре де, че кажем – алелуяяя

 5. „Ортодокс“ си има дълга предистория (за съжаление засега леко апокрифна). Там е описано как всъщност е тръгнал този свят, и какво всъщност представлява – а именно, нещо не твърде различно от БАН към момента. На по-високите нива играта на интрижки и мръсотийки е безпощадна: просто ниските се интересуват не толкова от тая игра, колкото от да си живеят живота приятно.

 6. Значи на практика схемата е същата като с добитъците. Разликата е само, че едната разновидност цака белот и пият ракия на сигнал плюс, а другите бридж с водка или винце на беге радио или някакъв джаз и … са чували за котката на Шрьодингер. Живеят си живота приятно, въпреки, че са достатъчно интелигентни да разбират, че надигнат ли главичка и отворят ли устичка ще ги смажат като голи охлюви. И това е интелектуалният елит на нацията. Пейзажът хич не е розов, ми се струва.

 7. @scanman: Не знам доколко „елит“ е думата. Но когато направим някакъв митинг за нещо – парламентарните мерцедеси, бетонирането на природата, шпионирането на Интернет от МВР – на практика 100% от дошлите са от втората разновидност. А пък тя е далеч по-рядката… Да, идва нищожен процент от нея. Но все е нещо; иначе – съвсем нищо.

  (Между другото, следователят от описанието ми доста прилича на схемата на Ортодокс. На високите нива на МВР игричките за власт и рушвети са безмилостни, но на ниските, особено където рушветите не са толкова лесно измъкваеми, има много хора, които просто искат да си свършат работата колкото свястно могат…)

 8. Хех. Възможна и много вероятна причина за „разширението“ на директивата на ЕС е описана ето тук. И не е свързана с ничия свръхчовешка жажда за власт.

 9. @Григор: Свалям шапка на хората от втората разновидност, които са готови да пожертват нещо „за кефа на неблагодарните“. Според някои теории те са на по-високо еволюционно стъпало. Затова и търсех книгата на Кен Уилбър – да се поограмотя малко по въпроса.

  Между другото познавам човек от първата разновидност, който осъди държавата, защото се нарушават конституционните му права и то не един път. Има такъв парадокс – всеки закон или някое постановленийце прокарано но от да речем Сотир Дудов, който обаче в същността си противоречи на конституцията не може да издържи в съда. Оставям обаче материята за специалистите, защото тук съм съвсем по чорапи.

  И сега като пусна духът от бутилката няма ли да споделиш апокрифната част на „Ортодокс“?

  @daggerstab: Според мен тази причина е възможна, но не много вероятна. Идиотските идеи се появяват в България като епидемии – накрая никой не знае как и защо. Сигурен съм, че ако някой се хване да съди държавата ще спечели делото, защото е абсурдно да ти следят трафика и да ти четат пощата законно. Това, че го правят когато си поискат е друг въпрос.

 10. http://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=default&id=462575
  http://strongmind.webs.com

  Правото на лично пространство е нещо което всички ние вярваме че имаме. За съжаление конституцията не ни защитава досатъчно…
  Privacy is a right we beleive we have. Unfortunately privacy is not explicitately protected in the constitution. Our consitution is dated in that respect, there weren’t the threats to privacy then as there are now. Technology is truly a double-edged sword. The abscense of privacy provisions in the constitution does not make it any less important. Indeed, the lack of constitutional protections have allowed our privacy to be gravely threatened

 11. @ д. денев: уф – това юридическите въпроси и кой-прав, кой-не не са ми силна страна. Иначе вярвам програмата ти може да е полезна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: