Сътворение или еволюция

(коментар на Жилов) http://estranged-privacy.blogspot.com/ който повече си заслужава да бъде прочетен от моя пост по темата

Коментар:
Можеш да публикуваш всичко в науката, стига да го докажеш. Ако не можеш да го докажеш, и ти липсват базисни знания, можеш да вдигаш шум сред медиите и обикновените хора колко велик и неразбран си.

Интересно, че ако си некомпетентен механик, няма да можеш да поправиш нито една машина, ако си некомпетентен лекар, ще умират хора, ако си лош бизнесмен, ще фалираш. Но ако си псевдо – учен, никакви последствия няма да те застигнат..

Има един блогър, който се занимава точно с това явление. Той е написал един пост, The Age of Unreason. Препоръчвам го.

Ще пусна коментар при Мая, но на нейно място не знам доколко бих влагал времето и нервите си всеки път. Самият факт, че всякакви псевдо-твърдения привличат такова внимание, прави нещата да изглеждат обречени.

Да видим историята. Древните гръцки философи, захвърляйки боговете като обяснителен модел, започват да правят именно наука. Стигат до идеята за атоми (Демокрит) – „всичко е атоми и празно пространство“, изчисляват точно обиколката на планетата и я обявяват за сферична (Ератостен стига до всичко това просто наблюдавайки сенки от пръчки в два различни града)… Дори един от тях прави предположение за слънчевата система (Аристарх). Стигат до идеята (Анаксимандър), че щом човешките бебета са безпомощни и биха умрели в природата, значи нашите
предци са същества, които НЕ са били безпомощни. Това преди повече от 2000 години! Какво познание са натрупали с минимум ресурси, само допускайки, че светът се ръководи от правила, които са проумяеми.
Но не са го споделили с обикновените хора. И когато идват християните, всичко това потъва в хилядолетна забрава.

Да погледнем нещата, които са пред очите ни. Ние, разбира се, се опитваме да скрием животинското си наследство: бръснем се, обличаме дрехи, имаме сексуални табута, обработваме месото, за да не е ясно, че ядем труп на животно. Но един поглед към закърнелите, сковани пръсти на краката ни, закърнелия апендисит, който само опасни за живота възпаления докарва и не е нужен за нищо (затова и напоследък се опитват да го изкарат полезен), закърнелите косми, изправената походка, която е енергетически неефективна, изморяваща, нестабилна, опасна, оголваща
важните органи за атака, и оправдана единствено от това, че използването на ръцете ни (и това, което те държат) е ключово за оцеляването ни… може да говори много.

Дори развитието на ембриона, който в началото не се различава от ембриона на други същества и минава през стадии (с плавници и т.н.), отразяващи еволюцията на видовете, пак говори много.

Като споменах закърняване. Къртиците са слепи, но под козината им има закърнели очи. Морски китови бозайници имат закърнели крака вътре в тялото си. Някои птици имат закърнели криле. Защо имат неща, които не ползват вече? Тук говоря за очевидните неща, а не за вкаменелостите, в които можеш да видиш същество – трилобит, което е нямало очи и после, в по-късни вкаменелости, е развило прости очи.

Ние, хората, използваме еволюцията, дори и когато я отричаме. Кравите имат такива ненужно големи вимета, препълнени с мляко, овцете дават толкова много вълна, царевицата е вкусна (и вече дори не може да се размножава без наша намеса), и има породи кучета от пинчер до санбернар просто защото в съвсем кратък период ние сме се възползвали от естествения подбор.

Та това са неща пред очите ни. Какво да ги правим? Учените търсят празноти, за да ги изяснят. Религиозните търсят празноти, за да останат тези празноти завинаги неясни и мистериозни и там да стои Бог. Опитът да се обяви науката в догматизъм, закостенялост и не-мислене, от страна на именно немислещите религиозни типове, са същото като опитите на нацистките групировки да обвиняват обществото, че не им дава свобода.

Advertisements

9 Коментари to “Сътворение или еволюция”

 1. Днес попаднах на следната компютърна игра (разработена през 1970 и явно доста популярна сред програмистите):

  Game of Life

  Тя всъщност не е игра, а симулация. Рисуваш си начална фигура (или си избираш от вече въведените фигури) и гледаш.

  Квадратчетата в симулацията се подчиняват на 3 прости правила, а могат да произведат какво ли не. Могат да влязат в циклична стабилност, могат да се размножават експлозивно, да се движат, или да започнат се движат, да се срещнат с други, да се превърнат в нещо по-голямо и да започнат да произвеждат копия на себе си.

  При това това се случва дори ако напълно случайно разселиш квадратчета по цялото поле – всички сложни форми (напр. „експлозията“ и „корабчето“) спонтанно се появяват и произтичат от трите прости правила, които квадратчетата следват (написани са под играта).

  Ако се замислим, начинът, по който се е появило слънцето, планетите и слънчевата система, също следва някаква „еволюция“. Освен това, в света на малките частици има много повече взаимодействия между тях, отколкото са взаимодействията в нашия свят, където вихрушката в сметище изглежда необичайна.

 2. P.S. Много е интересна Gosper Glider Gun. Подозирам, че още по-странни неща могат да се направят с тази игра.

 3. А правилата са:

  – Всяко квадратче с 1 съсед или без съседи умира от самота
  – Всяко квадратче с 4 или повече съседи умира от пренаселеност
  – Всяко квадратче с 2 или 3 съседи оживява
  – В празно квадратче с 3 съседи се ражда ново квадратче.

  И това е всичко…

  В Wikipedia намерих още форми, като най-впечатляващите бяха една, която се разпостранява и расте безкрайно като взрив и оставя след себе си стабилни парчета (като планети), и друга, която произведе освен стабилни неподвижни парчета, и такива, които се въртят циклично или пък се пътуват в някаква посока.

  Small Grid дава по-големи рамки на полето (проблем е, когато квадратчетата започнат да излизат от него, затова като стане нещо мащабно, превключвам на small grid).

 4. Мда – прав си. Действително е така. И аз получих стабилна формация с въртящи се елементи, елементи които се дублират подобно на клетки и т.н. Наистина е добър пример за еволюция според прости математически правила.

 5. Открих този сайт

  http://www.math.com/students/wonders/life/life.html

  Може да прегледаш от
  Do All Patterns Stabilize Eventually?
  или от
  How Complex Can Life Get?
  нататък… Аз разбрах още неща към тези, които вече установих

 6. Здрасти, току що видях, че имаме почти еднаква тема 🙂

 7. На 25 май 2011 в НБУ ще има публичен дебат на тема „Еволюция срещу сътворение“

  Участници : д-р Майя Маркова и проф. д-р Дечко Свиленов

  Организатори : Асоциация „Сапиенс“, студентски клубове „Психолог“ и „Студентски живот“ към НБУ

  Вход свободен. За повече информация:
  http://sapiensbg.org/novini/1-exclusive/36-evolution-creationism-debate

 8. Mного благодаря! Това, което сте написал е ясно, кратко и вярно. А аз пиша, ли пиша.. Апропо това: „Учените търсят празноти, за да ги изяснят. Религиозните търсят празноти, за да останат тези празноти завинаги неясни и мистериозни и там да стои Бог. Опитът да се обяви науката в догматизъм, закостенялост и не-мислене, от страна на именно немислещите религиозни типове, са същото като опитите на нацистките групировки да обвиняват обществото, че не им дава свобода.“ Много ми хареса! Може ли да Ви цитирам в сайтчето ми : http://bgchaos.com/ ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: