The Law of Attraction ама друг път

Отдавна не съм ръсил мозъци, но като гледам време е. Прочетох поста на Тишо за това как мислите ни променят света, коментарите за The Law of Attraction. Пак в същия пост и за филма The Secret и за Джон Кехоу и книгата му „Подсъзнанието може всичко“. Междувпрочем преди даже съм дал линк за сваляне на въпросната книга, която съм препоръчал като приятна и полезна, но…

Такива локуми може да си разтягаме на чаша уиски и да се убеждаваме един друг, че вселената е една гигантска холограма и темподобни.

Обаче изразът „The Law of atтrcation“ ми се струва прекалено оливане. Защо ли? Ми защото това не може да бъде никакъв закон. Твърдението, е като визуализираш постоянно нещо то ще вземе да стане ще бъде яростно опровергано от всеки пубер, който усърдно визуализира готини мадами, но никога не ги получава. Готините мадами ходят с разни баровци и мутри с коли и пачка, които от своя страна никога, ама никога не си визуализират разни работи и „The law of atтraction“ им е непозната материя. Аз бих го прекръстил на „the bullshit of atraction“

Вярвайте и ще получите… на геврека дупката.

Изобщо както е известно заекът никога не може да надбяга костенурката, но практиката ни учи обратното. Пустата му практика която не признава измислени закони. Във библията пише че със вяра хората затворили устата на лъвове, разцепили морета победили врагове и темподобни дела извършили. Пише още че ако имаме вяра колкото синапово зрънце можеме да местиме планини и темподобни. Досега обаче никой не е продемонстрирал способност да премести дори и една малка част от планина без помощта на кирка и лопата.

Ама хората били четяли библията, значи имало защо. Е ако ми посочите поне един, който е чел само библията или която и да е друга религиозна книга и да е измислил нещо полезно освен някой геноцид, избиване на инакомислещи и горене на всички останали книги…

Междувпрочем теорията за вярата е много удобна за хората на действието. Докато овчиците седят и визуализират с вяра и твърдо убеждение за неща, които биха искали да се сбъднат и си дават стотинките на мошениците, които им обясняват точно как да стане, вълците изяждат цялата баница. Те не визуализират, те лапат и питат за още.

Но както бях цитирал нещо си по-рано ако си достатъчно добър във визуализацията лимон не ти трябва – само си го представяш, в устата ти киселее и гълташ слюнки.

Препоръчителни четива, линкове и темподобни:

http://www.randi.org/ (човека дава един милион $$$ на някой който направи някакво чудо, нещо свръхестествено… каквото и да е… от години… още никой не е взел кинтите)

http://www.skepdic.com/refuge/ctlessons/ch1.pdf Първата глава от книгата „Критично мислене“ на Робърт Карол, на английски. Аз лично съм на мнение, че вместо вероучение в училищата трябва да се въведе предмет критично мислене. Ако от по-рано ми бяха вкарали в чутурата такива мисловни навици нямаше да изям толкова колци заедно с доматите.

Advertisements

12 Коментари to “The Law of Attraction ама друг път”

 1. хохохо, силно съм съгласен с теб, че и весел изказ имаш 🙂

 2. баце, па си сменил скина, че се окьоравиме бре

  а на свободно мислещите относно религиите, уставите, униформените люде и секакви подобни чудесии освен твоя пост горещо препоръчвам и речта на дъглас адамс пред конгреса на ненамсиквоси, намсикоягодина, но публикувана в книжката му „сьомгата на съмнението“, която притежавах, но някой надлежно ми я завлече нанякъде.

  уникален! задължителен!

 3. а библията е една много полезна книжица. тя доказва какви олигофрени живеят по земята – хора, които твърдо следват традициите на некакви съвсем други хора, които са живели преди хиляди години в некакви пустини. много е интересно.

  но има и други ценни неща. еклесиаст, примерно. в моето издание е само девет странички.
  и песен на песните – пример за перфектна еротична поезия. па и други ценни неща, ама сега не мога да се сетя 🙂

 4. Един приятел наскоро ми каза, че вярвал в извънземните, защото нямало сигурни доказателства за това, че те НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. А хипотезите и теориите, макар и недоказани, логически водят към извода, че сигурно „не сме сами“ 🙂

  Същото и с майнд пауър философията. Тя е „наука“ колкото и философията може да бъде истинска наука. Ти избираш да не вярваш в нея, защото нямало достатъчно доказателства, аз пък избирам да вярвам, защото няма достатъчно доказателства за противното: че човек НЕ променя битието. Това е моята семка на съмнението. Аз също се съмнявам. Съмнявам се, че говориш истината.

  Защото да приемеш ролята на създател на собствената си реалност е доста отговорно – тогава нито държавата, нито обществото, нито политиците, нито глобалната финансова криза, нито науката ще са виновни за неуспехите в личния ти живот. Ако заживееш с увереността, че мислите ти са първопричина за всичко, което ти се случва на тази шибана планета, тогава две неща ще бъдат факт: първо, ще се вземеш в ръце и ще станеш по-отговорен за всичко, което мислиш, говориш и вършиш и второ, ще можеш достойно да приемеш всички плюсове и минуси, които ти поднася битието, защото ще знаеш, че ти си ги предизвикал, съзнателно или не. Хората, които вярват в майнд пауър философията, никога не търсят грешката извън себе си. Дори само това е причина да ги уважавам повече от логическите прагматици, които все търсят приичната (доказателствата) навсякъде другаде, но не и у себе си.

  А по въпроса за чичикото, който давал един милион на онзи, който извърши нещо „свръхестесвено“ ще ти отговоря с една притча от „Агни Йога“:

  „Отишъл един богат търговец при известен Йога учител и му казал: „Ако ми покажеш истинско чудо ще повярвам в теб, ще подаря всичките си имоти на духовното училище, ще стана най-ревностния ти последовател и ще доведа още много ученици след себе си!“ Вместо чудо, обаче, йогата му показал вратата с думите: „Първото чудо, което всеки ученик вижда е чудото сътоврено от самия него. Ти не си ми нужен.“

  Да, твърде „анекдотично“ е, но подтиква към размисъл, нали?

  И накрая искам да завърша с един сърдечен поздрав за това, че написа този материал. Винаги е удоволствие да poспориш с интелигентни хора 🙂

 5. @батпеп – чел съм я тая реч и дали нямам линк към нея някъде в блога. Може даже цялата да съм я копнал, но не мога да я намеря сега – като имам повече време ще поразровя. Скоро мисля да пусна един мой диалог с
  ‘quo vadis йорданка’ има да се хилиш…

  @тишо – По едно време се бях оплел в подобни теории като пиле в кълчища. Сега, след като съм се отърсил от подобни илюзии се чувствам много по-добре. Но… всеки знае себе си. Хората се променят. Убеден съм че човек с твоя потенциал постоянно се учи, развива и променя. Може след известно време да си промениш мнението. А колкото до израза „интелигентни хора“ оценявам шегата :D)

  Относно това дали има други същества – вероятността е доста голяма, но разстоянията са още по големи. Ще пусна един готин цитат от книгата на Бил Брайсън, която би трябвало да е задължително четиво в училищата, ако питат мене:
  Космосът, нека да повторя, е огромен. Средното разстояние между звездите е 32 милиона милиона километри. Дори при скорости, доближаващи се до тези на светлината, това са разстояния, представляващи фантастично предизвикателство за който и да е пътуващ индивид. Разбира се, възможно е извънземни същества да изминат милиарди километри, за да се забавляват, посаждайки житни кръгове в Уилтшър или да изкарат ума на някой беден човечец в пикал на самотно шосе в Аризона (все пак те сигурно имат и тийнейджъри), но наистина изглежда малко вероятно.

  От друга страна, статистически вероятността да съществуват други разумни същества някъде там е добра. Никой не знае колко звезди има в Млечния път — приблизителните изчисления варират от близо 100 милиарда до може би 400 милиарда — и Млечният път е само една от около 140 милиарда други галактики, много от които дори са по-големи от нашата. През 1960-те професор от Корнел на име Франк Дрейк, развълнуван от такива огромни числа, извел известното уравнение, предназначено да изчисли шансовете относно наличието на развит живот в космоса, основаващо се на последователност от намаляващи вероятности.

  Според уравнението на Дрейк броят на звездите в дадена част от вселената се разделя на броя на звездите, които вероятно имат планетарни системи; това се разделя на броя планетарни системи, които теоретично могат да поддържат живот; резултатът се разделя на броя на планетите с възникнал живот, достигнал до състояние на разум, и т.н. При всяко такова деление числото намалява колосално — и все пак, дори при най-песимистично въведените данни резултатът за развитите цивилизации само в Млечния път винаги е от порядъка на милиони.

  Каква интересна и вълнуваща мисъл. Може да сме само една от милиони развити цивилизации. За жалост се смята, че тъй като пространството е много обширно, то средното разстояние между всеки две от тези цивилизации възлиза на най-малко 200 светлинни години. Като начало това означава, че дори тези същества и да знаят, че сме тук и някак си могат да ни видят с телескопите си, те наблюдават светлина, която е напуснала Земята преди 200 години. Така че, не виждат вас и мен. Те наблюдават Френската революция, Томас Джеферсън и хора с копринени чорапи и напудрени перуки — хора, които не знаят какво е атом или ген, които произвеждат електричество, като трият кехлибар с парче кожа, и смятат, че това е голяма работа. Всяко известие, което получим от тях, вероятно ще започва с „Ваше величество“ и ще изказва поздравления относно хубавите ни коне и съвършеното познаване на китовата мас. Двеста светлинни години е разстояние толкова далече от нас, че просто е невъзможно да си го представим.

  Така че, дори и да не сме наистина сами, практически това е така. Карл Сейгьн е изчислил, че броят на вероятните планети в цялата вселена възлиза на 10 милиарда трилиона — брой, който е изключително извън нашите представи. Но това, което е също толкова извън представите ни, е количеството пространство, из което са разхвърлени тези планети. „Ако ни поставят наслуки във вселената“ — пише Сейгьн — „шансът да попаднем на или близо до планета е равен на по-малко от едно от един милиард трилиона трилиона“. (Това е 10 на степен 33, или единица, следвана от трийсет и три нули.). „Световете са скъпоценност.“ три нули.). „Световете са скъпоценност.“

 6. Яко! Мерси, че ми го припомни! Това го бях чел преди много години и определено мога да кажа, че се впечатлих. Пространствата действително са огромни. Но нали знаеш, някои хора на науката допускат, че времето и пространството може да се окажат абсолютна илюзия. Засега са само „относителни понятия“. Пък и „пътуващият индивид“, който се придвижва със скорост близка до тази на светлината трябва да тежи стотици милиони тонове, ако е материален. Поне така твърди съвременната наука, която има самочувствието да знае много за размерите на Космоса (и за китовата мас:)

  Прав си, човек непрекъснато се учи. Непрекъснато се променя. Всъщност, това е „смисълът на живота“, май. В един момент се замислих за първопричините на много разрушителни събития в живота ми. И ги открих в себе си. Открих ги в нагласата си към света, в очакванията си спрямо хората, в страховете си, в съмненията и в надеждите си от миналото. Много ми помогна един стар дневник, който съвсем „случайно“ открих тъкмо навреме. Вътре намерих текст, написан от собствената ми ръка, който детайлно, несъзнателно и убедително разказва какво ще ми се случи през следващите десетина години. Спомних си колко много бях убеден в тези „истини“ навремето, когато ги писах. Сега всичко, в което съм вярвал тогава, вече е спомен, изживяна история. Дори най-невероятните неща се случиха. И най-неприятните. Вече гледам по-отговорно на начина, по който „мисля“ себе си, хората и света. Защото знам, че от това зависи собственото ми бъдеще. Никой не може да загуби от подобна нагласа.

  Желая ти хубав ден и не, „интелигентни хора“ не беше шега 🙂

 7. nevermind.. Says:

  „Ама хората били четяли библията, значи имало защо. Е ако ми посочите поне един, който е чел само библията или която и да е друга религиозна книга и да е измислил нещо полезно освен някой геноцид, избиване на инакомислещи и горене на всички останали книги…“

  Има страшно много неща, направени с помощта на Библията. Аз лично не съм религиозна, но в Библията е закодирана съдбата на света, бъдещето на човечеството, това е доакзано чрез матрици и вкарани кодове от там. Но това вече са отделни факти и е една много много обширна тема, която мисля да не разгръщам. Ще те цитирам отново:

  „Твърдението, е като визуализираш постоянно нещо то ще вземе да стане ще бъде яростно опровергано от всеки пубер, който усърдно визуализира готини мадами, но никога не ги получава. Готините мадами ходят с разни баровци …“

  Защо не им се появява яката напомпена кака ли? Защото те не влагат в това осъзната концентрирана мисъл и енергия…просто си го представят за да имат плод за някакво мислене и да могат да си набият 1-2 ножки.

  Според мен трябва още доста да прочетеш и излгедаш. Не само „великата тайна на вселената“. Изгледай филми като „тайната на водата“, например. Виж как хората могат да променят проценстността на насилието чрез мисъл.

  Абе с две думи не съм съгласна с теб, най-малкото защото имам опит със закона на привличането, разбирам го идеално. Във всичко има смисъл…не всеки има душа да го открие.

 8. [q]в Библията е закодирана съдбата на света, бъдещето на човечеството, това е доакзано чрез матрици и вкарани кодове от там[/q]

  Това пък кога е доказано?!

  [q]Защото те не влагат в това осъзната концентрирана мисъл и енергия…просто си го представят за да имат плод за някакво мислене[/q]

  Какво е „осъзната концентрирана мисъл“ за теб може да е едно, за мене друго а за Сотир Дудов трето – на тази база нищо не може да дефинираме.

  Че трябва да почетам, трябва, за гледането не съм сигурен, особено ако е „великата тайна на водата“ която реално погледнато е същия шит като дъ сикрет и т.н.

  И разбери – няма такъв закон – ти имаш такава илюзия.

 9. оппаа

  намерихте се, детсевика*

  *цитат от сканман, т.1, стр. 1

 10. с кой се найдохме бре, батпеп?

 11. нема значение (невърмайнд, детсевика 😆 )

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: