Не съдете, за да не бъдете съдени… или?

Такова събитие като убийството на две няма и две годишни бебета и раняването на дузина, които са оцелели само поради некадърността на извършителя – Ким де Гелдер няма как да не те накара да се замислиш за случилото се поне няколко пъти на ден.

Младежът е бил саможив любител на филми и повлиян от образа на Жокера от последния филм за Батман. Извършва нападението точно една година след смъртта на Heath Ledger, гримиран като него във филма.

На неделните църковни служби естествено се говори само за това. Днес се замислих за коментарите разменени с Йорданка, които съм публикувал по-рано. Тя не желае да съди никого за делата му, а предпочита Господ да го съди. Сещам се за Ирод, който избил незнам-колко си младенци, но после бил изяден от червеи. Басирам се на бутилка отлежало уиски срещу литър прясно мляко, че изобщо не е било така. Както е известно почти всички „исторически“ сведения от Библията са всъщност легенди предавани между номади от уста на уста около лагерния огън.

Въпросът ми днес е следния – какво да се прави с въпросния Ким де Гелдер? Да чакаме Господ да изпрати червеи да го изядат? Или да му дадем възможност да посети още една детска ясла, както е планирал, но за щастие е бил заловен преди да се стигне до второ клане на младенци. Или да го затворим в една стая, да му сменяваме редовно чаршафите и да му дадем и плейстейшън да си убива времето?

Споменавам плейстейшън, защото за такъв настояваше затвореният до живот Марк Дютру (изнасилвач и убиец на малки момиченца). Нито Ким де Гелдер, нито Марк Дютру ще изпитат и една десета от страха, агонията и мъчителната смърт на жертвите си, защото в Белгия при голям, ама много голям късмет има вероятност да получат доживотен затвор.

В това отношение американците са му намерили цаката. Обикновено инжектират извършителите на подобни деяния с химикали, които не ги приспиват, а ги карат да се гърчат и да умират в агония или ги пържат на електрически стол и така решават проблема радикално.

В Белгия ги затварят в затвор не по-лош от две-три звезден хотел, където им осигуряват доста прилично хранене с всички необходими витамини и минерали, бели чаршафи, интернет, фитнес, библиотека, телевизия и темподобни благинки.

Винаги, когато се сещам за извършителите на такива престъпления се изпълвам със злоба за това, че имат възможност да гледат слънцето след като са извършили такива неща. И както някой може да ме запита „can you walk the talk“. Отговорът ми ще бъде „да“. Решавам проблема и с двамата изроди с един калашник и даже няма да им слагам качулки. И ще ги гледам в очите. А как се чувстват родителите на децата, не искам да мисля.

Advertisements

4 Коментари to “Не съдете, за да не бъдете съдени… или?”

  1. това „не съди, за да не бъдеш съден“ в библията е поставено, за да възпира прекалено фанатичните религиозни последователи да осъждат хората за греховете им приживе, а не да замести правосъдието и да остави престъпниците на волята на бога.

    днес пък, в едно светско общество, подобна поговорка изобщо няма място

  2. Да речем, че „не съдете, за да не бъдете съдени“ е поставено с това похвално намерение, макар, че според мен съвсем не е постигнало целта си, ако е била да възспре религиозните фанатици, които са се придържали към простата логика, че ако оставиш някой да изгори на клада, не го убиваш, ами той си умира сам.

    Интересно ми е прагматичен човек като теб как би разтълкувал наставлението „ако някой ти зашлеви плесница, да подаваш другата буза“?

  3. […] всичко почна от един пост на сканман, който си има и продължение. това трябваше да е коментар, […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: