Вероучение срещу критическо мислене

Вероучение срещу критическо мислене. Към темата ме насочи лонганлон с постинга си „Църковни попълзновения“. Мисля, че по-рано съм писал по въпроса, но ще взема да се повторя, защото повторението, както е известно е мащеха на знанието.

Ако имах деца, бих настоявал да изучават критическо мислене вместо вероучение като предмет в училище, защото по скоро бих искал те да се съмняват и да проверяват отколкото да „верват“

Както е известно вярващите са блажени, но в царството небесно*, докато в царството земно, като правило постоянно си тананикат песента „Ела Кумчо Вълчо, изяж ме“ и след, като това се случи, се надяват, че Господ ще накаже Кумчо Вълчо, а когато това не стане своевременно, са убедени, че ще се вари в адските казани на бавен огън под мениджмънта на Генералисимус Сатанаил. Както е известно Бог е Любов и не може да се разправя с нелюбовни дейности като варене грешниците на бавен огън, окачването им на месарски куки или темподобни садистични дейности. Това обаче, съвсем не важи за неговите творения и някои от неговите упълномощени представители.

За съжаление спокойно съм се причислявал към тази блажена група докъм трийсет и кусур лазарника, когато барабар с космите в ушите започват да ти никнат и съмнения.

Досега в невежеството си използвах „критично мислене“ а правилното било „критическо мислене“ извинявам се за което. За мен с прости думи това е общо взето умението да установиш, ще някой те води за носа или ти сам се будалкаш като си въобразяваш*** за разни работи, че са така, както на тебе ти се ще. Съществената част на това умение се състои в задаването на неудобни въпроси и правенето на неудобни проверки.

Полезно четиво като начало е първата глава от книгата
Becoming a Critical Thinker by Robert Todd Carroll
http://www.skepdic.com/refuge/ctlessons/ch1.pdf

Гледам, появил се е някакъв български сайт http://www.argumenti.org където вероятно може да се намери това-онова. Предполагам и в руския нет има доста безплатни ресурси.

Препоръчвал съм книгата на Робърт Чалдини „Влиянието – Психология на убеждаването“. Ако сте блажени, но с наченки на съмнение и малко останал здрав разум това може да се окажат много добре похарчени 22 лева. А и ще се убедите колко близки роднини на маймуните сте, което си има и предимства – можете да забелязвате маймунските черти у ближните, или не чак толкова ближни индивиди и да ги сочите с пръст кискайки се злорадо, докато подскачате и се чешете с другата ръка по темето. Соо мъч плежър, за почти без пари детсевика.

*Шансовете им обаче са почти нулеви, като се има предвид, че трябва да минат през 24 митнически пункта, където дяволи, бесове и други небогоугодни, но хитри и лукави създания екипирани със списъци на греховете им, детектори на лъжата, серуми на истината и други дяволски технологии ще се мъчат да докажат, че не са достойни за царството божие, което си е чиста истина.

**Осъждането и оплюването на инакомислещите още е на мода, но поне кладите вече са угаснали. Е, в Африка, често използват АК47 на верска основа, но това е по-скоро повод, а не причина.

***Оригиналният израз е „въобгъзяваш“ и принадлежи на сержант Ев Барет, който, докато ритал Марчинко по задника му набивал в глупавицата „Никога не си въобгъзявай, Марчинко, защото когато си въобгъзяваш правиш и мене и себе си на гъз!“

Advertisements

4 Коментари to “Вероучение срещу критическо мислене”

  1. Най-много ме дразни, когато иначе разумни хора отказват да прилагат критическото мислене спрямо проблеми, които според тях са прекалено важни, за да бъдат подлагани на съмнение. Пример – истериите около глобалното затопляне, свършването на ресурсите в света, свършването на водата, световния глад и т.н.

  2. Най-страшното нещо – критическото мислене! А като му се притури и логиката…
    Представяте ли си какво щe стане със света?!? 😉 😀

  3. предполагам, че при тези двете условия земята би могла да стане някакъв тип земен рай, но шансовте това да се случи преди някой астероид да ни удари и да даде шансове на друг животински вид са нищожни

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: