Всичкото писание боговдъхновено ли е?

Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление. Второто послание към Тимотей, 3:16

Повечето истински вярващи християни твърдят съвсем сериозно, че Библията е последната инстанция по всички въпроси, наричат я „Живото слово на Бога“ и някои от тях лепят навсякъде стикери с настоятелния съвет „Четете Библията!“ Ето, за пореден път ще последвам съвета и ще започна от Битие, Първа глава. Доста неща не ми стават ясни, така, че ще трябва да поискаме съдействие от Радо, Йорданка и всеки друг, който би пожелал да опровергае съмненията ми и да ми обясни как стоят нещата всъщност.

ГЛАВА 1.
1. В начало Бог сътвори небето и земята.
Само отбелазвам, че това е „самото начало“
2. А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната, и Дух Божий се носеше над водата.
Имаме земя, тъмнина, бездна, вода, движим се по график.

3. Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина.
Вече очевидно имаме и светлина, крайно време беше.

4. Видя Бог, че светлината е добро нещо, и отдели Бог светлината от тъмнината.
Явно е настъпило непредвидено смесване на светлина с тъмнина и се е налага тяхното разделяне.

5. Светлината Бог нарече ден, а тъмнината – нощ. Биде вечер, биде утро – ден един.
Възниква основателният въпрос каква вечер, какво утро, след, като небесните тела още не са създадени?

6. И рече Бог: да има твърд посред водата, и тя да дели вода от вода. (Тъй и стана.)
Добра идея, вече имаме и суша.

7. И създаде Бог твърдта, и отдели водата, що беше под твърдта, от водата над твърдта. Тъй и стана.
8. Твърдта Бог нарече небе. (И видя Бог, че това е добро.) Биде вечер, биде утро – ден втори.

Тук не ми е ясно какво става, както и на автора на текста, предполагам.

9. И рече Бог: да се събере водата, що е под небето, на едно място, и да се яви суша. Тъй и стана. (Водата под небето се събра на местата си, и се яви суша.)
Нали вече имаме суша в точка 6 или бъркам нещо?

10. Сушата Бог нарече земя, а събраните води – морета. И видя Бог, че това е добро.
11. И рече Бог: да произведе земята злак, трева, що дава семе (по свой род и подобие), и плодно дърво, що дава според рода си на земята плод, чието семе си е в него. Тъй и стана.
12. И произведе земята злак, трева, що дава семе по свой род (и подобие), и (плодно) дърво, що дава (на земята) плод, чието семе си е в него според рода му. И видя Бог, че това е добро.

Вече имаме растения произведени от земята. Класика. Какъв е источника на светлина от точка 3 не е ясно. Някои смятат, че е излъчвана от самия Бог, за да не работи на тъмно. След създаването на естественото осветление от Слънцето нуждата от тази първична светлина явно е отпаднала. Изобщо с наместа на Бог лесно може да се обясни всичко (цитирам Мая Марков по памет)

13. Биде вечер, биде утро – ден трети.
14. И рече Бог: да бъдат светила на небесната твърд, (за да осветляват земята и) да отделят ден от нощ и да бъдат знакове и за времена, и за дни, и за години;
15. да бъдат те светила на небесната твърд, за да светят на земята. Тъй и стана.
16. И създаде Бог двете големи светила; по-голямото светило да управлява деня, а по-малкото светило да управлява нощта, създаде и звездите;
17. и ги постави Бог на небесната твърд, за да светят на земята,
18. да управляват деня и нощта и да отделят светлина от тъмнина. И видя Бог, че това е добро.

Крайно време беше – светилата наистина са нужни, най-вече за осветление и за определяне на дни, години и темподобни. Тук искам дебело да подчертая, че     земята е планета, т.е. също е небесно тяло, а на растенията им е трудно да виреят без слънчева светлина, но това са  дребни подробности. Както по рано безуспешно се опитах да обясня на Йорданка, от текста става очевидно, че авторът му не е имал никаква представа за устройството слънчевата система, вселената и още по-малко за процесите при тяхното създаване.  Ако наистина Бог му е диктувал текста, както се смята (иначе защо да взимаме на сериозно тези безмислици) би било редно да е малко по-осведомен за ситуацията IMHO.

19. Биде вечер, биде утро – ден четвърти.
Да, вече може да имаме вечер, утро и ден, защото имаме слънце и земя, която се върти около него. „И все пак, тя се върти“ според еретика Галилео Галилей. Дори Ватикана неотдавна го призна официално. ROFL

20. И рече Бог: да произведе водата влечуги, живи души; и птици да полетят над земята по небесната твърд. (Тъй и стана.)
21. И сътвори Бог големи риби и всякакъв вид животни-влечуги, които произведе водата, според рода им, и всякакви пернати птици според рода им. И видя Бог, че това е добро.
22. След това Бог ги благослови и рече: плодете се и множете се и пълнете водите в моретата, и птиците да се множат на земята.
23. Биде вечер, биде утро – ден пети.
24. И рече Бог: да произведе земята живи души според рода им, добитък и гадини, и земни зверове според рода им. Тъй и стана.
25. И създаде Бог земните зверове според рода им, и добитъка според рода му, и всички земни гадове според рода им. И видя Бог, че това е добро.

Всички са създадени според рода им, така, че еволюционистите напразно си губят времето. Защо китовете имат закърнели крака и къртиците закърнели очи си остават неудобни въпроси, чиито отговор може да бъде само „Защото Господ така ги е направил за да предизвикват съмнения у нерниците. Поради същата причина е закопал и вкаменелостите на динозаврите и не го е отбелязал в Библията. Както е известно Земята е била сътворена по пладне на 23 октомври 4004 г. пр. Хр., (твърдение, което разсмива историци и писатели на учебници оттогава насам)“ Съответно никакви динозаври не са имали време да съществуват.

26. След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие; и да господарува над морските риби, и над небесните птици, (и над зверовете) и над добитъка, и над цялата земя, и над всички гадини, които пълзят по земята.
27. И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.

Явно бог не е пестил своя образ и подобие – генетиката ни съвпада с тази на шимпанзетата със стряскащите 98% А защо толкова често се уподобяваме на прасета вместо на Бог Всемогъщий остава отворен въпрос.

28. И благослови ги Бог, като им рече: плодете се и множете се, пълнете земята и обладайте я и господарувайте над морските риби (и над зверовете), над небесните птици (и над всякакъв добитък, над цялата земя) и над всякакви животни, които пълзят по земята.
Господаруваме, господаруваме, само, че с доста широк спектър изключения. Като се започне от епидемиите, мине се през природните бедствия като урагани, земетресения, наводнения и се стигне до изядените от крокодили и акули туристи. Все някак си не успяваме да господаруваме с пълна сила, нито над животнинския свят, а още по малко над цялата земя.

29. И рече Бог: ето, давам ви всякаква трева, що дава семе, каквато има по цялата земя, и всякакво дърво, чийто плод е дървесен и дава семе – това ще ви бъде за храна;
30. а на всички земни зверове, на всички небесни птици и на всяка (гадина), която пълзи по земята и има жива душа, дадох за храна всичкия злак тревист. Тъй и стана.

Е, не на всички. А защо хищниците не се придържат към хрупането на трева според божията заповед си остава загадка. Явно авторът е живял предимно в компанията на тревопасни, след като стъществуването на хищници не му е известно. Не е знаел, че много земни зверове като лъвове, тигри, пантери и темподобни се хранят изключително и само с други земни зверове.

31. И видя Бог всичко, що създаде, и ето, беше твърде добро. Биде вечер, биде утро – ден шести.
Някои индивиди с цялото си безсрамие не са съгласни, че резултатът от работата на Бог е задоволителен и даже си позволявад да го съдят по най разнообразни поводи. Тази практика е особено разпространена в Съединените Щати, където Бог е обвиняван и в така модерният напоследък тероризъм, заради масовото избиване на голям брой невинни лица без причина.

Advertisements

21 Коментари to “Всичкото писание боговдъхновено ли е?”

 1. хъхъ тия двамата дали коментират в моя блог? 😉

 2. Това за светлината и тъмнината е много ясно, scanman. От изложението става ясно, бе Бог е работил на светло – като си е лягал да подремне угасял светлината за икономия. А после за по-лесно автоматизирал периодите на работа-почивка – сигурно за да не се увлече в много работа. Не може да му се отрече, че е изпипвал нещата – и за нощна лампа се е погрижил.
  ……….
  Чакай, чакай, тук нещо работата се заплете (27-28). Как така „плодете се и множете се” – ами какво стана с Адам и Ева, живота в рая, първия грях и изгонването?!?
  ……….
  А бе, хората предвидливо са го измислили – вярваш без да мислиш! 🙂
  ___________
  longanlon, и при Вас исках да се обадя, ама там е голяма навалица. 😉

  • аха – ето това съм го пропуснал. Наистина откъде накъде плодете се, множете се. Нали няма смърт и всичко е райска хармония? Ще стане пренаселено за нула време и лъвовете ще изпасат всичката трева:)

 3. […] февруари 1, 2009 Имаме участник в дискусията на тема “Боговдъхновено ли е писанието?” […]

 4. Май споменах веднъж, че са мислили, че небето е твърдо като земята и просто стои горе. Затова го наричат „твърд“. 🙂

 5. о, йее 🙂 идвай да помагаш в дискусията, ако имаш време за губене.

 6. Що за провокации? Не ме притеснява да си говоря лично с който и да е за вярата ми, но предпочитам да е лично и на дневна светлина, а не по форуми и с коментари 😉

  Мързеше ме да прочета всичките ти коментари, безсмислено е да се спори с твърдоглави хора. Иска се вяра. Щом повече ви харесва да вярвате на лъжите и суеверията на ЦайтГест, ваша работа.

  Библията никъде не претендира да е енциклопедия. Библията е живото и деятелно Божие Слово, което е дадено в пълнота, така че да знаем какво е предназначението ни като хора, защо сме тук на земята, каква е нашата роля и какво се иска от нас. В същата Библия пише и за вас дори 😉 Явно я четете, така че намерете какво пише за вас :р

  Повече коментари едва ли ще пиша и чета, просто защото смятам, че това е безплодно – да стоим и да си мерим някакви странни доводи. Покаяние и вяра имайте хора. Не вървете срещу Бога като се опитвате да го изкарате лъжец, Той не е човек, че да лъже. Много преди вас са се опитвали да го направят и можете да проучите какво става с тях след това – някои се обръщат, същото желая и на вас.

  Със здраве,
  jordanka.

  • @йорданка

   Мен пък ме притеснява, страх ме е да не повали вълната на Святия Дух 🙂

   Жалко, че те мързеше да прочетеш коментарите и да помислиш по тях.

   По всичко личи, че Библията не е живо а още по-малко деятелно слово.

   Ние не се опитваме да изкараме Бог лъжец. Ние се опитваме да посочим, че Библията определено не е божие слово. Ако беше, щеше да съдържа истинска, ценна информация, а не пълни глупости.

   И ние ти желаем да проучваш и да мислиш, а не да те мързи.

 7. Жилов писа:“Май споменах веднъж, че са мислили, че небето е твърдо като земята и просто стои горе. Затова го наричат “твърд”. “
  Хващам бас, че тая глупост си я чел от „Забавна библия“ на Лео Таксил. Това го е писал човек, който хич не познава оригиналния текст.

 8. „16. И създаде Бог двете големи светила; по-голямото светило да управлява деня, а по-малкото светило да управлява нощта, създаде и звездите;“

  Секунда, ако по-малкото светило е Луната (няма какво друго да е), как така луната излъчва светлина (светило)? Аз си мислех че отразява слънчевата светлина. Какъв глупак съм бил. А тези сърпове и сенки, полу-лунния и ново-луния сигурно са някаква аномалия. Щом Библията казва че Луната свети – не може да греши. 😉

  • Какво значение има дали луната свети с отразена от слънцето светлина нали пак свети и е светило. Ти въобще влагаш ли някаква мисъл в това, което пишеш или целта ти е просто да иронизираш по какъвто и да е начин Библията?

 9. Икономов Says:

  И аз на шремето Лео Таксил го четох. Още помня коментара му за кръщенето на всички животни от Адам. И по-специално как един червей излиза от задното му отверстие, минава пред Адам. Получава име ГЛИСТ и се прибира. У дома….

 10. Четох, четох това, което си писал и коментарите на читателите ти и само мога да ви кажа, че божието слово наистина е боговдъхновено и абсолютно без никакъв проблем бих могъл да отговоря на всеки един от глупавите ви въпроси относно Библията, но за съжаление са прекалено много, а пък и е ясно, че никой от вас не е запознат с Библията така както трябва, за да почне да я критикува.За пример сега ще намеря един въпрос и ще му отговоря : „Възниква основателният въпрос каква вечер, какво утро, след, като небесните тела още не са създадени?“ Само за това малко акъл се иска „Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина.“ Повече от ясно би трябвало да е че Бог е сътворил слънцето не е нужно да се обяснява по простата причина, че е очевидно за всеки, който не го прочете с цел само да каже, че не е истина.Вие още преди да сте прочели Библията казвате, че не е достоверна, истинна и Боговдъхновена. Преди да почна да я чета с желание да науча истината и аз не исках да повярвам и сега ако някой ме пита ще му кажа, че ми е много по-лесно да не вярвам в Бог, но след внимателно проучване на Библията все повече се убеждавам, че е истинна. Да не мислите, че ми е лесно да не пия да не пуша, да не лъжа и т.н. не не ми е лесно, не искам да го правя и нямаше да го правя ако не беше изключително важно. Сигурен съм, че никой от вас не дал истински шанс на Исус да ви покаже, че съществува. Атеисти като вас казват, че трябва да видят чудо, за да повярват, но как ще стане това ако нямате вяра, за да извърши Бог чудо във вашия живот трябва да му служите и да имате вяра и ако наистина сте чели Библията няма как да сте пропуснали тази част или може би не ви е угодно да я четете. А при това и чудо не би накарало хора като вас да повярват, отново нещо записано в Библията е че който не иска да повярва и с очите си да види Божиите дела няма да повярва. Човек ако възкръсне от мъртвите дори да се е знаело със сигурност, че е мъртъв пак безбожниците ще кажат нещо от рода, че това е било само клинична смърт. Който не вярва не вярва, защото така му е по-лесно, а не защото има повече логика да сме маймуни, произлезли от нищото (от неживата природа да е излязла жива, всъщност на това ни учи еволюцията, която мога спокойна да кажа, че съм я изучавал и има много повече неща които не може да докаже относно произхода на живота, еволюцията не е аксиома, а е тавтология на речта!
  Ако искате доказателства прочетете книгата „Упадъкът на Дарвин“

 11. И ако вие се мислите за толкова проницателни и интелигентни защо най-великите, гениални и брилянтни хора някога съществували като Исак Нютон, Алберт Айнщайн Никола Тесла, Платон и още много други са били дълбоко вярващи и отдадени на Бога хора

 12. Виждам че си умно момче но объркано баш како си требе. Чел съм библията много пъти, бил съм вярващ. Факт е че някои интелигентни хора вярват, но най/умните от тях си признават, че вярват заради самото вярване и нямат никакви разумни основания за това.

  • Разумни основания има предостатъчно, но хората не искат да ги знаят, защото така им е угодно.Не ми се пише още толкова, за да обясня какво имам в предвид, но може би ако не си го направил трябва да прочетеш по-обширния ми коментар относно статията.Надявам се да не ти е писнало да го четеш.Има много научни съвременни книги, написани от хора, които дават изключително разумни и логични основания за вярата си.За съжаление тях нямо кой да прочете, но книга като „Произход на видовете“ веднага е била призната, защото на хората така им е харесало.И ако някой си мисли, че тези богословски книги са глупости и не са свързани с науката, може би трябва преди да почне да съди да седне и да ги прочете.Отново давам за пример „Упадъкът на Дарвин“, една от многото такива книги.Просто си мисля, че нейното съдържание е достатъчно опростено, за да бъде достъпно за всеки човек.

 13. И само да допълня, че дори и да бъркаме относно нашата вяра не мога да разбере защо хора като вас искат да ни разубедят. Не че бихте успели, защото по безброй начина човек, който се е отдал на Бог изпитва неговото съществуване, но дори и да не е така какъв ви е проблема дори и най-ниско интелигентния човек би осъзнал, че библията насърчава хората да бъдат справедливи, честни, силни умствено и физически.Благодарение на моята вяра аз се старая към образованост, здраве и доброта.Храня се здравословно, чета книги и спортувам много усърдно.Докато преди да осъзная, че тялото ми е Божи храм и че трябва да постъпвам с другите така както искам с мене да постъпват бях дебел, трових се по всякакъв вид начин и бях злобен към всеки.Не казвам, че това е всеки невярващ човек, но аз не съм единствения, който си е променил живот заради Исус и няма да бъда последния.Не може да се спори с факта, че светът може да бъде рай ако всеки човек следва Христос и заповедите му.Закона не спира хората да вършат престъпления, но Бог го прави, защото всеки християнин има страх от Бога.Също така библията насърчава хората да следват закона, писано е че трябва да следваме закона „Тогава Исус им каза: Давайте цезаровото на цезаря, а Божието на Бога“.И сега вие ми кажете ако човек е щастлив като християнин живее добър живот по какъв начин вярата му вреди.И пак казвам това е за тези, които дори и научните доказателства, за които говорих по-горе и чудесата не им стигат да повярват!

 14. Явно бог не е пестил своя образ и подобие – генетиката ни съвпада с тази на шимпанзетата със стряскащите 98%

  Е тук логиката ти е направо неоспорима, или по-скоро нелепа. Ако генетиката ни съвпадаше с 98% на шимпанзетата нямаше ли да почнем да ги развъждаме за донори на органи вместо хората да жертват от себе си. Щяхме да имаме безкрайни запаси от бъбреци, сърца и дробове, които досега щяха да са спасили хиляди животи. И генетиката ни е по-близка до тази на прасетата от тази на маймуните, защо е така ако сме произлезли от маймуните.
  Еволюцията е пълна простотия ако наистина седнете да помислите ще го разберете, а не със сляпа вяра да вярвате и на най-нелепото „модерно“ научно откритие. Учените всеки ден правят нови открития и вече са установили, че няма еволюция.

 15. „А защо толкова често се уподобяваме на прасета вместо на Бог Всемогъщий остава отворен въпрос.“

  Не знам за тебе, но аз не се „уподобяваме“ на прасе. Ти ако искаш се оприличи и на червей, но аз считам себе си и човека като общо за личност с уникално съзнание и воля неприсъщо на никое друго същество на тази планета.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: