Имаме участник!

Имаме участник в дискусията на тема „Боговдъхновено ли е писанието?“

Казва се Жоро и е модератор на клуб Християнство. Кърти фаянса, детсевика:) Публикувам тук моите коментари по неговото мнение. Оригиналната тема в дира е тук – да се чете само ако имате време за губене като аз днес. Йе!

http://www.deezer.com/track/hallelujah-T4629
Имаме участник, който се е опитам да ми отговори на въпроса. Жоре, напълно заслужаваш шерифската значка, не се бъзикам. Ще се опитам подробно да ти отговоря, значи.
Първо, грешен е подходът ти.
Подходът ми е правилен – търся истината.

Целта на написването на Библията не е да стане учебник по природни науки, да разясни на древните неща, които не знаят за природата, да ги просветли например за атомния строеж на веществата и прочее. Книги от този вид, които се опитват да оборят Библията стих по стих са написани много. Навремето бях чел една книга със заглавие „Забавна библия“ от един бивш католик, който използваше същия подход. За се противоречи на този подход трябва да се напише книга с поне пет пъти по-голям обем, тъй като ще са необходими отговори, по обем доста по големи от въпросите, които задава такава книга.
Подозирам, че дори и да се напише такава книга, макар и с пет пъти по-голям обем ще е лишена от логика.
Каква е целта на Библията?

Светлината очевидно е създадена преди небесните тела, съществувала е самостоятелно, била е дифузна.
Тази информация откъде я имаш?

Нека не забравяме, че Бог е този, който би следвало да е формирал природните закони
Нека поне да го допуснем. Най приемливият вариант за мен е да допусна, че Бог е създал природните закони, дръпнал е ръчката на Големия взрив и е оставил нещата да се развиват по тези закони. Защо му е след като ги е създал да ги нарушава, точно докато се разправя с някава загубена планета забутана в ъгъла на загубената ни галактика и да шушне абсолютни глупости на Мойсей?

Така че няма проблем светлината да е съществувала дифузно преди Бог да каже, че вече ще се излъчва от определени тела с определена температура. Ако Бог е всемогъщ, за Него ще да е било много по-лесно да създаде свят с природни закони по свой избор, отколкото да кажем сега някой да направи компютърна игра, в която да битува някакъв абсурден свят със странни природни закони.
Ако Бог е всемогъщ, за него трудности няма, това е очевидно. Въпросът, който остава, дали и ако да, защо би се е намесил така в процесите противно на самите закони които е създал и какви доказателства имаме, че е сторил точно така. Подозирам, че така е станало само във фантазията на автора на Битие. Йе!

Второ, никъде в Библията няма твърдение, че земята е създадена по пладне на 23 октомври 4004 г. преди Христа. Това са или юдаистки твърдения или имплицитно изведени такива. Аз лично не знам точно кога е създадена земята и слабо ме интересува.
Що така бе Жоре? Тва са важни работи, поинтересувай се – сметни на по колко лазарника са всичките наследници на Адам до Христос и горе долу ще ти стане ясно колко древна е земята, поне приблизително. То си пише детсевика.

Що се отнася да хищничеството, болестите и прочее, според християнското богословие всички тези неща настъпват в следствие на Грехопадението и нарушаването на връзката между Твореца и творението.
Ти откъде ги знаеш тия факти и на какво основание го твъдиш? Тия саблезъбите тигри дето ги копаят археолозите и явно са поне на възрастта на Адам, че и по дърти, спред тебе с тия остри зъби трева ли са пасли? Ами Тиранозавър Рекс плодове ли е хрупал според тебе? Поне той задължително се е хранил преди Адам, може би даже с някои от далечните прадеди на Адам но е съмнително да е бил вегетарианец, детсевика.

Картината на бъдещо възстановяване на хармонията е описана
Тя и картината на бъдещото всеобщо разрушение е описана в Откровението, какво възстановяване, каква хармония, то няма нищо да е останало? След толкова мъка и разрушение, огън и кръв къде я виждаш тая хармония? Кой в края на краищата кара влака? Всеки си е писал едно време, както и сега, каквото му дойде на акъла, но според мене е очевидно, че определени фантазии са събрани, прошнуровани, подвързани и обявени за „Боговдъхновеното, живо слово на Бога“

Що се отнася за това дали китът има мутирали крака, това няма начин да се докаже.
Това вече е доказано. За разлика от нас с тебе има хора дет се разправят с тия неща, наука им викат – дисекции, изследвания, по една система дето и викат „научен метод“ т.е. геладат да работят само и единствено с факти и да не намесват Всевишния всеки път когато не могат да си обяснят как и защо чумата отнесе децата. Е такива хора са изследвали китове и са установили, че са бозайници, които са живели на сушата и са се върнали обратно в морето ама за постоянно за разлика от моржовете например. Затова краката, които не са използвали стотици хиляди години са се прибрали обратно в тялото им, за да не пречат на аеродинамиката, но са останали заченки на крака в тъканите под кожата.

Птицечовката мутирала птица ли е? Защо тогава си има истинска човка и снася яйца, като бозайниците не са произлезли от птиците.
Точно птицечовката може да е произлязла от бозайник, какво и пречи? Ти допускаш, че Господ ни е посетил по времето на образуването на Слънчевата система и е обърнал целия ред на сътворението единствено и на базата само на умотворенията на някакъв скотовъд а те мъчи произхода на някаква птицечовка?!

За какво служат закърнелите очи на къртицата не знам.
За нищо, щот са закърнели, докато е хрупала трева като всички останали на земята са и трябвали да фиксира къде е по сочна пашата, ама след първородния грях, когато разни хищници се озлобили за нема нищо и започнали да ядат по-малките твари тя играла на сигурно, закопала се и минала на корени. Оттогава кара на тъмно под земята и очи не и трябват, затова са закърнели, но отново ни доказват тезата на Мойсей, че за всички кофти неща е причина първородния грях, дори за закърнелите очи на къртицата.

Advertisements

16 Коментари to “Имаме участник!”

 1. само една забележка – къртиците са хищни и не ядат корени, а червеи и други подземни твари

 2. Аз вече попитах, ама г-н Жоро пак споменава Грехопадението (и то с главна буква), затова отново питам него като специалист:
  кога е създадена всичката наличност на земята за да се ползва от човека – преди или след това Грехопадение?

 3. Първо, не съм специалист. Нямам никакво богословско образование. Грехопадението пиша с главна буква по езикови съображения, но не ми се обяснява защо.
  Според Библията всичко е сътворено преди Грехопадението.

 4. Животът е до голяма степен базиран на решаването на проблеми, в случая, на търсенето на храна, и дори фотосинтезиращите същества се борят едно с друго за светлина.
  Има същества, чиято главна цел (в която са много добри) е да изяждат други същества, или да паразитират в тях. Впрочем, Бог е създал всяка отделна бактерия и вирус или и те са се появили след грехопадението?

 5. Бактериите вероятно са създадени преди Грехопадението. В последствие много неща не само в човечеството, но и в цялата природа са се изменили, някои едноклетъчни организми са станали вредители. Впрочем, така мисля аз. В Библията не пише за едноклетъчни – тогава не са били открити още. За вирусите не знам, понеже те не са съвсем в пълен смисъл живи същества.

 6. @Жилов – по въпроса за бактериите – защо предполагаш, че Бог е създал само видове и обекти, а не и механизми и закономерности? Например всички тук сме създадени и родени след Грехопадението, но в момента на създаването ни е съществувал механизма.

  И аз не съм богослов де, само си разсъждавам …

 7. @Георги Гурнаджиев
  „Всички тук сме създадени и родени след Грехопадението“

  Тази информация откъде я имаш? На какво основание твърдиш такова нещо?

 8. Значи първо, доколкото знам Грехопадение е онова с дървото на познанието. Дори да бъркам от дискусията до тук останах с впечатление, че е нещо станало преди много … векове.

  По въпроса за информацията – първо майка ми казва, че ме е родила преди 36 години и малко, а има и документ от съответната държавна институция, който твърди същото. А вие едва ли сте много по-дърти от мене. Та от там е скромната ми информация.

 9. Предпочитам да си пишеме на ти, както досега.
  Случаят с твоето раждане няма нищо общо. Има свидетели, има доказателства и има база за сравнение и явлението се наблюдава постоянно.

  За грехопадението нямаме нито доказателства, нито едно нещо което да намеква за подобно събитие или някакви процеси свързани с него, като изключим Библията, но със същия успех можем да се позоваваме на всяка легенда или книга с фантастика или дори на информацията дадена ни от топастролога:)

 10. А … к’во … ?

  Че кой пише „на вие“? Забележи малката буква „в“ и множественото число на „дърт“ – дърти … демек цялата аудитория.

  Чувал съм от философи (трудно ми е да цитирам имена в момента), че има три вида знание – научно, религиозно и философско, които били несъвместими. Е, като се има предвид, че са философи, аз съм склонен да се съмнявам в съществуването на последния вид знание.

  Към всеки модел, построен от наука може да се добави и Бог, Висш разум, Квототихаресва. Затова му казват „вяра“.

 11. баце, отвори ми блога и виж кво пише най-отгоре. после земи си сипи нещо, и ако жена ти не е наблизо – отвори си интересна книжка и не мой се занимава с глупости, молим ти се.

 12. @Георги Фурнаджиев
  Проблемът е как да добавим наука към Библията примерно. Незнам дали си чел статиите на Мая Марков по въпроса, но тя дава много забавни примери.

  @БатПеп
  Баце, ти ако мислиш че не си сипвам:) Мотото на блога ти не съм го забравил, но беше неделя и реших да си починем от сериозни работи седмия ден детсевика.

 13. Хъм … ако приемем, че католицизма е религия, дали да не питаме тях
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pontifical_Academy_of_Sciences

  http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_academies/acdscien/

  Не съм чел статиите, ще потърся …

 14. е,то туй отдавна е писано,ама аз наскоро го открих това местенце,и още не съм го разгледал хубаво,детсевика.Така че в момента си сипвам.Се извинявам за което.
  Преди време четох един тип-Робърт М.Пърсиг.Пише интелектуални гимнастики.Той има много интересен подход при разглеждането на тези спорности.
  Пита например,закона на Нютон имало ли го е преди да го открият?И ако да-къде точно се е помещавал..Демиурга демек като е съзал Всичкото,нали сигурно пълен комплект инструменти в багажика.И то там си седят и си чакат всичките закони,работят си и се подхилкват,и ни гледат сеира кога аджеба ще ги открием..
  Ами ако не-ябълките преди Нютон дали са падали нагоре…

 15. ааа, таз материя ми е много сложна, което не знам – не знам:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: