Гетинг риъл детсевика

При nname често попадам на интересни линкове, които брутално копирам http://www.capital.bg/show.php?storyid=678715&sp=1#storystart

Става въпрос за цените на имотите в столицата. Коментарите са още по-интересни. Аз лично – като промит мозък (някои приятели ми поставят тази диагноза, защото за пет години в чужбина ми били промили мозъка:)) винаги съм се чудел на какво основание искат за апартаменти по 1200 евро на квадрат. Цените през последните години бяха безумни и често съм се чудил кой е луд да дава такива суми. Аз лично, ако живеех в България и ми трябваше собствено жилище шях да си купя някакъв парцел сравнително близо до пътна артерия и да си построя някаква къщичка там. Последния път, когато си бях в къщи, всяка сутрин, за да стигна от Драгалевци до центъра трябваше да чакам един час в задръстваия. За един час по магистрала можеш да стигнеш доста далеч.

Простата сметка е 200 евро на квадрат + цената на парцела. Ако допуснем, че едно семейство може да се задоволи с три спални и дневна на площ от 120 квадрата, то може да си построи напълно обзаведена къща за 24 000 евро.

Проблеми естествено ще има, от сорта на това, че децата ще трябва да посещават училището в Нови Хан, примерно, а не в Красна Поляна,  но за сметка на това, ще дишат въздух, а не изгорели автомобилни газове. Макар, че като цяло единственият разумен изход, като става въпрос за деца е летището и уануейтикет.

Другото нещо, което блокира и без това слабите ми умствени процеси са условията, при които българските банки даваха кредити. Едни 20% годишно като сложиш дребни детайли като обслужване на кредита и темподобни глупости. Наистина банките даваха лесно пари, но при такива условия, че руската мафия с нейните два процента на час при закъснения изглеждат като майка Тереза

За бога, 20% годишна доходност е безумна дори и за Madoff Ponzi Sheme и има защо да е така. За цена около 100 хиляди евро може да се купи жилище почти на всякъде по света. За сравнение – в Майорка, където пребивавам през лятото може да се купи апартамент дори за 70 000 и в селищата има  и канализация, за която тепърва ще му мислят в Приморско и даже от време на време извозват боклука. А лихвата в банките се движи около 6%, което се счита за сравнително висок процент, когато се отнася за жилищно кредитиране.

За 100к евро, което е приблизително $130к в момента със сигурност може да купи нещо с покрив във Флорида, Маями или в достъпните за около час околности на Рим, Берлин (за Токио не съм сигурен), като едно от основните предимства на която и да е от тези дестинации ще бъде липсата на български политици, боже упази детсевика.

Advertisements

2 Коментари to “Гетинг риъл детсевика”

  1. една приятелка тъкмо се обзаведе с апартамент за половин милион, който ще изплаща 30 години и цените почнаха да падат… ама пусти мерак…

  2. сигурно на 17% годишна лихва – бива, бива

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: