Пивоварната в Brugge

Онзи ден ходих на културно мероприятие – а именно – посетих единствената действаща пивоварна в Brugge. Междувременно направих няколко снимки с Николчо, но не го съдете строго – нали знаете, че техниката в прости ръце е куп желязо, в случая пластмаса.

Снимките могат да се видят тук

Опитах да ги вмъкна една по една в поста, но размерът им не позволява нещо. Единствено по отношение на снимките и по конкретно качването им с пикаса blogger бие wordpress, но за сметка на това дедо божегугъл си присвоява всички права на каквото там е публикувано със сървиса на blogger, picasa и останалите гугъл джунджурии. И те не са прости детсевика. Поне мога да напиша обяснения към снимките тук, пък който видел, видел.

На първата снимка три корейки едновременно се дзверат в някакви карти и пътеводители, видеха ми се смешни затова ги щракнах.

Мечове и занамена – класика в жанра.

Великденското шоколадово яйце на Нойхаус

Yamaha R1 на която пише „баба“ и наистина една бабичка го караше, ама не можах да я щракна и нея като слизаше от мотора. Яко бабе:)

Тва е Belfort, т.е крепостта на Brugge която и по-рано съм публикувал сниманa нощем, но погрешно съм я определил като катедрала. Затова не вервайте на никой, детсевика. Междувпрочем ако сте гледали филма In Bruges с наемните убийци точно на Belfort се стреляха и се хвърляха от там на паважа. Филма е готин между другото. Аз го определям като романтична малко ненаучно фантастична комедия.

Кметството на Brugge – да го пази Господ от ББ. че с тия тесни улици нема да може да се минава от боклука.

Дупката през която са пускали обесените в името Божие направо в каруцата да ги извозва*

Каналче някакво – затова му викат на Brugge северната Венеция

И съществената част – посещението на пивоварната, където научих доста неща, повечето забравих, а каквото не съм бързам да го запиша.

Бирата се прави от вода, хмел, просо или някакво друго там зърно и мая. За произвеждането на един литър бира се изразходват 6 литра вода (да не ни чуе некой еколког, че ще ни спрат и бирата  след атомната централа)

Водата е важен елемент, дори и по една и съща рецепта с друга вода става друга бира, така, че не може да пиете немска бира произведена у Монтана, нито чешка, произведена у Пловдив, щото нема как да стане.

Пича, който ни развеждаше беше готин и пълен с познание на тема бира и нейното производство. Даде ни и просода хрупаме – изпечено съвсем не беше лошо на вкус (не знам дали е просо със сигурност ама е някаква зърнена там житна култура – не съм ботаник детсевика) . От него научих, че от бирата не се дебелее, щото няма калории а от мезетата към нея. Освен това била полезна за всичко което се сетите и пълна с витамини. Говориме за силните белгийски бири с жива мая, които продължават да ферментират и в бутилката. Леките масови бири били основно ментета с много химия, пенители и така нататък. Важно било бирата да е в тъмна бутилка и да се съхранява и пие не по-топла от 15 градуса. В короната (марката бира) се слагал лимон, щото я съхранявали в светли бутилки и за да не се усеща миризмата на пикня (с извинение, ама човека така каза, и аз винаги съм се чудил какво и каресват на коронитата)

Кутийки, и пластмаси дават друг вкус на бирата. Гледайте да е стъкло и гледайте да е тъмно. Бирата да е белгийска, или в краен случай немска или чешка.

Знаете ли защо английската бира не се пени? Защото гледат хмела смесено. В Белгия мъжките растения се гледат най-малко на 30 км от женските за да не образуват шишарки, които ако ги имало нямало да има пяна. Е такива работи. Аз затова съм се  пулил като извънземен, когато си поръчах един път гинес да видя какво е това животно – няма никаква пяна, ква е тая бира?!

В пивоварната снимах и нещо, което ми напомни за главата на Трипио от Междузвездни войни – предполагам, че е някаква разновидност на древен противогаз.

Така или иначе, ако решите да посетите Brugge не забравяйте да минете и през пивоварната на Brugse Zot. За пет кинта ще научите много неща и ще изпиете една светла биричка – прясно сварена и още нефилтрирана. Аз после пих и тъмна, и трипъл, т.е. по-силната версия. Не случайно отидох до там с рейса, за да не скъсявам пак кола с табелата на улицата, но за този случай – друг път ще разправям.

Ето и един клип специално подбран за Батпеп

*Бъзикам се, бе – не знам за какво е тая дупка.

Advertisements

3 Коментари to “Пивоварната в Brugge”

 1. хаха

  батка, не съм бил у брюж, ма една кака, която познавам …ъъ … отблизо, та тя там живя бая време, па ми е разправяла 🙂
  а и дедо беше там за неколко месеца и вика, че кога се прибирале пияни усреднощите отнекъде си и видели некакъв белгиец с колело, каска и наколенки, дека чекал на светофаро да му мигне зеленото.

  иначе клипчето си го бива, щото гледам тоа път йекшън героите са с протези – ама бъш като мене 😦

 2. Брюж е готин, стига да не търсиш место за паркиране, щото нема – и у склада нема детсевика. Има и улички по два метра широки, както едно време. Така, че на тоя с колелото донекъде му влизам в положението. Тука и в Холандия много колела карат, ше знайш, а каската си им требва, щот не са им здрави главите като наште – чукне се некъде и гушне букето.

 3. знам ги язе – нефели са.

  нали бих бил един, щото нещо ми се развика, па яз нали мразим високите тонове и нещо се изнервих, ма не го бих бъш кък си требе, само един цигански шамар…

  абе меки глАви са си.

  мани. битовизми.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: