Състояние на страх

Крайтън е един от любимите ми научно популярни автори. Това, което ми харесва в неговите книги, е, че проучва доста добре темата по която пише, а конкретно в „Състояние на страх“ е дал изключително много препратки към научни публикации.

Както обикновено диалозите напомнят на лекции, а екшънът е малко по детски наивен. Книгата е пълна с научни и същевременно много интересни факти и се чете на един дъх.

Задължителна е за разни псевдо-еколози и такива индивиди, които вярват в климатичните модели, глобалното затопляне и темподобни митове и легенди. http://www.chitanka.info/lib/text/11553

И един жесток цитат от Пещерата на неандерталеца   „А екологичните движения са удобни инстументи, защото най-често в тях членуват добронамерени хора, но напълно незапознати със същността и на технологиите и на самата екология.“ ROFL

Advertisements

5 Коментари to “Състояние на страх”

 1. Мерси за линка 🙂

  Крайтън, лека му пръст си изпипваше нещата.

  Но специално за глобалното затопляне, аз съм на по-друго мнение.
  За което съм писал тук:
  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=423

 2. прочети книгата и пак ще си говориме за ледниците 😉

 3. Книгата все пак е художествена литература. Даже и Азимов да я беше писал, а не Крайтън. Вторият си позволява доста по-свободно тълкуване на научните факти.

  Вярно е, че да се направи компютърен модел на такъв сложен обект като климата на Земята трябва да се вземат прекалено много фактори и напрактика е почти невъзможно да се направи.

  Обаче в случая говорим за „наблюдения от мястото на събитието“. И не се касае за някакви аномалии в климата, както тия в умерения пояс, които биха могли да се обяснят с многогодишни цикли или флуктоации.

  Не и за ледницити в Антарктика, за които казват, „ама те са се преместили на юг и за това се топят повече“

  Става въпрос за места, където е имало нестопяем лед хиляди години.

  Също така се наблюдава промяната и в планините. Алпийската област се е преместила нагоре.

  В Тибет се откриват много боклуци, останали от преди, както и трупове на изчезнали преди десетки години алпинисти.

  Проблемът си съществува и е лекомислено да го обявяваме за поредната конспиративна теория.

 4. Има доста препратки към научни публикации за ледниците, нищо, че е художествена.

  Не почти, а направо невъзможно. Освен това само избухването на един голям вулкан отделя такива огромни количества въглероден двуокис, че прави всичките продадени приуси безмислени. Освен това климатът се е променял и ще се променя постоянно, със или без присъствието на хора и въглеродни емисии.

  Промяната съществува, но дали е проблем, който можем да решим? Не сме в състояние да спрем промените в климата – дори без нас са замразявани живи мамути в ледовете в резултат на климатични катаклизми.

 5. Мен ме шокира друго нещо в романа на Крайън. Кое обуславя състоянието на страх – трите ядра от високоплатени хора – медиите, политиците, адвокатите. Зад тях стои една съмнителна научна среда, за която съдим, че съществува по средствата, които са отделени. Би трбявало вече да сме „открили топлата вода“. Уви все дори не знаем дали Луната не е от сирене, както се е смял един велик философ.
  Нямам нищо против, пластмасовите шишета и други боклуци са най-отвратителното нещо в природния пейзаж. Но Крайтън не е нарекъл романа си „Глобално затопляне“, а „Състояние на страх“.
  Група хора са впрегнали в своя услуга най-древната формула за власт и богатство – масовия страх. Медиите бълват всекидневно „зловещи новини“, адвокатите и законите в НОИ и НАП ни съдират кожите, политиците са най-безполезното нещо в тази държава. Пък и много се смяхме покрай „старците от БАН“.
  Нищо ново – определени кръгове дирижират битието на простосмъртните. Преди се е наричала Великата инквизия, а сега е „тройния съюз“ от политици, медии и адвокати.
  Продължава лова на вещици и Крайтън описва механизма на съвременния такъв…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: