Добра дума за българските спасители

Преди месец-два от хотела, където работя ми предложиха да изкарам курс за спасител на басейн. Курса беше само два дни – един ден практика в басейна и един ден теория.

Не съжалявам, че се записах – научих доста неща, които един ден могат да ми бъдат полезни – на мен или на някой друг. Първо да изброя полезните неща, които научих и които мисля, че трябва да знае всеки.

Ако някой се дави не се приближавайте до него защото ще скочи върху вас и ще почне да се катери и да ви прегръща, при което може да застраши и вас с удавяне, особено ако нямате опит и не знаете какво да правите. Правилното действие е да намерите някакъв спасителен пояс, дъска или нещо друго, което се държи над водата и да го избутате към него, като внимавате да не може давещия се да достигне вас.

Никога не скачайте във водата в главата напред, ако не сте 1000% сигурни в дълбочината – може да не ви се вярва, но един от най-често срещаните инциденти е счупен врат в басейн с малка дълбочина.

Ако сте попаднали в течение, което ви отнася навътре в морето не се панирайте и не плувайте срещу течението – плувайте с умерен ритъм успоредно на брега, докато излезете от течението и можете да се върнете. Не се плашете и си пестете силите. Паниката е тази, която може да ви убие в случая.

И накрая – да кажа, че по време на теоретичната част на курса българските спасители и методи на спасяване бяха дадени за пример и като едни от най-добрите и ефективните в света. България е една от страните с най-висок процент спасени при инциденти с давещи се. Наистина, като си спомня спасителите постове по  Българските плажове са нагъсто разположени и близо до водата, винаги с по двама или повече спасители, които непрекъснато наблюдават какво става във водата.

Тук в Испания, поне на Майорка я има един спасителен пост доста далече от водата, я не и често не можеш да видиш има ли спасител, няма ли. Места с опасни течения не са обозначени и в началото и края на сезона няма никой, който да вади труповете. Така, че освен, че Българите сме измислили компютъра, най-умни и потентни сме и жените ни са най-хубави…  наред с факта, че единствени в света имаме истинско кисело мляко, имаме и най-добрите морски спасители в света, които охраняват най-застроените плажове.

Advertisements

16 Коментари to “Добра дума за българските спасители”

 1. остава и да не бяхме най-големите прошляци 🙂

 2. я гледай ти! 🙂

  а тез като мене, дето плуват колкото пирон в кисело мляко, какво да правят, ако започнат да се давят!? :mrgreen:

  • Чекай, чекай малко, че па не разбрах! Ти не беше ли шефка на ветровете и бурите, дека цепи вълните с яхтата баш така, как дърта шивачка цепи овехтел чаршаф? Нали си се е учила на ветроходство заедно с некоя си Ана-Мария, дека почти се удавила докато инструкторо насмогне да и каже името с тоа неговия език надебелел от пиене на бургаска мускатова, троянска сливова и карнобатска „гроздова“? Как става тая работа да те пуснат на вода без да моеш да плуваш?

 3. забравИл си да изтъкнеш, че като нашето сирене друго нема!

  иначе това лято дори успях да се удивя – спасителите освен че не лющеха маци, даже си вършеха работата. по едно време като излезе едно ноо гадно течение покрай албената, на което дори и аз не успях да удържа линията, ората запретнаха крачоли и, търчейки, надуха свирките и гонеха хората да излизат да се плацикат на не повече от метър от плажа. освен това не бяха млязгави плейбои, а нормални мъже, които плуват добре.

  чък да не поверваш

  • Верно, забравил съм да изтъкнем сиреньето. Абе щом наште спасители ги дават за пример, оставям те да се сетиш другите какви са.

 4. българия има няколко европеиски и световни шампиона по спасяване ан европеиско и световно за спасители
  а някои може ли да ми каже как мога да си намеря работ в испания като спасител и какви са изискванията
  благодаряви

  • Нямам представа как може да станат нещата. Предполагам, че първото изискване е да говориш испански. Възможно е да ти признаят дипломата, но дали има някакви допълнителни изпити – не съм сигурен. Може би е по-добре да потърсиш тяхната организация в Испания и да ги питаш по въпроса.

 5. 2 дневен курс и вече си станал спасител така ли? Аз лично не мисля, че с тази минимална подготовка ще успееш да спасиш 1 човек от клинична смърт. Колкото може да помогнеш на 1 човек, толкова може и да влошиш неговото състояние.
  Показали са ви няколко осободителни хватки и какво от това? Мислиш ли, че ще можеш да се освободиш от човек борещ се за своя живот?
  А каква е тази простотия където си написал: „Наистина, като си спомня спасителите постове по Българските плажове са нагъсто разположени и близо до водата, винаги с по двама или повече спасители, които непрекъснато наблюдават какво става във водата. “
  Няколко факти установени от проверки по нашето черноморие:
  – 2800 м плажна ивица на Златни пясъци, има 15 спасителни поста, но само 4 от тях работят
  – В Шкорпиловци от 6 км ивица, 2 км от която е плаж, има едва 2 поста, които охраняват 400 м плаж. “На това място всяка година има удавници, но това не увеличава броя на спасителите”.
  – От 3 км плажна ивица на Камчия, има само 2 поста, които охраняват само русначетата, които почиват там.
  И още много и много такива примери мога да изброя, които не си ги измислям а са реалност.
  А в Майорка не знам къде си бил, защото когато аз бях там през 2009 година, постовете бяха оборудвани със: спасителен буй, радиостанции, джетове…
  А и какви трупове.. там(cala bona, son servera, calla millor) не е имало смъртен случей от близо 10 години, това се дължи зареди соленоста на водата която е доста висока, но не само това а и на уменията на спасителите.

  • Като казвам „доколкото си спомням“ имам предвид преди много време, едни десет и повече години. Тогава имаше доста постове.

   А колкото до „нито един смъртен случай на Майорка“ не ме карай да се смея. Само на Cala Mesquida се давят всяка година минимум двама-трима, A на Son Serra de Marina даже повече заради жестоките течения. Така, че дай да не си говориме глупости, че на Майорка нямало смъртен случай от десет години.

   • Вземи погледни сегашното състояни какво е, аз даже ти го написах, ако не вярваш може и сам да се обедиш в това. А й не говорим за едно време „едни десет и повече години“ … Сегашното им състояние е от значение.
    А за Майорка, явно не си ме разбрал правилно и ми спориш.. виж какво съм написал:
    „А и какви трупове.. там(cala bona, son servera, calla millor) не е имало смъртен случей от близо 10 години “
    Аз съм избройл къде няма смъртни случей, не съм написал в Майорка няма смъртен случей нали ???
    Така, че преди да спориш прочети малко по внимателно какво съм написал.

 6. Айде не ме карай да ходя до центъра за обучение на спасители в Арта, където да ти търся данни за колко удавени има в Cala Millor и Cala Bona (което е едно и също) последните десет години. Нито един смъртен случай нямало, бребребре. А в Son Servera няма как да има удавени, защото е далече от морето и няма плаж. На курсовете, които се провеждат тук дадоха за пример българските спасители и там служба или организация, която се разправя с тези работи. Какво е сегашното положение не знам, аз за всеки случай се къпя със спасителна жилетка, играя на сигурно детсевика 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: