Шашмалогът Норбеков

Последните няколко години стана популярен един руски, по-скоро узбекистански шашмалог на име Норбеков.

Норбеков има претенции, че е създал авторска система, която коригира зрението и лекува всичко – от хрема до рак.

Същият си приписва титлите академик, професор и доктор, дали се представя и за лекар не съм сигурен.

В руския нет има достатъчно материали, които го изобличават като псевдоучен и изпечен лъжец. Един такъв линк е руската уикипедия http://ru.wikipedia.org/wiki/Норбеков,_Мирзакарим_Санакулович

Професорът по шашмалогия използва широко известни методи на хипноза и психологическа манипулация, за да създаде илюзията, че системата му лекува какво ли не и коригира зрението, точно, както в сектите където хората се лекуват, освобождават и получават откровения свише, ама наужким.

Накратко, най-тлъстите лъжи на Норбеков, за който не знае руски език:

За сега няма данни за научни публикации на „Професор, доктор по псохология, доктор по философия на медицината?!WTHF, доктор по педагогика“

Норбеков никога не е бил шампион по карате, нито дори се е явявал на национални състезания по карате в СССР, противно на това, което твърди в книгите си.

На по-безобидните му лъжи, като тази, че бабички летят на курсовете му и учителите му се телепортират или левитират, правейки камъни на пясък няма да се спирам. Който вярва на подобни неща има нужда от истински лекар, и то психиатър.

В линковете към статията на уикипедия са направени на пух и прах лъжите и са обяснени измамните методи с които си служи „професор-доктора по шашамалогия“. Както винаги докато ми загрее българския реотан измина сума време – преди даже си разменихме линкове към книгите на Норбеков с друг блогър – Огнян Младенов който също като мен се явява фен на науката шашмалoгия и купува книгите на всякакви шарлатани. Аз поне гледам да ги чета безплатно, детсевика.

Интересен факт е, че хората масово вярват на мошеници и са готови да се нахвърлят върху всеки, който е скептично или критично настроен. Дават мило и драго да ги лъжат от зори до мрак. Народа просто умира да бъде лъган и заблуждаван и заедно с това ограбван с бели ръкавици.

Направо съчувствам на учените, които са посветили живота си на науката и на всичкото отгоре биват заливани с кофи помия от псевдоучени и недоразбрани гении събрали тълпи малоумни последователи.

Кандидат на шашмологическите науки,
член-кореспондент на катедрата по шашмалогия към ООН

Проф. Д-р. Пенчев

Advertisements

138 Коментари to “Шашмалогът Норбеков”

 1. в Русия подобни псевдонауки и мистицизми са доста разпространени. прочее, това е характерно за държавите, в които просперира крайният национализъм.

  виж хитлериска германия и мистицизма на хитлер (търсене на граала и рд. такива глупости) и великобългарските мистицизми на нашите „патриоти“.

  прочее, скоро ще пиша за това по-подробно 🙂

 2. Навсякъде ги има тия простотии. Няма нищо общо с национализма.
  Е – теориите за „разбиването“ на Дарвин, за Лунната конспирация и прочие виреят навсякъде. Както и разни секти и псевдоучения.

  Всичко е до невежеството, което уви обхваща все повече хора, напук на лесния достъп до информация.

 3. Rumiana Ivanova Says:

  Жалко.За мен-защото изгубих една надежда за лечение.И за хората,които са повярвали в този човек.И за истината,която се лута между разни лечители и некадърни лекари.

  • НЕСЕ ПОДВЕЖДАЙ ПО ЧУЖДИ МНЕНИЯ ПРОБВАИ

   • Ленинград Says:

    Аз също искам да кажа,че както много хора публикуват какво ли не,така и много хора пишат какво ли не.Нямам претенции да се ровя за това кой какви титли има и дали ги има,но само ще кажа на тези,които се интересуват от -2диоптъра в момента съм -0,5 и то само,защото не намирам време да оправя и тях.И колкото до истинските лекари те не знаят как е станало това и твърдят,че е е невъзможно!Така че нека спрем да си мислим,че всичко знаем!Аз съм пробвала и има резултат и то сериозен.Вие които казвате,че не става искам да питам пробвахте ли?Или сте същите ония,за които пишете???

   • Системата за корекция на зрението е на д-р Бейтс, американски лекар. Норбеков просто я е копирал.

 4. Плоско,недостатъчно аргументирано обвинение.Да се зачеркне труд ,бил той лъжовен или не,с едничко недоказано твърдение в шарлатанство е несериозно.Всяко едно опровержение трябва да се защити по адекватен начин,такъв какъвто не виждам в горното излияние.
  Пародксът е ,че колкото и да си чешем езиците-колцина от нас са разговаряли лично с него и са имали възможността да го попитат неудобни въпроси?И при все завидната ни информираност,все пак разчитаме на милостта на преводачите.
  Та , разполагайки с препредадена информация , трудно бихте ме убедили в мошеничеството на Норбеков.Ако се намери един от вас ,който е обиколил света и е разговарял с хората, за които се предполага, че са го обучавали, с тези, които са се излекували по неговата система(такива има и в България) и с последователите му-тогава бих се заслушал в думите му.Ако се намери един от вас , който да се е посветил на идеята да се запознае подробно с предлаганата методика, с философията зад нея с цел да я разобличи , тогава бих се зачел.Дотогава – внимавайте какво пишете и от къде го преписвате.
  Че няма нищо по-гнусно от самоцелното празнословие.

 5. @Yavor – не виждаш ли какви глупости си написал – я по добре ходи да изкараш един курс при Норбеков, та хептен да ти избега центровката.

 6. Това са пълни глупости!!!! За мен ти си недостоен човек!

  Не ме интересува кой какво в какви книги е писал и кой го е проверявал. Википедиа никога не са били и не са твърдяли, че информацията им е сигурна.

  А Норбеков не знам какъв е, знам само че майка ми ходи на курсове при ученици на Норбеков и се излекува! Освен проблемът, който имаше, свали 3 диоптъра и сега чете без очила!

  Пробвай да и обясниш, че си внушава и всъщност не може да чете без очила 🙂

  • За мен недостоен е Норбеков, че е гепил системата на Бейтс и я представя за своя. Тази система не е негова, вземи се осъзнай.

   • Не ме интересува на кой е системата, това което ме ядоса, е че с ГЛУПОСТИТЕ си си отнел надеждата на една жена да се излекува.

    Ако ще и кифладжия да е Норбеков, ако ще ти да си Господ, нямаш правото да отнемаш надеждата на хората!

    Вземи ти се осъзнай кой си и как думите ти се възприемат от хората. Ако беше ходил на курсовете, или поне познаваше някой който е ходил. щеше да знаеш, че хората си тръгват доказано по-здрави.

    Мислиш ли, че Бейтс се чувства по-зле от това, че неговата система е излекувала повече хора?

   • Аз съм чела и препрочела книгите му, както и съм посещавала курсовете му. НИКЪДЕ до сега не съм видяла да има претенции, че той е измислил нещо. Самият той казва: „Аз не съм открил топлата вода, просто съм систематизирал знания, някои от които датират от древни времена.“

 7. Мен пък ме интересува – не може някой да иде и да се накипри с чужди заслуги и титли, които не притежава безнаказано.

  Познавам някои, които не излезнаха по-здрави от курсовете му.

  Всеки може да завърти очички и да си подобри зрението. Я питай някой от онези с хроничните заболявания.

  Аз заставам зад думите си мой човек. Книгите на Норбеков ги има безплатно – който иска да ги чете и да прави упражненията.

  На мен просто ми се повръща от измамници, при това хората се натискат да им целуват задниците.

  Академик Мошеников, как ли не.

 8. Всъщност кои сме ние за да съдим който и да било
  а самата система на норбеков представлява комплекс от упражнения
  и кой твърди че той е автор на тези упражнения
  дори сам в книгите си той пише че това са практики които са му позволени да ги ползва
  той просто е намерил най доброто събрал го е и самият комплекс от тези упражнения е самата система
  но системата той я е измислил
  тоест подбора на упражненията – именно на тези упражнения и именно в определен ред да се изпълняват
  защо до него някой друг не го е направил това
  бойните изкуства са се развивали по същия начин
  тръгнало е от едно място и всеки нещо е добавял
  и то повечето са създадени в последните 500 години
  но това няма никакво значение
  тук смисъла е носят ли полза или не и ако не трябва да се докаже

  кое е по добре лъжата която помага на човек
  или
  истината която го загробва

  и всъщтност кой може да определи кое е лъжа и кое е истина и кое е добро и кое е лошо

  • Ние сме хора, можем да съдим себеподобните в буквалния и преносния смисъл. Хората постоянно се съдят, затова има съдилища и толкова адвокати.

   Да, Норбеков пише че му е разрешено да ползва „тайната система на др Бейтс“ и обща гимнастика от група старчета, които от време на време хвърчат във въздуха с крастосани крака и правят камъни на пясък, а докато си почиват се грижат нещата в света да вървят добре.

   Ако Норбеков не лъжеше така грозно щях да гласувам с две ръце за него. Като говорим за бойни изкуства какво ще си помислиш ако се запознаеме и съвсем сериозно ти кажа, че съм втори на европейското по джудо, а после се окаже, че такова нещо не е имало и никога няма да има?

 9. ок но ти зацикляш на на това което е написано за него
  то ест дори да има неща които да се неверни не е ли важен все пак крайният резултат

  ако твоята лъжа ми е помогнала да стана по добър да вдигна ниво или нещо от този род
  какво по хубаво от това

  чудо голямо излъгал си ме но затова пък съм имал полза
  а ако ми кажеш истината и няма полза тогава какво или още по лошо ако истината ме накара да се депресирам и свия във себе си
  по добре ли ще е
  на мен едва ли
  на тебе може би ще ти е чиста съвеста и ще спиш спокойно
  но това нищо не променя
  твоята истина ме задържа на мястото което съм

  понякога някои неща трябва да бъдат изкривени
  трябва да създадеш илюзия на някой човек за да ти повярва и да свърши това което трябва

  тук по скоро е важно илюзията с каква цел я създаваш
  да се въсползваш от нея или да помогнеш на този за когото си я създал

  за голямо съжаление хората сме така устроени
  обичаме да вярваме в чудеса и приказки
  и упорито не приемаме реалноста и се съпротивляваме

  за съжеление светът в който живеем е такъв
  а това със кои сме ние да съдим
  имах в предвид
  за да съдим трябва да има точна рамка която да определя кое е зло и кое добро кое е правилно и неправилно
  а няма как да има такава истинска

  единствената която има е измислна от група хора за да им служи тоест да имат полза от нея и товае

  за това по скоро би трябвало да се гледа какъв е крайния резултат
  има л и полза от това което е направено

 10. kandidat glupak Says:

  вдигни човече дух ьожествен
  душата в радост потопи
  почувстваи детското и девствен
  мигат върховен запази

 11. Оле боже.
  Ако кажа да се намери лекарство или метод за болен да се излекува – веднага се намира решение и лечение.
  Ако кажа да не се намери лекарство или метод за болен да се излекува – няма да се намери решение и лечение.
  Ако кажа никога да не се намери лекарство или метод за болен да се излекува – конкретно за него никога няма да се намери решение и лечение.
  Защо трябва да казваме никога?
  Ако казваме НИКОГА, ние не просто не се борим, а и се забиваме все повече и повече.
  Случайно да са ви е известно понятията воля и самоконтрол, дами и господа?
  В неврохирургията от години (~35) е доказано, че химията на тялото влияе на начина на мислене на мазъка, а мисловните процеси в модъка влияят на химията в тялото. Не вярвате ли? Статуквото ли е пречка? Добре, примери – наккомани, алкохолици, насилствено изтръгване на показания посредством химия, лечение психиатрични заболявания, успокоителни.
  А случайно някой да помни от часовете по физика в средното образование, на колко е равна магнитната проницаемост на вакуума?
  Оооо, той се държи като материя, която можем да намагнитваме и размагнитваме и благодарение на това предаваме радио сигнали в далечния космос да автоматичните изследователски станции в орбитата на друга планета. Защо тогава продължаваме да твърдим, че вакуума е нищо?
  Събудете се най-после. Хората вече откриха болта и гайката, много пъти кацаха на луната, направиха електромагнитен лагер с нулево триене, телепортиране на сигнали макар и на метри, откриха неоткривани досега елементарни частици.
  А вие спорите за Норбеков.
  Всичко свързано с волята и свързано с мисълта и химията на тялото.
  Нямаш ли желание, значи искаш да излъжеш себе си. Няма как да стане. Химията е една – тялото. Хем искаме де се оправим, хем го отричаме, но повече второто.
  Мисълта направлява химията. Дори проправя пътища на лекарствата.
  Но това е неприложимо без желание от страна на пациента и желание от страна на лекуващия лекар.
  Благодаря ви, че прочетохте едва 30% от истината.
  Сега ще ви оставя да гадаете и да разпъвате локуми.

  • Poluintelekt Says:

   Съгласен съм напълно с написаното от High-Life!
   Голяма част от хората са невежи,мързеливи,с предразсъдъци,нямат воля и не влагат старание в работата.Цял живот отбиват номера и вечно са недоволни от живота,като вина за това имат всички други, но не и те самите.Мечтата им е да лежат на сянка под някоя палма с красива мулатка,да правят секс и да ядат банани.
   Друга по-малка част от хората са интелигентни,старателни,със силна воля и характер,без предразсъдъци,работят за петима.Ако си попаднат на мястото – работят с удоволствие и умора не ги лови,ако ли не – попадат под влиянието на мързеливите и се стресират,озлобяват,ценностната им система се преобръща…
   Познахте ли в коя група сте?

   За човешкото здраве – парадоксално е, че самите болни подсъзнателно не желаят да се излекуват,ако имат интерес от това да са болни!!! Примери:
   1.В недалечното минало в казармата хората даваха мило и драго за отпуск по болест – заразяваха се с какво ли не,чупеха си крайниции т.н.- имаше уникални методи за поражения върху човешкото здраве.
   2.Има хора които, ако работата им позволява ,често излизат в отпуск по болест.
   3.Хора попаднали в ареста или в затвора веднага се разболяват от тежки болести…
   4.Хора, които изпитват нужда някой близък или приятел да се грижи за тях винаги са „болни“ и много обичат да говорят за своите болести,особено докато чакат пред кабинета на личния си лекар.

   И накрая – в 21 век болните сериозно загрижени за здравето си знаят повече за своята болест от така наречените „доктори“ в здравните заведения.Информация има достъпна за търсещите.
   Бъдете здрави!

 12. Драги ми автор на блога, ти си кърлеж. Това няма нужда да го обяснявам, нали. В какъвто и аспект да го погледнеш, кърлежът си е кърлеж. Ако очакваш някое хапче да ти свали диоптрите, няма да стане. Ако нямаш вътрешна сила, не хронични болки, ами и проста хрема няма да излекуваш.

 13. Драги ми авторе на блога,
  дали си доктор по шашмалогия не знам, но аз съм доктор по медицина и в курсовете на Норбеков, които за разлика от теб съм посетила лично, не откирх нищо, което да противоречи на медицината. Всеки елемент от системата на Норбеков (върху която, за сведение, той няма претенции за собственост, а изрично подчертава, че това са източни практики, известни от хилядолетия) си има научна обосновка – стига човек да умее да чете между редовете. Ако имаш желание да разбереш повече, заповядай на http://www.love-aholic.com.

  А с безплатното четене на книги не бих се хвалила 🙂 Уважавай чуждия труд, за да уважават и твоя.

 14. Скептичният поглед в Уики статията е от мен- включих се едно време в бурната си младост.

 15. „Уважаеми“ Проф. Д-р. Пенчев,
  Дали Норбеков е „доктор по шашмалогия“ или не е, може би не е толкова важно.Важно е това, на какво се учи от книгите му този, който ги чете.А какъв ли е бил монахът Соами, създал „Градината с камъните“ в манастира Рьоанджи в Киото?Дали и той е бил „шашмалог“, карайки посетителите да вярват, че камъните са петнадесет, вместо действителните – четиринадесет? Ако този „шашмалог“ Норбеков помага с книгите си, какво значение има какъв е ?Какво прави лекаря, изписвайки на болния лекарство и уверявайки го, че то ще му помогне – същото – „използва широко известни методи на психологическа манипулация“.А може би ще станете по-убедителен в твърденията си,че той – Норбеков – е измамник, ако ги подкрепите с факти.Има ли хора, приложили системата му за подобряване на зрението, вместо това да са го влошили?

  • За тебе може да не е важно, ама за някои други хора е важно. Аз лично не искам да ме лекува „доктор по философия на медицината“, нито да ми строи къща „доктор по философия на архитектурата“ щото най вероятно ще падне. Аре осъзнайте се най-накрая.

 16. Няма лошо да се дискутира една тема – това развива мисленето. Но……когато е само спор – в името на прогреса на човечеството ли, да не забравя антагонизма?Вашите твърдения за Норбеков ми звучат като от жълтата преса – той е такъв и такъв, пък в руския нет има още подобни публикации, и още мнооого подобни изказвания.И какво си мислите, че като кажете за някой, „че има сестра“, той да доказва после че няма.Но проблема е там, че книги – като тези на Норбеков – са насочени към читатели, които не са фенове на жълтата преса.Вие явно редовно я следите – жълтата преса – и не ви остава време да прочетете нещо друго, по-различно от клюките.Това, което не знаем, не значи, че не съществува.Кой ви кара вас или другите да чете книгите на Норбеков?Да не би да са станали задължителни – в дни на криза да се изисква да ги прочете човек за да му платят заплатата? Все още сами избираме какво да четем. Но по друг начин стои въпроса с лекуването – „не искам да ме лекува „доктор по философия на медицината“ – нещата опират до средствата и нямаме голям избор, когато те – средствата – не са налични.А Норбеков предлага метод на лечение в книгите си, който е достъпен защото, както сам казвате – „Аз поне гледам да ги чета безплатно“ – не зависи от средствата.Но, повтаряйки се, ще кажа – сами избираме какво да четем. И все пак може да се гордеете със себе си – допринасяте за мисловната дейност на човечеството.Жив и здрав!!!!!!

 17. Хора за кво се занимавате с глупости
  а ко сте чули че нещо работи и носи ползи вземете пробвайте го и ако ви хгареса исползвайте го
  ако се окаже че не работи първо проверете дали сте го пробвали грамотно и ако сте сигурни че не работи зарежете го
  и с това закриите въпроса
  кво сте зе зачепкали норбеков какъв е и кво умее
  сигурен съм че никой от вас не го познава лично и всичко което излагате тука е на базата на нещо написано някъде си

 18. kandidat glupak Says:

  Авицена Омар Хаям и Норбеков са едни от най ярките представители на школата .

 19. Аз лично съм си излекувал един гаден белег по методика на Норбеков, лекарите бяха казали че никога няма да се излекува, сега даже не се познава къде е бил, плюя на тия дето не вярват и не ми пука за тях. Един приятел направо си махна очилата, а беше +3 диоптера и сега чете доста дребен шрифт без очила.Можем да кажем само Благодаря на Норбеков. Дали вярвате или не , неговата система работи

 20. Антонов Says:

  приятелката ми ходи на така наречените „курсове“,като първоначално ревниво пазеше в тайна цялата тази история.докато разбрах,че е подвластна на тези внушения и лечения мина доста време,а после като я питах отговаряше уклончиво и с недомлъвки.в крайна сметка се оказа,че плаща за „благородната кауза“,като първото „ниво“ струвало 200-300 лв,а следващите посещения по 20-30 лв.естествено започнах да се интересувам каква е тази мнима организация,дето така с замах лекува хората и разгледах сайта на въпросния академик.изобщо не съм наясно от къде си е копирал техниките и дали действат,но за мен има нещо съмнително в цялата тази история и съм склонен да съботирам ненормалщините им,ако разбера,че благоверната ми още ги посещава.то и свидетелите на Йехова,последователите на Муун и подобни ако ги питаш ще кажат,че всичко е истина и няма как да не се подкрепят с факти(достоверни естествено).не мога да си обясня,защо като стане дума за т.нар академик всеки дава пример с диоптрите на негов познат и до тук стига всичко…всичко ми звучи като познатото „искаш ли да изкараш пари от интернет“ ,само че не познавам никой,който да е изкарал…

 21. Здравейте на всички. Радвам се, че разисквате Норбеков. Направи ми впечатление, че тук има доста знаещи хора, това е добре. Както каза notilius, пробвайте, ако проработи методът при вас добре, ако ли не пробвайте друго. Имайте предвид, че насила можете да вземете, но не можете да дадете. А какво прави Нобеков? Дава! Но както навсякъде в интернет пространството, така и тук има хора, за който е по-добре да ги сгази камион, отколкото да разберат, че не трябва да се пресича на червено. Книгите на Норбеков са много интересни, изчел съм всичките, които се предлагат на българския пазар без последната – школа за мързеливци. Нямам проблеми със зрението, но ако занапред имам с радост ще ползвам метода на Норбеков или на д-р Бейтс. За мен е без значение, кой го е измислил пръв. Драги scanman, явно не сте запознат с Норбеков, чели сте нещо оттук оттам, или просто използвате чужда реч, а ако сте чели то вероятно е било, за да си запълните времето, а не, за да поразсъждавате върху прочетеното… Ако поне малко се поинтересувате ще разберете, че самият Норбеков казва в книгите си, че не го интересуват професорски титли и подобни простотии – той ги нарича „тиквени медали“. Не искате да ви лекува „доктор по философия на медицината“, а искате да ви лекува д-р Чирков, или кой? Има два типа хора, едните са примати, другите са параноици. Приматите са като елки – при тях всичко се знае, боравят с едни и същи неща, не могат да се променят, а ако го сторят то е само външно…, но другите параноиците, които са доста по близо до интелигенцията са като компютри – при тях могат да се пробват нови програми и да се усъвършенстват, като цяло разполагат с по-голям ресурс. Най-големите беди за човечеството са дошли от незнанието му!
  Напомня ми за множеството гнусни нападки по адрес на Продан Христов – откривателят на антималигноцит – лекарство против рак – човек, който е посветил живота си, за да изнамери лекарство против тази тровеща цял свят болест. Ама той не бил лекар, нямал лаборатория, нямал доказателства, пикаел накриво и т.н. но не щеш ли открил лекарство и то какво! А като институти и милиони лекари и учени тъпчат на едно и също място, харчат милиарди но не откриват нищо? Много по-добре е да ти изписват някакъв медикамент, който я помогне, я не, но парите ви вземат. От всичките неща най-много българинът мрази да мисли.

 22. привет Антонов
  ако приятелката ти крие нещо от тебе по добре разбери каква е пречината само че го направи тарикатски без тя да разбере
  а не с рогите напред
  самия факт че тя крие значи че не умее да се доверява
  и че е доста неуверена
  а човек който започва да се занимава по каквато и да е психологическа система но не умее да се доверява
  то той като правило няма никакви или почти никакви успехи по тази система
  ако приятелката ти действително има нужда от някаква помощт
  по добре потърси някакъв начин да и помогнеш
  а не търси неграмотност или измама в тези при които тя е отишла за помощт
  все пак нея едва ли някой я е карал на сила за да ходи на тези курсове

  между впрочем в тази система има доста грамотни преподаватели но това не е важно
  ако виждаш че тя става зависима от нещо разбери каква е причината
  и просто търси начин да и помогнеш
  но без да я упрекваш защото така просто ще я загробиш
  така едва ли ще постигнеш нещо
  аз лично смятам че хората които стават зависими
  имат огромна нужда от помощт и внимание което не им достига и просто явно тя го намира там
  да има хора които стават зависими по системата на норбеков но причината не е в самата система
  просто тя е намерила това внимание това спокойствие сила които явно не и достига

  това което ти можеш да направиш ако естествено имаш желание да и помогнеш

  на първо място бих те посаветвал намери някой път време да поговориш с някой преподавател по системата за да можеш сам да прецениш до каква степен тя е истинска или не

  ако това не те устройва просто поговори с някой грамотен психолог или психотерапефт който може да ти даде някакъв съвет какво и как може да се направи

  но преди всичко това което сам можеш да направиш
  поговори с нея само че спокойно по приятелски
  за да не ти се доверява и да не споделя значи че не получава достатъчно разбиране от твоя страна
  това съответно съвсем не значи че не те обича или че ти не я обичаш
  но просто ние хората сме си егоисти по природа и понякога не забелязваме близките си

  не те обвинявам в нищо
  както и не е обезателно да правиш каквото и да било от това което написах

  просто бъди по отворен за нещата около себе си

  не осъждай преди да си проверил

 23. привет scanman

  Системата на норбеков включва много упражнения
  а системата на Д-р Бейтс е само част от тази система

  И както отдавна написах Норбеков никога не е твърдял че всичко това той го е измислил
  а всичките тези упражнения по системата са доста грамотно събрани и работят доста добре

  основната разлика за корекцията на знението е че по системата на Д-р Бейтс всичто се прави без състояние
  а по системата на нобреков се добавя състояние
  тва е

 24. Слави, поздравления 🙂 Ако случайно прочетеш това, ще ми бъде приятно да се свържа с теб, винаги се радвам на хора, които са успели да намерят пътя към себе си.

  Занимавам се по Норбеков вече почти 3 години и мога да кажа, че това е много повече от оздравителна система. Най-важното е, че чоевк открива не само езика, по който да общува с тялото си, но и езика към другите хора, към света като цяло. Аз започнах, защото ми беше любопитно. Махнах очилата и излекувах една гадна болка в гърба.

  С времето започнах да забелязвам, че състоянието, в което човек може да предивзвика реакция в собественото си тяло, е състояние, в което можем да влияем и на други хора, да им помагаме, да им изпращаме позитивни мисли и настроения, тоав е състоянието, в което предизвикваме случването на желани от нас събития – състоянието, за което Notitlius говори – Октава.

  Системата на Норбеков е много повече от оздравителна система – това е упътване за начина, по който функционира човекът и светът. Към Норбеков и учениците му мога да изразя само огромна благодарност – напоследък бях забравила какво представляват хората, които имат цел, енергия и използват времето си да творят, а не да врънкат и да се жалват. Когато ги видите как сотят на крак по 12 часа на ден и в края на деня изглеждат толкова свежи, колкото и в началото, без никакви признаци на умора, радразнение, агресия – разбирте, че си заслежава да си размърдате задника, за да изживеете живота си пълноценно.

 25. Мая, някакви координати може ли да дадеш!?

 26. Здравейте!

  Преди 3 години ходих на курс на Норбеков и успях само на курса да сваля 1 диоптър, при положение, че бях преуморена и спах малко, което естествено не благоприятства състоянието на очите ми. Е, нямах достатъчно воля, за да продължа да правя упражненията достатъчно време, но това си е мой проблем.
  Отскоро ходя на йога и установявам, че голяма част от медитативните упражнения са подобни. Убедена съм, че раздвижването на тялото и тези медитативни упражнения помагат, а самовнушението – гарантирано.
  Преди месец се запознах с едно момиче, което е успяло с неколкодневни упражнения да намали наполовина огромен белег по рождение на лицето и съвсем скоро той трябва да изчезне напълно.
  Все повече се убеждавам, че имаме по-голяма власт върху себе си и върху света, отколкото можем да си представим, но това разбира се е мое лично мнение.

  Желая щастие и удовлетвореност на всички!

  • И ние ти желаем щастие и удовлетвореност. Тук не говорим за ползата от самовнушението и физическите упражнения а обсъждаме факта, че Норбеков е лъжец и мошеник.

 27. Нещо което не можеш да го докоснеш не значи че не съществува! Има хора които търсят себе си и смисъла на живот и те се развиват. Има хора които са затворени в свои тесни разбирания и от тяхна гледна точка те винаги са прави. На такива не можеш да промениш мисленето и манталитета. Но явно има нужда от такива хора , за да може другите да се развиват. А е жалко защото светът е устроен така, че всички да са добри. Та Норбеков щом го смятате за мошенник по-добре не се занимавайте с неговата методика, защотото няма да ви помогне. Първо трябва да сте вътрешно убедени че искате да постигнете нещо и тогава да се захващате, кавото и да е то. Имаше една интересна книжка как в Сибир един младеж си отгледал втори зъби след като основните му били избити.Звучи ненаучно но е факт. И как стават тези неща???

 28. Всъщтност може ли някой да ми обясни каква е същноста на обсъждането относно норбеков кой е какъв е и т н
  и каква е целта на това обсъждане ?

  • целта е някои хора да проумеят че е мошеник, който си присвоява фалшиви титли, но на повечето не им пука че ги лъжат, стига да им обещават здраве и благоденствие и… да се научат да виждат в бъдещето, да станат супер хора, милионери и накрая да се научат да хвърчат

   • Добре де човек в известна степен мога да се съглася с тебе относто някои неща защото в пространството витае достатъчно информация на базата на която може да се твърди че самия норбеков и всичко което той прави е фалшиво

    но

    Истината е че когато човек твърди нещо то трябва да е обосновано и да лежи на реални физически доказателства
    а аз такива тука не виждам

    ти например някога преминавал ли си курс по системата или познаваш ли хора които да са преминавали и да твърдят след това че всичко това е измама някаква

    а вобще познаваш ли самия норбеков или преподаватели по системата и водил ли си някога расговор с тях

    и принципно знаешли на какво е основана същтноста на тази система ако вобще считаш че носи някаква същтност

    задавам всичките тези въпроси защото гледам че народа изказва своето мнение тука
    но общо взето всичко което се пише е ала бала просто изказване на някакво си мнение
    съответно някой в защита на системамата и други
    против нея
    няма лошо всеки има право на мнение

    но най интересното е че тези които я защитават го правят стъпвайки върху фундамента на собствения си опит
    то ест те са пробвали и твърдят че това работи
    а тези които са против
    поне аз останах с впечатление че те са заели тази позиция просто щото така им е кефнало без дори да са имали допир със самата система самия норбеков или преподаватели по системата

    та идеята ми е

    ако ти си прав къде са ти доказателствата
    и ако ги има покажи ги за да се приключи със тази тъпа дискусия веднъж завинаги

    а ако ги нямаш с какво си по добър и по истенски от човека който обвиняваш

    задавам тези въпроси просто защото на мене са ми еднакво смешни както хората които сляпо вярват в чедеса и мечти и сънища както и крайните скептици които са същите слепоци като първите
    едните просто си създават мечти и илюзий за да им бъде по лесно
    а другите пък не приемат нищо ново и по различно от тяхните разбмирания и живеят убивайки всичко съзидателно наоколо

    това е за сега ще бъда благодарен ако получа отговор

   • Наистина ли ще те зарадва някои хора да проумеят, че Норбеков е мошеник, който си присвоява фалшиви титли? И защо да им пука на хората за това, при положение, че не само им обещават здраве и благоденствие, а и го получават? Мислиш ли, че някой се чувства излъган, когато е постигнал това, за което е отишъл и си е дал парите? Кой се чувства излъган, когато получава това, което му е казано, че ще получи?
    Всъщност, от кои хора искаш да разберат, че Норбеков е мошеник? Тези, които вече са се уверили в резултатността на това, което той им предлага ли? Е, недей, защото е невъзможно.
    Тези, които не са постигнали резултати от курсовете му? Няма нужда да ги убеждаваш, защото те самите вероятно се чувстват измамени, макар че според мен, мързелът и безверието им са ги измошеничили, не Норбеков.
    А другите, които се колебаят, те ли искаш да разберат за Лъжеца Норбеков? И ако стане така, ти добро ли ще им направиш с това? Ако колебаещите се са можели да се излекуват от болестите си (приемаме факта, че системата помага при много хора, според коментарите на очевидците), то след твоите излияния вече лечението най-вероятно няма да им помогне. Защото при него 90% е увереността в здравето.
    Е, доволен ли ще си, ако наистина „някои хора“ решат или просто се осъмнят, заради думите ти, че Норбеков е еди какъв си и само заради това не успеят да се излекуват! Или дори не се пробват и продължат живота си влачещи многолетните си болести? Горд ли ще си, че ТИ, ВЕЛИКИЯТ ПРОСВЕТЛИТЕЛ НА ЗАБЛУДЕНИТЕ ДУШИ отнемаш надеждата на хората за здраве с всеки свой коментар? И само не мисли пак да пишеш, че те всъщност няма и да оздравеят, защото достатъчно хора писаха тук за личния си опит.
    А може би като има повече неуверени хора и следователно, повече неизлекувани, твърдението, че Норбеков е мошеник ще се утвърди не само от 2 – 3 човека и така ще го докажеш с повече аргументи, създадени от самия теб.
    А за тези нервози, които се развивали след време? Замисли се, дали всъщност не се получават от разколебаването на хората в устойчивостта на резултата, заради бълвания от рода на твоите коментари! Наистина психиката на човек, уверен в себе си е много силна, непреклонна пред повечето опасности, но съмнението винаги може да се прокрадне, да се върне и да завладее, сривайки човека до там, от където е почнал, а дори и по-ниско, поради осъзнаването на напразността на усилията.
    Та въпросът ми, след всичко това, е – приемаш ли отговорността за 10 човека (ако не и повече), които не са се излекували заради теб? Или просто ей така си пишеш разни свои желания – искам хората това, искам онова – без да се замисляш всъщност какво още казваш на хората с думите си! Поемаш ли отговорността?
    А и коя „истина“ е по полезна в случая, тази на Теб – Просветлителя, отнемащ вярата, макар и неосъзнато, но безотговорно или тази на Норбеков – Лъжецът, вдъхващ вяра, при това съвсем осъзнато и отговорно? Твоята истина до какво води? До критични, песимистични, намръщени и застояли хора, които се залавят за опаковката, а не вникват в същината. До хора, които постоянно се страхуват да не ги излъжат и затова проверяват стотици пъти някого, докато не намерят и най-малката причина, за да оправдаят бездействието си пред себе си. Предпазливостта в огромни дози е вредна, защото спира развитието.
    Аз мисля, че след като си чел книга на Норбеков, твоята цел тук е просто да намериш съмишленици в недоверието си или неспособността си. А ако не намериш хора, които да са на същото мнение, ти да си „просветлиш“ няколко, за да ти стане по-леко на душата или на мързела и сприхавостта, които са те завладели!
    Въпреки разногласията, целувки на всички.

   • Ще ти отговоря по-подробно когато имам време. Аз добрини от лъжци и мошеници не очаквам и не искам. Това че някой обещава нещо не значи че ще го получиш, особено ако този някой е нагъл лъжец като Норбеков.

 29. кирил Says:

  светът е пълен с хора, които чакат и искат да бъдат излъгани. Да си безмозъчно „позитивно настроен“ много често означава да си безотговорен и заблуден. Настоящата дискусия го доказва. А потресающата неграмотността на повечето постове говори по-красноречиво от всичко останало за вида хора, хлътнали по Норбеков и пр. а ла кашпировски шарлатани.

  • Много точно казано, някои хора направо не могат да живеят без някой да ги лъже постоянно и да им взима паричките.

   • @notilius

    отговорът емного лесен, отиди на http://www.ras.ru което е сайтът на Руската Академия на Науката и пусни едно търсене с „Норбеков“ отговорът гласи „По вашему запросу ничего не найдено“ Това означава, че колкото е той Академик, толкова съм и аз. И на мен ми явучи тежкарски да се подписвам с Академик Пенчев, но не става щото не съм академик. На някои това не им пречи обаче. На идиотщините, които пише в книгите си за летащи бабички и старци и че всеки от неговите ученици може да вижда в бъдещето няма да се разпростирам отново.

   • така и не отговори дали познаваш норбеков или някой от неговите ученици и дали знаеш какви са техните знания и техните способности

    до колкото виждам тука обсъждането не е просто дали той е академик или не а и дали преподавателите които водят занятия по системата са такива които носят полза на слушателите или не

    започвам да оставам с впечатлението че отговаряш само на въпросите които ти отърват

    а това с нищо не те прави по добър от човека за който пишеш

   • така и не отговори дали познаваш норбеков или някой от неговите ученици и дали знаеш какви са техните знания и техните способности

    до колкото виждам тука обсъждането не е просто дали той е академик или не а и дали преподавателите които водят занятия по системата са такива които носят полза на слушателите или не

    започвам да оставам с впечатлението че отговаряш само на въпросите които ти отърват

    а това с нищо не те прави по добър от човека за който пишеш

    Ами тогава ще ти отговоря малко по-подробно
    1. Не познавам Норбеков или някой от учениците му.
    2. Не знам какви са им способностите, но съм сигурен че не могат нито да хвърчат, нито да виждат в бъдещето, нито да правят разни чудеса.
    3, Каква е ползата за слушателите е много относително, има много които са доволни на първо време, но съм чел че по-късно развиват неврози заради излъганите си надежди. Тва е малко нещо като секта. Аз лично не съм посещавал курсовете но изпратих майка си на тях и тя ми е споделила впечатления.
    4, Колкото до това малко гимнастика и позитивно мислене определено биха помогнали в много случаи.
    5, За мен е е важно дали е академик или не, защото това е тлъста лъжа и психологическа манипулация с фалшиво позоваване на авторитет, който не притежава. Всеки който пренебрегва този факт за мен е човек комуто няма нужда да отговарям детайлно защото само си губя времето.
    5, Не претендирам да съм по-добър от „доктора по философия на медицината“ Ако бях нямаше да бачкам на рецепция, а щях да си гледам кефа на Канарските острови примерно 😀

 30. Не мога да разбера какъв ви е проблемът. Мои близки роднини ходиха на курсовете на Норбеков, много са доволни, доста от проблемите им са решени благодарение на курса. Точка.

  Те не са знаели той за какъв се обявява, не са чули някой да твърди, че е автор на някакви методи. Просто са отишли, дали са си парите и са се излекували.

  Обидите кой колко е интелигентен ще ги подмина с усмивка 🙂

  Мразете когото искате, това си е ваше право, допуснете обаче че не сте прави. Допуснете още, че не всичко по руските форуми е вярно, защото и там има много такива като вас „хейтъри“, които пишат без да са видели.

  Аз пък допускам, че може би някой от вас е платил за курса, ходил е и е правил всичко каквото са му казали, и въпреки това е останал недоволен. Съжалявам, но това не ви дава право да обобщавате.

  • Аре да не слагаш точки, а? Норбеков е лъжец, който се представя за доктор и академик,. Точка. А твоите роднини нека си се се лекуват, няма нищо лошо. Това не го прави по-малко лъжец и мошеник.

 31. Не е нужно да вярваш в гравитацията за да действа. Не я виждаме нали, но знем че е там и я усещаме.
  Хората започват да Виждат нови неща в последно време (въсщност стари) и да разбират че са нещо повече от това което знаем. В книгите е написано толкова много просто не всички са готови и го виждат.
  Няма нищо лошо в това да не вярваш, но потърси истината. Ако малко прочетете за нещата които пише ще научите нещо и ще се обогатите.

  В последно време се убедих че в момента най-важната ни наука в която трябва малко да повярваме е психологията. Тя ни дава силата да се освободим от нещата които ни пречат да живеем истинския си живот – без да обвиняваме другите, без да ги съдим за това което са. И тогава по-лесно можем да започнем истинския път към себе си.
  Препоръчвам на всички тук да прочетат „Вашите слаби места“ на Уейн Дайър – http://www.spiralata.net/kn_bul/sl_mesta.zip
  Давам линк защото книгата я няма вече по книжарниците.
  Namaste 😉

  • психологията е наука която дава отговори на много въпроси но в никакъв случай не може да бъде фундамент на който да се стъпи
   има твърде много неща които оказват влияние на поведението на човека и половината от тях дори са чисто физиологически а не психологически
   да не говорим за това че психологията не изучава тези връзки
   за тази цел си има друга наука

 32. Негативните мисли на хората понякога им докарват много повече проблеми, отколкото те самите си мислят, че имат. Трудно е да се проумее, но е факт, че на човек му е много по-лесно да си втълпи някаква отрицателна мисъл, отколкото позитивна. Не разбирам scanman какъв ти е проблема- че Норбеков не е доцент, доктор, професор или квото и да е там. Няма значение, ако ще и да е коминочистач. Важното е, че има хора които са повярвали в методите му, положили са някакви усилия и са успели в начинанието си и това е ФАКТ! Много хора го потвърдиха! Най- лошото нещо, може да направи един човек, е да убие надеждата на другите. Твойте коментари са безпочвени, говориш и сам не си вярваш на това, което казваш. На останалите мога да кажа само- не съдете преди да сте ОПИТАЛИ! Все пак нищо не губите, нали? Вярвайте, бъдете упорити и ще успеете! Това е цялата тайна към успеха, друга няма! И не оставяйте никой да отнеме най-голямата ви сила- надеждата! 🙂

  • Много от позициите на scanman не считам за правилни
   дори не мога да схвана смисъла на цялата тази глупава беседа
   но и твоят призив за вяра и надежда са меко казано неправилни.
   На първо място няма разлика между някаква си глупава вяра и надежда
   и двете умират семо след смърта на собственика си.
   ениднствения начин да се движиш напред е като добиваш нови знания и ги пропускаш през себе си чрез действие на физическо ниво
   за да се движиш напред трябва да размърдаш задника си а за да си сигурен че ще успееш трябва да знаеш
   ако не знаеш
   търсиш начин да се научиш
   което съответно също изисква да си размърдаш задника

   по скоро ученето превръщането в знание на получената информация чрез физическо действие може да ти помогне

   относно не съди преди да опиташ съм съгласен

   но другите неща за вяра и надежда това е илюзия

 33. опс относно позициите на scanman имах в предвид неправилни
  въпреки че става ясно че е грешка
  тъпо че тук не може да се корегира след като изпратиш

 34. Ти още ли седиш и мислиш?Аз забравих че съм носил очила,ти кат си толква умен стой си с цайси.

  • За цайсите кажи мерси на д-р Бейтс. А като се научиш да хвърчиш, да виждаш в бъдещето и станеш мултимилионер ми кажи, тогава ще ида и аз да се запиша на майсторски курс за само две зелени хилядарки. Кво му плащаш?

 35. Съобщение до всички които четат тази простотия

  Не слушайте scanman

  Всъщтност ако гледаме само повърхноста на това което той пише излиза че плюе Норбеков и всъчко свързано с него

  Но

  В крайна сметка се оказва че това всъщтност предезвиква обратната реакция
  Появяват се все повече защитници на Норбеков и системата му
  просто погледнете динамиката на участниците и техните съобщения и сами ще се убедите

  Аз също се вързах на това

  Но сега вече си мисля че scanman всъщтност е привърженик на Норбеков и по този хитър начин е решил да създаде в нета големи количества положителни отзиви за него

  Хитро измислено scanman направо гениално
  какъв по добър начин са събереш положителни отзиви
  кой си всъщтност ти да не си някой от системата ?

 36. типичен отговор от човек който има какво да крие

  кой си всъщтност , защо не разкриеш истинсската си същтност
  и причината на всичко това което се случва тука ?

 37. 😯 Истинската ми същност? Ти се шегуваш приятелю!

 38. пич ти си ебати и страхливеца
  когато дойде време да пишеш за някого няма значение хубаво или лошо
  (и в единия и в другия случай това си е чиста форма на клюкарство и лицемерие )
  пишеш романи
  направо ти се възхищавам
  но
  когато опираме до това кой си всъщтност
  даваш взевъзможни умни отговори които са много далече от същтноста на въпроса

  ако искаш да направиш нещо полезно почни да съзидаваш така че да има някаква полза като краен резултат
  защото в това което се случва тука няма такава
  освен че увиличаваш подръжниците на Норбеков

  • Какво значение има аз кой съм, след като засега не съм се обявил нито за лекар нито за академик. Това че „увеличавам“ феновете на Норбеков само по себе си е показател за това колко облъчен е бедният народ български. Извадихте от сто кладенеца вода и не можахте да разберете, че човек който се представя за лекар и академик а не е си е чиста проба мошеник. Не знам какво повече да ви обяснявам.

   • ок в качеството на какъв даваш каквото и да било становище за човек който даже не познаваш
    всеки има право на мнение и всяко мнение има право на съществуване
    но ти с мнението си не помагаш на никой
    и ще се повторя
    ЗА ЧОВЕК КОЙТО НЕ ПОЗНАВАШ

   • В качеството на човек който се дразни от такива долни лъжи, на каквито могат да са способни само долни мошеници. За кой ли път – Норбеков НЕ Е академик, НЕ Е лекар и няма законното право да се титулова по този начин. Ако не се правеше на такъв на какъвто не е, моите уважения, намерил си е пазарна ниша и учи хората да правят гимнастика, но хайде малко по-полека с лъжите детсевика.

   • ок дори това е разбираемо
    но ти сам каза че не познаваш Норбеков или негови преподаватели
    тогава как можеш да съдиш за човек който не познаваш
    какъв е и какви са му възможностите
    а гимнастиката за която говориш и една маймуна да изкараш и тя ще я покаже на хората
    освен гимнастиката в самата система имам много неща които са основани на поведението на човека
    и неговата същтност
    ако познаваше системата , упражненията и таматиките по нея щеше да знаеш че тя е съставена доста грамотно
    неграмотен човек такова нещо не може да направи

   • Това че не познавам Норбеков лично не значи че не познавам системата и не съм чел повечето му книги, включително тази, написана от бившата му жена, която е доста изобличаваща междувпрочем.

    Съдя за Норбеков по по измамите му и по глупостиите и противоречията в книгите му. Вече в продължение на повече от сто коментара оправдавате или си затваряте очите пред факта че Норбеков НЕ Е академик. За справка http://www.ran.ru

    Продължавате да ръсите врели-некипели, а не си задавате въпроса защо свръхчовек с такава „интуиция“ си купува яхта, а после установява, че страда от „рядка форма на морска болест“ тхехе.

    Вярвате, че завършилите курса могат да познаят близо 100% от точния цвят на тесте карти, но никой от учениците на Норбеков още не е взел $1.000.000 който чака от близо 100 години първия човек, който да покаже свръхвъзможности на http://www.randi.org

    А ако смяташ наивните детски книжки на Норбеков за връх на грамотността, толкова по-зле за тебе. По една случайност се интересувам малко от практическа психология и единственото, което прави Норбеков е да използва елементарни и добре известни методи за манипулация.

   • и отново не отговори на нито един от въпросите който ти зададох
    хареса си определени отрязъци от тях измисли си свои въпроси и реши да отговориш на нещо което даже не съм питал

    на това ли му викаш знание по психология

    учил съм медицина знам кво е хипофизата и как функционира

    като си толкова открехнат в тези неща защо не напишеш книга за интуицията
    или за грамотно поведение така че човек да бъде успешен или да бъде здрав

    а през цялото време търсиш измислени доказателства за това какво и как не може и какво и как е неправилно

    зададох ти конкретни въпроси а ти за пореден път отговаряш с ала бала
    кво си зациклил на тази яхта дай конкретни примери и отговори на коктретните въпроси които ти се задават за да докажеш че ти си правия
    и че ти си по добър от този който оплюваш

   • Не приятелю, аз ти посочвам конкретни примери, а ти ми отговаряш с ала-бала. Като си учил медицина как така не разбра че за узбекистанския академик хипофизата е закърнял орган на интуицията. Като му е толкова силна интуицията как така се прееба да си купи 25 метрова яхта без да може да се сети че страда от „рядка форма на морска болест“ макар, че таков анещо ни се е чуло, ни видяло. Какви въпроси, какви отговори те вълнуват. Ма верно тряя да зема да пиша книги за третото око. Такива зашеметени като тебе ще ги купуват като топъл хляб.

   • зациклил си на тази яхта във всичките му книги само за яхтата ли пиши ?

    зададох ти въпрос относно системата
    каза че я познаваш въпроса беше коя част например от първо ниво е награмотна и не и е там мястото

    ок като си толкова вещт по интуиция защо не напишеш какво е това а само пишеш какво не е

    до тук не съм видял нищо смислено написано от тебе което да доказва противното на това което отричаш
    когдато обвиняваш някой в нещо или в незнание
    напиши защо това не е така

    да вземем интуицията що не напишеш кво е това и как действа а само пишеш
    че това което е описал норбеков е глупост

    видимо си се взел много на сериозно за да ги пишеш всичките тези неща

    пишеш че имаш знания по психология

    ако наистина имаше такива щеше да знаеш че за да те вземат на сериозно другите първото което трябва да направиш е да се превърнеш в авторитет за тях
    а това не се постига с плюене и ала бала а точни и конкретни неща доказващи противното на това което отричаш

   • Ми яхтата ме кефи защото е брилянтна тъпотия, пълна идиотщина. Нещо пак не си разбрал това, което съм писал. Не твърдя, че съм „вещт“ по интуиция, защото баш такова животно нема, но с тебе е безполезно да се спори. Но такова нещо като правопис и главни букви в началото на изречението има детсевика.

    Да, обвинявам те тебе в глупост и незнание, защото е точно така, очевадно е. След като един узбекистански селянин ти е изпил мозъка с полу-грамотните си книги, за тебе надежда няма и не виждам с какво мога да ти помогна, дори и да искам.

    Много интересно как да се превърна в авторитет за почитателите на Норбеков, като се обявя за професор от изгорелия цирк?

   • кво значение има как пиша
    не се явявам на изпит по правопис

    ако няма интуиция защо се пиши толкова много за нея
    в интерес на истината даже това не е източна дума
    това е европейска дума
    на изток се говори за висша логика
    тъй както се счита че не съществува време и ограничение в простраството а съществува огромен информационен масив за всичко около нас
    то ест за същноста на нещата

    как ще объясниш умението на хора да чувстват това което се случва на разтояние от тях или в друго време

    или умението да привличат предмети или движат предмети без да ги пипат

    и упорито не отговаряш на въпроса коя е неграмотната част от първо ниво ?

    в авторитет можеш да се превърнеш когато напишеш нещо което носи полза за другите нещо което могат да исползват нещо от което да се поучат
    така че хората да ти отвърнат с благодарност и да искат да се поучат от тебе

  • Можеш ли точно да посочиш къде има противоречие в книгите които пише
   Казваш че се интересуваш от психология и че познаваш системата Можеш ли да кажеш каква и коя е неграмотната част примерно от първо ниво

   Никъде не е казано че за 10 дни можеш да научиш всичко и да почнеш да познаваш на 100 % всичко
   за това си иска своето време и доста труд
   относно манипулацията
   всичи я използваме в малка или голяма степен осъзнато или не осъзнато
   въпроса е с каква цел я използваме

   не ми пука за Норбеков какъв е или за какъв се представя
   но не може да се опорочават хора или система която носи някаква полза за другите

   преподавателите по системата са хора притежаващи знание и възможности не са някакви пашламаци

   напиши нещо конкретно от системата което да е неграмотно

   относто 1000000
   никой майстор няма да се занимава да прави демонстрация и шоу за простолюдието за някакъв си пършив 1000000
   когато те вадят м ного повече без да ги разбират и усещат много много
   което всъщтност си е и правилния начин

   • Вече съм посочил. Как може Норбеков да си купи яхта и да не знае, че страда от „рядка форма на морска болест“. Това ако не е пълна идиотщина, здраве му кажи. Ако не виждаш какво е неграмотното в книгите му няма нужда дати обяснявам. Ако искаш виж какво е хипофизна жлеза и за какво служи. Във всеки случай не е закърнял орган на интуицията, както го представя нашия пишман академик. http://en.wikipedia.org/wiki/Pituitary_gland

    „никой майстор няма да се занимава да прави демонстрация и шоу за простолюдието за някакъв си пършив 1000000“ оооо гив ми а брейк детсевика. Майстор, простолюдие, пършив $1млн… ти съвсем си се шашнал, мой човек. Нашият узбекистански гуру съвсем ти е промил мозъка

 39. Уникално добре казано!! Евала!

 40. Струва и се,че г-н Пенчев не е опитал практиката,описвана в това учение.Даже си мисля,че не е наясно с никакво езо- или екзотерчно учение.Това е първичното ми усещане след като разбрах,че той напа да личността Норбеков,а не самото учение.На мене ми идва на ум поговорката:“Във всяка лъжа има и зрънце истина“.Ако вземем в предвид китайското ДАО ще видим колко много алегорий,иносказателни поучения,а и чисти лъжи има в него.Ще спомена и ЙОГА.Въпросът е,че преди да се лекува сърбежът по крайщата на пръстите от копчетата на клавиатурата,особено по такива теми,задължително е да се опита.Дори тогава,заради неуспехи,може да бъде изградена погрешна представа защото при някого се получава,а при други – не.Тук основна роля,на първо място оказва мотивацията,после личните качества(психически и физически),поради който даден човек може да е непригоден точно за определена практика.За щастие ученията и практиките са много(да не кажа безброй) и ако човек има желание – опитва,едно,друго,трето,докато намери подходящата.Инак писаньето е лесно.Те,и я не сам млого писар,ама драпам по клавлиатурата,па какво се е получило – вие че кажете.

  • Няма да ти обяснявам отначало и на тебе. За мен и Ошо например е смахнат дъртак, но не ми пречи защото не се прави на такъв какъвто не е. Всеки е свободен да се занимава с каквито си иска дивотии, стига да не се кичи с фалшиви титли.

 41. Peter Ivanov Says:

  Авторът на статията е пълен идиот. Повтарям, пълен идиот. По света има много овце, а в България са в изобилие – слаби хора, които вечно търсят лесното и т.н. То по тази логика Световната здравна организация са за смъртни присъди. Те са върли престъпници, пробутват ти лекарства за рак и други сериозни и хронични заболявания, които те увреждат допълнително и никой нищо не им казва. Защо? Защото лекарската гилдия е една голяма мафия. Само някой, който не се е занимавал със Системата Норбеков, може да каже, че тя не струва и че той е шашмалог – каквото и да значи това. Идиоти винаги ще има.

 42. […] информация за системата на Норбеков попаднах на този […]

 43. […] информация за системата на Норбеков попаднах на този […]

 44. Здравейте! Четох коментари, четох, стигнах до средата и не се въздържах. Вие знаете ли кой е измислил радиото, а кой – телефона ? А дали са били шарлатани? Мисля, че е все едно. Тъй като са полезни , това е без значение и ние си ги ползваме. Ако Норбеков каже, че той ги е измислил, Вие scanman ще спрете ли да ги ползвате? Ако нещо Ви върши работа, ползвайте го. А Вие scanman ако може да развиете същата дейност и на постигнете същите резултати с хората, едва ли някой от тях ще се интересува дали Вие сте си измислили упражненията и методите или сте ги подобрили след като сте ги „взели“ от някой. Важни са резултатите!

 45. Аз не съм ходил на курсове, не съм изчел всички книги на Норбеков и не съм свалял диоптри. Попрехвърлих книгите му и в зависимост от моите проблеми си избрах упражнения за очите, белите дробове, ставите и гръбнака. Правя ги от два месеца. Чувствам се ПРЕКРАСНО! И въобще на ме интересува дали е защитил докторантура или просторантура. Успех пожелавам на всички които не ги мързи и са решили да отделят от тъй „ценното“ си време за себе си и своето здраве.

 46. ЧРД на статията „Шашмалогът Норбеков“. Не знам кога точно е написана, но ми направи впечатление, че първият коментар е от преди две години. Извод: важна и актуална тема! Успех на „заблудените“ които освен, че са мечтали за по-добро здраве в един момент са разбрали, че това не е само мечта а реалност.

 47. Това, че има полемика показва, че нещо не в ред. Ако всичко беше ОК нямаше да дискутираме. Сега за първи път чета негова книга и съм много объркан. Стигнах половината и още не съм разбрал какво иска да ми каже. Нещата имат два аспекта;
  1. ЧОВЕКЪТ
  2. НЕЩОТО (това, което той иска да ни каже).
  НЕЩОТО, явно не го е измислил той. Но нещата около ЧОВЕКЪТ видимо не са чистоплътни. За нас остава да не гледаме ЧОВЕКЪТ и да го величаем, а да отсеем НЕЩОТО и ако не ни вреди да го пробваме, може пък и помогне.
  В интерес на истината не ми харесва лицето му, има нещо хитреещо. Това беше първото ми впечатление още преди да започна да чета книгата и информацията в нета.

  • С интерес прочетох коментарите, забавни са – коментари между вярващи. Една такава полемика „аз вярвам“ срещу „аз не вярвам“. И май никой от пишещите тук не е прочел книгата на Борис Медведев „АНТИНОРБЕКОВ, или с какво маймуната е по-добра от глупака“. Излезе на български почти заедно с книгата на Норбеков за опитът на един глупак да хвърли очилата.
   Четох ги паралелно, и съм много доволен – толкова, че бих препоръчал на всеки да направи същото.
   А накратко, основната разлика между двамата автори е, че Норбеков предполага Вяра в успеха, основана на външно внушение – в случая внушението на Учителя (Гуруто), докато Медведев се старае да обясни кое упражнение как действа, върху какво действа и къде му е мястото според днешното ниво на западната медицина.
   При мен резултатът е смешен – използвах обясненията на Медведев, но избрах да практикувам гръбначната гимнастика на Норбеков (мисля че упражненията в нея са по-леки и съответно по-безопасни за лаик като мен). Ефектът от няколко месечно занимание средно по 7-8 минути дневно (доста по-малко от препоръчваното и от двамата) беше че спряха болки в левия крак и в лявата ръка, и ми се възстанови диапазонът на движения на ръката. Това целях и го постигнах, без да накичвам гимнастиката с някакви особени духовни и психологически добавки.
   И най-смешният ефект беше, че при младежки ръст 181 см. (на 25 години) с годините се бях „смалил“ до 178 см. към 2009 г. (преди да започна упражненията), а към средата на 2010 се оказа, че съм възстановил 17 милиметра ръст с тези няколко месеца съвсем хлабаво практикуване на гимнастиката. Това не го очаквах и го установих случайно, и внучките ми много се смяха, че през тази година (64-тата година от живота ми) съм пораснал повече отколкото те.
   Инак, като читател на книгите на Норбеков, не харесвам агресивния му менторски тон и опитите му да ме манипулира, често доста грубо. Не ми е приятен.
   Успех и подобряване на здравето Ви желая – и на доверяващите се, и на недоверчивите!

   • Относно объясненията на упражненията
    по системата на Норбеков
    ако искате да разберете по точно как работят за какво се използват
    още повече ако имате нужна от научни объяснения защо, как, колко и тн
    Препоръчвам да попитате преподавател по системата
    смятам че ще може достатъчно грамотно да ви объясни всичко това
    И между другото системата на Норбеков не е основана на предположение на Вярата в успеха, основана на външно внушение
    а напротив
    Основана е изцяло на самоинициятивата на човека
    защото счита че всичко е в собствените ни ръце
    Ако нещо някъде ти е предизвикало съпротив когато го четеш
    значи
    имаш нужда да поработиш
    приемането и отпускането на нещата

   • Чел съм книгата, исползва обаче некоректно името на Норбеков за да придобие популярност.

  • За да разбереш нещо писано от автор като Норбеков
   първото което трябва да нправиш
   е
   да забравиш всичките си знания които си натрупал до този момен
   и тъпо да приемаш за чиста монета това което пише там
   да го пробваш по същия тъп начин спазвайки точно инструкцията , без да променяш нищо
   да правиш това нещо достатъчно дълго време
   то ест някъде около 2-3 месеца и чак тогава ако не се получи , или получи
   да си позволиш да твърдиш че нещо не е вярно или е вярно
   върши или не върши работа

 48. Уважаеми читатели на тази тема

  Виждам , че малко или много сте чели полезни книжки

  но видимо сте си останали само на ниво четене и
  не сте продължили , или сте почнали да действате и не сте довършили това което сте почнали ,
  а и като вариант почвате , и видоизменяте нещо по своему

  Занимавал съм се със Психосоматика около 5 години
  продължавам да се занимавам и да се уча

  за голямо съжаление това е наука която изисква много практика за да бъде разбрана , и да може да се прилага на физическо ниво

  имал съм щастието да работя и продължавам да работя с много групи , и да изпробвам на практика това което изучавам
  И въпреки това съм изучил едва 2 процента от това което трябва да науча

  Хубавото е
  че всички тези знания ми дават възможност
  да се развивам в която и да е свера от ж ивота

  Лошото е
  че колкото повече уча и се занимавам толкова повече въпроси възникват
  и
  ако не съм послетователен и методичен вероятноста да се объркам и заблудя е много голяма

  има няколко прости момента които обезателно трябва да се спазват когато човек се обучава и ако не ги спазва
  все едно че нищо не прави

  1. Да се намираш в т нар Състояние на Ученик

  Това означава да умееш да виждаш и да слушаш

  Възможно е само при едно условие
  Забравяш за всичките си знания до този момент
  и тъпо следваш стъпка по стъпка това което трябва да усвоиш , и докато не го усвоиш на физическо ниво не включваш мисленето

  Причината за това е мн проста
  Пропускайки дадената информация през своите знания
  Вие я видоизменяте и тя губи своя смисъл

  Съответно после ивформацията е невярна а авторът и е лъжец

  За да сханете това което пиша ще дам един пример
  Нека не бягаме твърде далеч а да се върнем само около 70 години назад в нашето минало

  По какъв начин са се учили младежите на занаят
  И кое е било първото нещо което съм им връчвали

  Горе написаното е подчинено на принципа на обучение на изтока – Състояние на ученик

  Прието е че когато човек е отивал да се учи от някого на нещо
  Той трябва да приема като чиста монета , Това което му казва Наставника
  кат си помислиш то си е логично
  иначе Наставника може да ви отговори
  Кат не ми вярваш за кво си дошъл – Хващай пътя

  Та да си дойдем на думата
  Когато някой е отивал да се учи на занаят
  Първото нещо което там са му връчвали е Метлата и Лопатата
  яко нали
  примерно отишъл си да се учиш за дърводелец а те обучават да метеш подове
  ебати и тъпотията

  така реагира средния европеец

  АЗ СЪМ ДОШЪЛ ДА СЕ УЧА
  ДАЙ МИ ИНФОРМАЦИЯ
  АЗ ЩЕ ПРЕЦЕНЯ ДАЛИ ТЯ Е ВЯРНА ДАЛИ СИ СТРУВА
  И ЧАК ТОГАВА ЩЕ ПРЕЦЕНЯ ДАЛИ ДА Я ПРИЕМА И ДА ПОЧНА ДА Я УЧА

  Само че смисъла на метлата и лопатата е мн дълбок
  Работата с метлата и лопатата развиват някои важни черти от характера които са градивни елементи за порастването в която и да е свера
  І Изгражда Диспичплина
  Порядък
  Подреденост
  Приключване – Завършеност на нещата
  ІІ Изгражда модел за формиране на навици
  чисто и просто когато човек повтаря едно и също действие достатъчно дълго време то се превръща в навик за него
  ІІІ Формира Всеобхаватно Възприятие на околната среда
  то ест Докато Чирака мете неговата работа е с едното око да гледа кво прави майстора за да схване горе доло кво се прави в работилницата освен метенето на подовете
  – Научава се да въсприема и да може да прави няколко неща едновременно

  от тук е възникнал и простичкия български израз
  Занаят се Краде

  В заключение
  Ако искате да научите нещо от някого трябва напълно да му се доверите и да испълнявате всичко което той ви предписва точно както ви го е предписал

  ако не

  По добре въобще не почвайте
  само ще си изгубите времето

  2 Да пропускаш знанията чрез себе си на физическо ниво
  То ест
  Това че сте прочели едно книжле съвсем не означава че знаете нещо
  Чисто и просто това е информация за вас
  Нищо повече
  Но
  Ако искате да превърните информацията в Знание
  то
  Трябва да я пропусните през себе си на физическо ниво – демек да го пробвате тва нещо

  3 За да постигнете какъвто и да било резултат
  трябва да имате точна ясна и конкретна цел

  Трябва да знаете
  І Какво искате да научите – максимално точно и конкретно
  ІІ За какво искате да го научите това нещо – за какво ще го използвате
  ІІ Каква ще реалната ви полза на физическо ниво от това нещо

  Ако не спазите горе посочените неща
  ще имате мн здраве да получите някакъв резултат

  Друг е въпроса ако целта ви е да си изгубите времето тогава тези неща не е обезателно да ги използвате

  Смятам че на първо време това е напълно достатъчно на всеки един

  има още Стотици неща и моменти които са важни фактори но за да се стигне до тях трябва все от нещо да се почне

  Споделям ви неща от личния си опит и знам че това работи
  Ако ви е интересно исползвайте тези неща

  ако не
  Теглите ми една майна и продължавайте напред

 49. Наутилиус, и тебе доста те бие сачмата брато 🙂

  • Много ясно
   Не по малко от тебе рязбира се
   Иначе няаше да го има този форум
   Всъщтност за това и е интересно
   Слушаи всичките тези книги дето си чел донесли ли са ти някаква полза и ако да каква

 50. Не по-малко, доста повече. Задавай ми по-елементарни въпроси ппорфавор.

 51. С какво се занимаваш в истинския живот

 52. добре де а за кво ти е всичко това нещо което четеш

 53. За забавление примерно.

  • Що например за забавление не отидеш да си правиш купона с приатели
   а четеш неща които в реалния живот с нищо не ти помагат
   не мислиш ли че си губиш времето така
   или това което четеш го ползваш по някакъв начин в реалния живот ?

 54. хахахахахаххаха

  омг

 55. означава че ми е хем забавно, че на света има олигофрени като теб 🙂

  • ехеееееееее
   ти си бирл голям смелчага в нета бре

   айде като си толкова отворен да се срещтнем на живо
   пък да видим кой кого
   тъкмо ще се позавабвляваме двамата

   или като последния пашламак ще се криеш в нета

 56. хаха така си е, крия се – затова имам блог и фейсбук с името ми. ама първо ми поогледай снимките преди срещата, да няма изненадани

  • о аз обожавам изненадите тъкмо е ще е по интересно

   срещтни се с мене на живо
   и ще разбереш как ние олигофрените оправяме отворковците

   ако ти стиска разбира се

 57. Longanlon и notilius – обадете се за мястото на срещата, та да се позабавляваме и останалите, де….:)))….. Благодаря на написалите коментар – за мен последния час беше полезен. На времето имах любима мисъл: „….Щастие за всички, даром. И никой да не бъде забравен“. Обаче щастие даром няма, затова ви пожелавам Смелост, за да се изправите пред Себе си и още 3 пъти по толкова, за да се погледнете в очите.

 58. Хах, не чети между редовете – то си е написано, виж и последните 3…монолога преди моя ;)))………Кой съм? – нета не мисля, че е мястото за обяснения. Да речем, че ми напомняш за мене отпреди време;)))Р…….

 59. Здрачвейте, аз съм Аня – едно от измамените момичета, отишли на „курсовете“ на Норбеков, за което платих страшно много пари, без да получа АБСОЛЮТНО никакъв резултат. Една от водещите „преподавателки“ там е Гузал Тажибаева – мелез от Русия и Узбекистан, която нищо друго не прави, освен да лъже най-безобразно. Слушаш ли я, си мислиш, че е най-голямата изкусителка в историята на света. А и тя, и една друга нейна „колежка“ цял живот са били сами и наскоро се ожениха за някакви марсоли – абсолютни мухльовци, защото само тях са успели да манипулират с лъжите си. Няма много балами в наше време. За съжаление на Гузал и такива като нея. Тя ми открадна идеята. Преди време започнах да ходя на салса и най-много ми хареса танцът бачата. Споделих го и ето – на последния курс в Стара Загора нашата оригинална Гузал решила да завърши занятията с … една чувствена бачата! И това е нейно откритие! Браво! Ако всичките си идеи ги краде по този начин, жалко за нея! Много жалко! До преди два месеца тя дори не знаеше за съществуването на подобен танц! Най-съвременното, което знаеше, бе валсът! Сега няма и как да я осъдя, понеже не мога да я осъдя, нали? Благодарение на мен и такива като мен, тя си намери мъж в България – с нашите пари, които й давахме, с нашите идеи, на гърба на всички нас!

  •  Познавам Гюзал познавам и мъжа и
   не бих казал че е някаква лъжкиня или нещо от този род
   Просто тя е човек която вярва в това което прави за разлика от други които правят но не вярват нито в себе си нито в това което правят
   съответно тогава за кво въобще го правят

   Относно мъжът и
   Не е някакъв мърсол
   а е
   доста интелигентен и обеспечен човек

   Не е била цял живот сама имала е брак преди това
   има син на 19 години в момента учи в Москва и е доста интелигентно момче

   Нека бъдем пределно ясни
   Нито я защитавам нито я оправдавам
   Тя е просто такава каквато е
   Относно кражбата на идей
   просто има хора които умеят да се възползват от това което са чули и видели и умеят да го приложат
   Ако това е била твоя идея замислисе защо не си я използвала до сега
   Пределно ясно те разбирам че се чувстваш предадена
   но тва е положението такъв е светът в който живеем
   и на мен ми се иска да е по добър но за сега не е
   по добре акцентирай вниманието си на грешките които си допуснала и си направи извот кво можеш да си позволиш да правиш и какво не

   относно това което си написала че нищто не се е получило
   напълно възможно
   но една мн стара мъдрост ще напиша по случая
   харесва ти приемай я не ти харасва теглиш ми една майна и продължаваш напред

   Никой няма право да казва че нещо е невъзможно
   Още повече ако не го е пробвал
   А и дори да го е пробвал
   но не е проверил многократно дали грешката не е в него самия
   То пак няма право да казва че нещо е невъзможно

   Рядко съм съгласен със Сканман но в случая той е прав
   приеми че са те прецакали и просто продължи напред да си живееш живота

   относно колежката и нищо не мога да кажа ты като не знам за кого става въпрос

 60. Не, не можеш да я осъдиш. Изобщо цялата философия на Норбеков се състои в крадене, така че не бива да се учудваш. Свири загуба и си живей живота, наслаждавай се на танците и така нататък. Успех ти желая.

 61. Гузал Тажибаева е невероятна лъжкиня и един от най-похотливите хора, които познавам. Усуква се на абсолютно всеки мъж около нея, а това, че си е взела „обезпечен“ съпруг, само по себе си доказва колко съм права. Как пък не можа да вземе някой по-обикновен? И какво ще му даде една стара чанта? Деца ли ще му роди на тия години? И защо й е да го прави, при положение, че вече има син? Тя е била цял живот сама – омъжила се е, родила е и после бързо се е развела. Сама е отглеждала детето си. А за това, че Норбеков я прати тук, в България, мога да кажа само едно – агентите му в Русия станаха твърде много и взе да ги разпраща по света. А пък и така тая руска фуста се развя тук, та си намери и съпруг – мечтата на всяка руска развратница е да си хване за мъж някой български абдал. Не знам какви лъжи му е наговорила, но ми е ПРЕДЕЛНО ясно, че те ще се разведат. Въпрос на време, въпрос на това кога Гузал ще си оправи финансите достатъчно, че да няма нужда от този брак. Защото тя е една бездушна твар, която няма срам. Използвачка, издигнала се по случайни обстоятелства, проста и необразована, защото идва от дълбоките низини на СССР. Никога не е имала истинска цел, истинска любов в живота си. Тя познава само едно – ползата! И тъй като няма душа, й е много по-лесно. „Избирайте съпруг от тези, които са свободни“ – ами ако любовта на живота ми си е отишла завинаги? Какво трябва да правя? Какво ме съветва тая джадия?!? Време е да спрем с измамите и да назовем нещата с истинските им имена. Останалото бе мълчание, но всичко трябва да излезе наяве, а тази – да си върви там, откъдето е дошла, никой не я е викал тук!

  • С толкова много неща си противоречиш че се чудя по какъв начин да коментирам това което си написала
   За голямо съжаление виждам че не си си взела никаква поука от случилото се
   даже не си послушала сканман с който съм съгласен в дадения случай

   Първия път написа че си е хванала някакъв марсол
   а сега почваш да го усукваш че си е хванала обеспечен щтото е похотлива и лъжкиня

   За възраста си Гюзал изглежда доста добре
   и кво като има син това значи че не трябва да се омъжва ли ?

   и тя не е била цял живот сама а е имала брак в течение на 13 години
   преди 5 години се е развела

   относно пращането от норбеков това са пълни простотии преди нея е имало много други преподаватели

   малко не можах да схвана що омразата към Гюзал се е превърнала в омраза към всички рускини ?

   Случайни обстоятелства не съществуват
   само глупец приема това за и стина
   това че не можем да дадем объяснение на нещо съвсем не означава че това е случайност

   относно образованоста
   Гюзал е дипломиран лекар учила е 6 години в мед университет в Ташкент

   относно ползата
   мама мия ти на коя планета живееш
   всеки търси ползата във всяко едно нещо
   и това даже си е правилно
   иначе къв е смисъла да правиш квот и да било и да няма никаква файда от това
   дайте да веем байряка че правим нещо а че нищо няма да получим майната му

   ти самата нали и скаше да получиш полза отивайки на курса

   любовта на живота си е отишла ?
   що глупост любовта няма как да си отиде ако разбираш какво е това любов

   много ми е любопитно
   на тебе като не ти е харесало първия път и като не си получила никаква полза
   що си отишла отново?

   Като личност която не получила очакваното
   напълно те разбирам и разбирам поведението ти
   дори до известна степен го оправдавам

   но

   Поне не пиши за неща които не ги знаеш
   Погледни нещата от страни пишейки неверни неща
   то ест лъжейки
   ти падаш на нивото на хората които са те излъгали
   ако това наистина е било така
   то ест с какво ти си по добра тогава

   ако искаш да има ехфект от това което пишеш напиши кратко точно и ясно за кво става вапрос и кво не ти е харесало
   пишейки всякакви простотии и украсявайки нещата обезмисляш всичко друго

   и силно ти препоръчвам за в бъдеще пиши само това за което знаеш 100% че наистина е така

   ако искаш хората да ти повярват кажи или напиши простата истина такава каквато е
   а недей да я украсяваш и да добавяш
   за да не се превръщта всичко това в лъжа

   а както вече знаеш лъжата отблъсква а не прилича хората

 62. Добре, не ми вярвайте! Аз абсолютно нищо не губя от това. Стига ми, че съм се отървала от тези лъжци. Писах тук, за да предпазя другите от моите грешки – за да не вярват на глупости. Но като искате, издигнете си Гузал на пиедестал, дори може всеки от вас да й окаже чест в древно-китайски императорски смисъл (тоест, с френска любов 🙂 и си й вярвайте. Като ви измами обаче, не казвайте, че никой не ви е предупшредил. А нея не я мразя, съжалявам я. С меркантилното си мислене не може да види нищо извън парите, затова я съжалявам! За нея другите са просто средство. А още Имануел Кант беше казал, че човекът е цел сам по себе си!

 63. А, и между другото: не знам защо Гузал твърди, че знае български. Ако аз говоря някой език така, както тя в момента български, в никакъв случай не бих се осмелила да заявя, че го ЗНАМ, дори и под смъртна заплаха! На нея не са й ясно родовете (което си е малко странно за рускиня), времената, специфичната употреба на изрази. А все пак е в езикова среда – не от момента на онова така жадувано „щастливо“ събитие в живота й – сватбата с българин, а много преди това. Та тя от години кисне тук, мъчейки се да манипулира простия български народ. Това поведение говори и за презрение – не само не може да научи езика ни, ами и не иска! За какво й е език на някакви презрени твари, от които може само да се смуче и нищо да не се дава?!? Откъде това самочувствие у тия новоизлюпени парвенюта?…

  • продължаваш само да плюеш
   твърдиш че искаш да предпазиш другите
   а не отговори на нито един от въпросите които по горе ти зададох
   Въобще не ми пука за Гюзал кво прави и с кой го прави
   живота си е неен да прави квот иска
   но един от въпросите си ще повторя

   като не ти е харесало първия път и като не е имало полза защо си отишла отново ?

   междо другото ако се беше отървала от тези лъжи както пишеш
   нямаше да се занимаваш сега да пишеш в сичко това а щеше да си оставила отдавна всичко зад гърба си в миналото и да продължиш напред да си живееш живота както написа Сканман

 64. Аз си живея живота, благодаря за „загрижеността“ 🙂 Откакто тези ги няма, съм все по-добре. Работата е там, че всеки път норбековци оставят по нещо недоизказано, създавайки илюзията, че следващият път ще ти разкрият всичко. Защо съм отишла пак? Защото не съм разбрала веднага, че ме ментят, ето защо! Отне ми малко време. Те са изкусни лъжци, това поне не може да им се отрече. Всичко, което искам, е да предпазя други хора. Ако мнения като моето съществуват, има поне някаква надежда не всички да повярват на лъжите. Не голяма, малка надежда, но все пак я има. И докато я има, аз ще продължавам да се боря – за да не се лъжат хората. Заради такива като Норбеков и Гузал страдат такива като мен. Е, няма да го толерирам!

  • Добре, че си се осъзнала навреме. Има хора, на които цял живот не им идва акъл в главата и няма надежда да им дойде. Не могат да се отърват от вярата в летящи прасета и това е. И им взимат парите хора по-прости и от тях 🙂

 65. Добре, реших да разкажа цялата си история. През 2004 година една приятелка ми подари книгата на Норбеков „тренировка на тялото и духа“. Аз тогава страдах от несподелена любов и ми беше много чоглаво, та се заех да чета. Бях очарована от възможностите, които предлагаше тази книга. Подчертавам – именно от възможностите, които там пише, че се предлагат, защото реално не съществуват никакви, освен заблуди. Започнах да се занимавам, купих си и другите книги. „Къде на майната си…“ ми се видя доста странна и я игнорирах. Скоро започнаха проблемите ми вкъщи и в училище. Норбеков ни учи да не се подчиняваме на родители и учители, защото те са закостенели, стари и не разбират накъде отива светът – към развитие на интуицията и т.н. Много пъти съм се карала с родителите си до степен да се изнеса. Когато започнах да следвам, отидох на един от курсовете. Но нямах пари за таксата. Бях само за представянето. Там бяха Жана Иванова, организаторка на курсовете (много алчна жена), Гузал Тажибаева и още няколко стажанти. Попитах Гузал Тажибаева възможно ли е да премина по-нататъчно обучение, тъй като съм направила практически всичко по книгите. Тя нямаше много време да ми обърне внимание, защото точно тогава беше на „лов“ – сваляше един от стажантите и много не й пукаше какво става около нея. Намеси се обаче Жана Иванова: „Всичко започва и свършва с курсовете. Ако не сте искарали тях ( в превод – ако не сте ми изсипали тлъста пачка пари), не можете и да си помисляте за по-нататъчно обучение.“ Тогава, незнайно защо, мислех, че това обучение отговаря на всички въпроси, които Норбеков и другите така и не засягаха – как може действително да се повлияе на съдбата, да се промени всичко. Две години по-късно аз все още бях обсебена от идеята за обетованата земя – Норбеков – тази земя предлагаше духовно развитие и един нов етап в човешките взаимоотношения. Ще подчертая дебело – никога не ме е блазнила материалната страна на системата, защото по природа не съм жадна за материални блага. Доволна съм от това, което имам. Но винаги съм искала по-истинска любов и приятелство в живота, повече духовност. За да ме приемат на курсовете, норбековци ме накараха да скъсам с любовта на живота ми, уверявайки ме, че той не е за мен и така е по-добре. Няма да коментирам колко страдания ми е коствало това – така и не се съвзех от тази загуба. Никога повече няма да обичам така. Ясно ми е защо са го направили – страдащият човек лесно се командва, защото всичко му е безразлично. Отидох най-сетне на курс (платих си, разбира се, а имах и тяхното благоразположение, защото зарязах гаджето) и там нищо особено не получих. Заявявам най-отговорно: ако някой последва съветите на г-жа Гузал Тажибаева в която и да е област, го очаква ПЪЛЕН ПРОВАЛ. Ако е бизнес – ще фалира, ако е за любов – ще се предлага като разлепен афиш на всички, без нищо да постигне. Родителите ми разбраха и този път скъсахме всякакви връзки. Отне ми година, за да ги възстановя. и сега обаче не са цветущи. Затова преупреждавам всички: пазете се! Норбековци са опасни! Те си сътрудничат с Ротари-клуб, с масоните! Тоест, Норбеков е основал вид сатанистка секта. Може да се познае по две неща: първо – според тях животът и благополучието на човека е цел, която оправдава всички средства (какво ли щеше да стане с България, ако Васил Левски мислеше само за здравето и благополучието си) и второ – за тях има много истини (истината е една – пише го в Светото писание). Както и да е – не съветвам никого да отива при тях. Моля ви, чуйте ме! За вас, за всички вас пиша това – не за да клеветя, а за да прочетете и да внимавате!

  • За пореден път ви пиша едно и също нещо
   ако искате да постигните резултат с това което пишите
   пишете на прост език кратко точно и ясно
   не плюйте не пишете глупости както и сканман ви препоръчва
   просто напишете гледната си точка тогава е възможно да ве чуят

   почвате горе долу добре и накрая ****** нещата с някой простотия
   това не ве прави по добри от хората от които се жалите
   и дайте да не обвиняваме всичко и всеки защото сред хората които обвинявате има и доста грамотни които са успешни в доста области от живота

   не казвам че всички са цвете за мирисане
   но
   извинете
   малко тъпо е да слагате всички в един кюп
   още повече има хора които са постигали удивително добри резултати посещавайки тези курсове
   и това е факт

   Във всички древни школи се говори за едно и също нещо
   запомнете го и си го набийте в главите

   ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК
   ВСЯКО ЕДНО НЕЩО
   ВСЯКА ЕДНА СИТУАЦИЯ
   ИМАТ ДВЕ СТРАНИ
   ЕДНА ХУБАВА И ЕДНА ЛОША
   КОЯТО ИЗБЕРЕШ ТЯ СЕ РАЗВИВА

   ДЕМЕК ЩОМ ТОВА ВИ СЕ Е СЛУЧИЛО
   ЗНАЧИ Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ СЛУЧИ ЗА ДА СИ ОТВОРИТЕ ОЧИТЕ ЗА НЯКОИ НЕЩА

   А НЕ ДА ТЪНИТЕ В УНЕНИЕ И САМОСЪЖАЛЕНИЕ
   ЗАРАДИ ТВА КОЕТ СЕ Е СЛУЧИЛО

   ТАКА ЧЕ КАКТО КАЗА СКАНМАН
   РАДВАЙТЕ СЕ ЧЕ СА ВИ СЕ ОТВОРИЛИ ОЧИТЕ
   ЩОТО НЯКОИ ЦЯЛ ЖИВОТ СИ ГИ ДЪРЖАТ ЗАТВОРЕНИ

   така че тва е положението
   *************** не се връщат
   ако не искате да ви отварят отваряйти си
   очите
   и се учете от грешките си
   винаги ще се намери някой който ще иска да ни удари по един
   и кво от това
   оставете всичко това където му е мястото в миналото

   да и междо впрочем критическото мислене също не е решение още повече когато човек не е готов за такъв вид мислене
   най много още повече да се забатачи
   и норбеков въобще не пише че не трябва да се слушат родителите а именно обратното
   да се уважават и ценят

 66. И да не забравя – Гузал ми каза да зарежа гаджето си, защото нямал пари. Коментарът е излишен!

 67. Тъжна е историята ти. Дано някои хора се освестят и разберат, че не са съвсем безобидни подобен вид „курсове“.

  А моето мнение е следното. Грамотно и умно момиче си, но има неща, които трябва да научиш. Например да мислиш критично и да не витаеш в облаците.

  Масони, сатанински секти, зарежи тези неща. Това е фентъзи. Прочети книгите за критическо мислене, които съм качил тук там в блога, не вярвай на шарлатани. Постарай се да се освободиш от илюзиите и имай предвид, че живеем тук и сега.

 68. Здравейте,
  Случайно попаднах на Вашият блог и се зачетох в коментарите по повод разискваната личност !
  Реших да потърся повече и различна информация и да разгледам всички позиции !
  Тук ОБВИНЯВАЩИТЕ – не са представили нито един адекватен аргумент в своя полза – да защитят тезата си, а само дърлене на селския пазар с обиди и то за нещо, което видимо показват, че не познават !
  Какъвто ще да е човека Норбеков – важното е, че Е НАПРАВИЛ нещо, което помага на много хора !
  Хубаво би било да има и другата страна, но в случая тя липсва и не може да обоснове нито една своя – обида !
  Фактите са си факти и достатъчно красноречиво говорят за себе си !
  По достъпен за всеки език той е показал, че може да има и една др. гл.т….., може всеки да се погрижи съвсем нормално и обикновено за себе си – без да се ползва от аптеки, болници и лекари ( само по документ ) ! Кое в случая не ви допада на обвиняващите ? Кое толкова ви потресе и безпокои, че да обиждате така ? Не е ли по-добре да опитате да се запознаете и вие с другата страна и тогава да имате поне представа ?!
  Системата на Норбеков работи и това е факт ! Не са необходими лекарства, болници, лекари и излишно пилеене на средства, които ги нямаме !
  Нека всеки опита сам за себе си и добие представа – тогава може да сподели опита си и да има мнение ! Моето е това и съм благодарна, че има хора като Норбеков !

  • Норбеков предлага просто алтернативен вариант да пэдържаш форма и здраве
   но това не означава че лекарствата и болниците са излични
   напротив те са нужни и то как

  • Големи идиотщини пишете. Чак пък нито един адекватен аргумент. Да фактите са факти, жалко че не ги виждате. Факт е например, че колкото и пари да дадете на Норбеков няма да се научите да хвърчите и няма да станете милионер докато се пулите в стената. А пък за израза, че не са необходими лекарства и болници се чудя да ви съжалявам ли и да се смея. Явно имате нужда от лекар, и то добър психиатър и лекарства някакви, макар че за глупост още не са измислили.

   • Иво Стоянов Says:

    Съжалявам, че не мога да се въздържа да не се намеся. Може и идиотщини да пишат, но не и такива глупости като теб. Не знам какво си видял или чел ти на Норбеков, но такова изкривяване като твоето никъде няма. Не го защитавам, но в книгите които аз съм чел никъде не съм срещал обещания за хвърчене или за „ставане милионер“. Ако пишете нещо, пишете реални неща, а не „лаф да става“. Ако това са ти фактите, по-добре спри до тук.
    А когато пишеш за болниците: „А пък за израза, че не са необходими лекарства и болници …“ първо прочети добре, защото много ясно Нотилиус е написал:
    „но това не означава че лекарствата и болниците са излични
    напротив те са нужни и то как“
    и тогава отговаряй.
    Направо се учудвам как може заради „лаф да става “ да изписвате толкова празни приказки.

   • Значи не си ги чел. Ако искаш да се обзаложим, че в книгите на Норбеков има хвърчаща бабичка. А обещанията за успех са доста.

 69. Успех може да има всеки който се занимава със себе си

 70. Ако всички тук, които оплювате един човек на база само и единствено, прочетеното в нета, то тогава ви съжалявам искрено. Ако си бяхте дали труд да прочетете и то задълбочено книгите му, нямаше да правите такива коментари. И понеже не искам да ви съдя, но и не желая да отнемате надеждата на хора, които са узрели за това и искат да променят нещо в своя живот, ще ви кажа следния цитат от Кибалион “ Устните на мъдростта се разтварят за ушите на разбирането“. Тоест вие нямате никакво право, след като не сте узрели за тази материя, да бъдете компетентни по такива въпроси. Мирзакарим е известен, дори и поради факта, че хора като вас го плюят, а вие какво сте направили, известни ли сте?

  • Принципно всеки има право да пиши каквото си иска и да подкрепя или критикува когото си иска
   Относно мисълта
   ” Устните на мъдростта се разтварят за ушите на разбирането”
   препоръчвам ти повече по такъв повод да не я използваш защото сама си вкарваш автогол
   Противниците ти тук спокойно могат да ти отговорят че щом мъдроста стига до избраните всичко на всичко те на никого не са отнели надеждата а напротив значи че въпросните изгубили надежда не са готови за тази мъдрост
   А и това че хората тука не афишират себе си съвсем не значи че не са известни
   а говори за факта че не искат да покажат своето лице

   Друг е въпроса дали това е правилно морално и тн

   Ако искаш просто напиши нещо в полза на Норбеков без да спориш с никой така ще помогнеш най добре на желаещите да се развиват

 71. @Ана
  не оплюваме само на базата на прочетеното в нета макар, че и в нета има достатъчно информация.

  Дал съм си труд да прочета книгите му, е не толкова задълбочено, но достатъчно за да си задам въпроса защо ясновидеца си купил яхта за маса пари и същевременно не знаел,, че има морска болест… неизлечима лол

  И се определи накрая какво искаш, да съдиш и да искаш, да мислиш и да действаш или да медитираш за да ти дойде автобуса, като последователите на Норбеков.
  Лет дъ форс би уит ю 🙂

  • И се определи накрая какво искаш, да съдиш и да искаш, да мислиш и да действаш или да медитираш за да ти дойде автобуса, като последователите на Норбеков.

   Кво имаш в предвид с това ?

 72. МИванов Says:

  системата му е синтез от други има си и недостатъци но да му дириш дипломата си наистина жалък Научете се да получавате ползата от всчяко нещо не недостатъците му

 73. Руснака Says:

  https://www.youtube.com/watch?v=O5qL93cjjHQ Норбеков е всеизвестен каратист и учен същевременно. Абсолютни глупости са това което тоя ви дрънка не го слушайте 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: