Как работи „магията“

Сега вече се боря с два блога, подобно на прасе с тиква. Направих блог http://bgskeptic.wordpress.com чиято цел е да разобличава шарлатаните и глупостите, за който търся съавтори ентусиасти (заплащането е в бира, количеството по договаряне). Засега, тъй като е световно неизвестен публикувам същите неща и тук, където от време на време се отбиват случайни и неслучайни посетители.

Наскоро бях на гости на приятел, който имаше и други посетители – младо семейство и едно момиче – студентка. От дума на дума стана ясно, че тя се интересува от правене на магии и темподобни окултни глупости. Като я запитах защо вярва на такива неща се оказа, че се е убедила в съществуването на свръхестествени сили след като някаква жена-магьосница намерила у тях страница от корана с увити в нея косми киснати във вода от мъртвец, плацента и незнам си още какви ужасии. Според нейния разказ магьосницата случайно заговорила майка и на улицата и и казала, че има направена магия. След като майката завела жената до жилището си въпросната персона посочила един шкаф и под него намерили „магията“. Фактът, че намерили такъв космат артефакт със страница от корана ужасно ги уплашил и естествено жената, която по „свръхестествен“ начин го открила била помолена да развали магията. Семейството смятало, че в резултат на тази магия по-голямата сестра на момичето, иначе амбициозна и отлична студентка по право внезапно е получила психологически проблеми. По-късно се оказало, че магията била поставена там от някаква завистлива роднина, която от своя страна получила изкривяване на лицето, като наказание за стореното от нея. Тя сама била признала на майката, че е поставила „магията“ в дома им.

Интересното в случая беше, че всички присъстващи на масата приеха историята за чиста монета и никой не се замисли как може да е е станала тази работа. За мен е очевидно, че магьосницата е знаела предварително къде е поставена топката косми. Като се замисля правенето и развалянето на магии в България, а и не само (Майкъл Джексън например е платил над $150.000 да правят вуду магии на хора които са му антипатични) трябва да е доста доходен бизнес. Завистта е доста разпространено явление и ако искаш да навредиш някому защо да не му направиш магия – това поне е деяние, което не се преследва от закона.

От историята разказана накратко аз си представям следните сценарии:

1. Завистливата леля, която си е падала по окултни глупости и е ходила по врачки, гледачки, магьосници и подобни шарлатани по повод и без повод е решила да поръча „магия“ на семейството по нейни си там мотиви – завист, разправии за наследство или друга неизвестна нам причина. Някоя от нейните шарлатанки си почиства гребена от косми, къса една страница от корана, добавя страховитата история за къпани мъртъвци, плаценти и темподобни и я изпраща да сложи „магията“ в дома на семейството. Магьосницата я подпитва къде и как е сложила магията, след което уведомява своя колежка шарлатанка – там и там сме сложили „магия“ – отивай да я „разваляш“. Уплашването и забаламосването на угрижената жена е безпроблемно – тя е ужасена от „свръхестественият“ начин по който е открита магията и оттук нататък е лесна жертва и клиент за контра-магии или както там се наричат тези процедури. Попитах дали сестрата се е оправила в резултат на развалянето на магиите и се оказа, че не е. Тя просто си е получила психологични или психиатрични проблеми и естествено никаква магия не може да и помогне. Да навреди може, но не по сръх естествен начин, а причинявайки страхова невроза и влошавайки психологическите проблеми.

2. Вторият зариант е шарлатанката вижда угрижена жена на улицата, заговаря я и от дума на дума, с помощта на техника, която психолозите наричат „cold reading“ разбира за нейните проблеми. След като е поканена в къщата скришом поставя там предварително подготвената „магия“, която винаги носи в себе си за такива подходящи случаи, след което посочва къде е и сценарият се развива по същия начин. Никога ли не сте виждали как фокусници вадят зайци от цилиндри? Къде по-лесно е незабелязано да сриташ топче хартия под някакъв шкаф в присъствието на наплашена от „свръхестествени сили“ жена. От тук нататък сценарият се развива по познатия начин – разваляне на магии, което естествено не работи и не решава проблемите на семейството. Обяснението е, че първата „магия“ е много силна и е трудно да се развали и трябва да се правят много и съпи контра-магии.

Накрая може да се викне свещеник, който да направи водосвет на къщата и току-виж последвало облекчение – поне страховете са отпаднали, все пак самият Господ Бог всемогъщи се е намесил в случая.

Жертви на такива манипулации стават изключително много хора, и добре образовани и всякакви. Ако някой има проблеми с подобно нещо да казва – развалям магии всякакви със задаване на неудобни въпроси, срещу минимално заплащане във вид на бира (бирата не е  задължителна, развалям магиите безплатно).

Advertisements

10 Коментари to “Как работи „магията“”

 1. Цветелина Says:

  Здравей, от година някъде намирам под моя личен автомобил скрити и намушени черни косми в чорапогащени торбички, ходих при ходжа и той каза че не е за мене магията а за моя приятел, уж я бил развалил, но прадължавам да намирам такива неща и незнам изобщо как са попаднали там, като няма никакъв достъп никой до колата ми, и защо продължават да изникват така и има ли опасност след като му е развалена магията да го хване отново? Много бих се радвала ако ми кажете нещо повече или поне как мога да разбера кой ми го прави това нещо? Благодаря Ви предварително!

 2. Здравей, Цветелина – вероятно някой наивник си въобразява, че може да постигне нещо с подобни глупости. Единствената вреда от подобни косми и темподобни „магии“ може да бъде само твоята уплаха. Изобщо не се страхувай от подобни неща. Такова нещо като мягия няма и не може да има – всичко е на базата на страховете и желанията на хората и има само психологическо въздействие. Майкъл Джексън например даде над $150.000 за да прави магии на разни хора, които не му харесваха но самият той гушна букета преди тях. Това е още един пример, че магията не работи. И не си давай парите на разни ходжи и други шарлатана.

 3. Хубаво написана статия, но от човек, който си няма представа за вуду магиите. Те не са само черни магии, но и начин на лечение, търсене на изчезнали хора, съд за престъпници, изпълнение на присъди, предсказания на бъдещи дейности .Това е наука с вековен опит и начин на живот в Бенин и страните около него. На автора препоръчвам, ако има възможност да похарчи 4-5,000 долара да посети Бенин. В най-близките до Порто Ново села може да види неща, които умът му не ще може да си представи. Моят съвет е да не си играе с Вуду-Сакпата.

 4. Ако вярвах в съдбата, щях още повече да се израдвам на големия брой блогове за скептицизъм на български. Не съм ги забелязала, защото 1. Гледам англоговорящата блогосфера; 2. обитавам родителски блогове, където за съжаление преобладава хомеопатията, антиваксинирането и други, та ти си свеж полъх. Поздрави!

  PS: Ако търсиш писачи, може да ме синдикираш, а за бира не отказвам, стига да има кой да гледа малкия.

 5. моята метща е да имам огнени сили но един ден бях при баба на село и се един мой приятел на име алекс се греехме аз направих там нещо си с ръката и огъня изгасна малко аз направо се учудих и аз се изненадах направо ама не мога да намере подходящата дума и вече не виждам толкова често огън за да видия да ли е случайно или по-късмет или имам магически сили

 6. моята метща е да имам огнени сили но един ден бях при баба на село и се един мой приятел на име алекс се греехме аз направих там нещо си с ръката и огъня изгасна малко аз направо се учудих и аз се изненадах направо ама не мога да намере подходящата дума и аз не срящам толкова често оган за да видия дали имам магически сили

 7. ИБиз Македонија, Форум наменет за интернет бизнис и интернет маркетинг, black/white hat seo трикови. Дознајте како да успеете и да заработите, SEO совети и трикови….

  […]Как работи „магията“ « Седим и мислим…[…]…

 8. Аз много искам да имам истнски магически сили!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: