Цени в Испания

Не знам дали Бат Бойко намали цените и какво става – стигна или задмина испанците. Публиикувам няколко цени от последното пазаруване и ако някой скоро е купувал подобни работи да каже къде храната е по-скъпа. Цените са в евро.

Охладено пиле 1,3 кг за 2,89
Овкусени свински филета 800гр за 2.99
Червени картофи 2кг за 1.69
Домати 1,59 за кг
Краставици 1.29 за кг
Консерва фасул в доматен сос 0.55
Немска бира 0.5 литра за 0.35
Кашкавал – приблизително 6 евро за килограм
Кафе на зърна – 3 евро за килограм
Прясно мляко – 0.45 за литър

Повече цени за сравнение http://www.lidl.es/es/home.nsf/pages/i.home

Advertisements

9 Коментари to “Цени в Испания”

 1. Не съм сигурен, че в Бг е възможна дефлация. И въобще има ли логика в българското ценообразуване? Като имаш предвид, че като купуваш нещо, нито знаеш какво ще получиш, нито колко ще платиш…

 2. Цените са малко по-ниски от тези в България (в абсолютни стойности). Качеството не знам какво е там, но тук от пилето има още много какво да се желае (главно внос от Китай, ужас като вкус), кашкавалът е истинско приключение да попаднеш на узрял, а зеленчуците са добри (не генно-модифицирана дървесина).

  млякото е 2 пъти по-скъпо тук.

 3. @Сандо
  логика в ценообразуването със сигурност има, това, че не ни харесва точно тази логика е друг въпрос.

  @linganlon
  Качеството на продуктите, които съм изброил е добро. Пилето е охладено, не е замразено, така, че няма как да е китайско, няма лед и на вкус е добро. Кашкавалът не бих казал че е по-лош от българския, а по-скоро обратното. Зеленчуците, които съм посочил са добри – има по евтини, но са по-така модифицирани и доматите хрупат като зеле.

  Хм – малко по-високи цени, млякото двойно, плашим се детсевика!

 4. Абе, логика… Да им таковам на логиката! Отиваш на „тризвезден хотел“ по черноморието в модерния курорт с.Лозенец- къде ги видяха тия звезди и кой им ги даде, мистерия! Нито има уют, нито асансьор, нито ти сменят чаршафите… От време на време една бабка минава да лисне по кофа вода за отмиване на пясъчните наноси в банята и толкоз. И накрая – бонус! Не, нямам предвид задължителната диария, ами това, че останахме без топла вода два дни. Пък може и затова да ни посече диарията…

  Или с други думи казано, платихме по западните стандарти за нещо, което пак по западните стандарти не би трябвало да струва и пукнат лев.

  Това се случи преди две години. Мисля, че това ще са и последните ми спомени от българското Черноморие… С вкус на подгизнала тоалетна хартия…

  За другите стоки ми е по-ясно – почти всичко е внос и затова струва скъпо. Услугите обаче… Както и да го гледаш, с тази цена на работната ръка ВСИЧКИ цени (на стоки и услуги) би трябвало да са по-ниски ПОНЕ от испанските (Испания е хубава страна с трудолюбив народ и приличен жизнен стандарт). Обаче не е така. Жалко! И в крайна сметка съотношението цена/качество също прилича на… подгизнала тоалетна хартия – хем си я платил, хем не можеш да я използваш. И ти е гадно и мокро на всичкото отгоре!

  • Напълно те разбирам, това е действителността. Като ме пита някой за България, му казвам обикновено, че според мен това е най-корумпираната страна в света, по корумпирана от Нигерия даже. Като ме питат защо им посочвам факта, че в Нигерия осъдиха политик да върне подкуп в размер $20000 наистина не го вкараха в затвора (ех мечти, мечти) но поне го принудиха да върне парите. В България такова нещо още не се е случило и мисля, че няма скоро да се случи. Какво очакваш от курорт в такава държава?

   Но нещата имат навика да се саморегулират – като не дойде три години никой в този хотел ще го продадат на безценица на някой който може и знае и бавно и мъчително ще тръгнат нещата.

   Моето мнение е, че ти, като човек пътувал не малко би трябвало да предвидиш развоя на събитията и да се насочиш към някое по-цивилизовано местенце като Мароко или Турция например:)))

   А за стоките и услугите имаш право да питаш, но замисляш ли се с какви пари трябва да се плаща най-екстрвагантният автопарк в Европа? Разбира се, че със заплатите на работниците и пенциите на пенсионерите. Тази държава е пълна лудница и направо ми блокира мозъка като се замисля, затова и се старая да не се замислям. По никакъв начин не виждам как ще се оправят нещата докато сме живи.

   • Съгласен! Всъщност с жена ми обикновено летуваме в няколко държави, така че да компенсираме евентуално разочарование 😉 А тази година въобще не ходихме на Черноморието и затова няма нищо за компенсиране.

    Хотелите в Бг биха фалирали, ако бяха строени с цел печалба, а не за пране на пари. Та може би поради същата причина никой в Бг не се замисля каква възвръщаемост на инвестициите може да има в една почивна база, използваема 3 месеца в годината и с заетост от 60% в пиковия сезон.

 5. а съотношението цена на стоакта – заплата? 🙂 нека не си помисляме само… айде, време за кафе, от много мислене, глава боли 😉

  • Ами… Във Франция минималната работна заплата е 1000 евро НЕТО (брутото е към 1300) при цена от 3 евро на килограм пилешки кълки в нормален магазин. Цената на франзелата пък варира от 0,40 до 1 евро (за класическата франзела – на френски се казва baguette – има фиксиран от правителството таван на цените).

   Забравих да допълня, че разликата между брутната и нетната заплата се дължи на вноските за пенсия и здравна осигуровка – всеки французин (дори никога да не е работил през живота си!) има право на минимална пенсия по старост (около 500 евро), както и на здравна осигуровка.

 6. съотношението на заплатите вероятно е 4 или 5 към 1 поне така мисля аз, но нямам точни цифри

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: