План-чернова за реформи в църквата

Хех, намерих тука план-чернова за една сектичка дето съм го писал във форум християнство, опитал съм се да придам на християнството вид на изглед, поошлайфал съм нещата детсевика.

…Е ще трябва малко компромиси със сриптурата, няма как, тя и без това е пълна с компромиси и противоречия. За да се придаде на християнството по-приемлив облик аз бих предприел следните стъпки, те някои са ги приели вече, други не.

Като казвам „човешко“лице нямам предвид да придадем грешната човешка природа на бога, а да придадем приемлив вид на християнството за хората, на които им се струва, не без основание, че Господ пипа грубичко.

1. Да се приеме Еволюционната теория за вярна и истинна и Дарвин да се обяви за светия. Няма какво да се лъжем и заблуждаваме повече. Няма как да стане. Ако Господ е творил той е творил чрез еволюция и земята не е плоска!

Това разбира се ни принуждава да преразгледаме схемата в битие и мъдро да го обявим като Абсента (абсента е хитър християнин от форума) за алегория, ала-бала. Историята с първородния грях също ще трябва да стане символичн,а плодове на греха и тем подобни – злото си съществува и не е трудно да се види то се е предавало от поколение на поколение още от първичния бульон от който Господ е творил. Злото може би е посято през почивния ден на Господ от Сатаната, по височайше нареждане или без – мисля, че ловките с играта на думи ще се справят лесно със задачата да изкарат някаква приемлива версия.

Така решаваме и проблема с тревопасните хищници и темподобни безумия.

Потопа също ще го обявим за алегория писана по повод голямо локално наводнение, при което господ издавил група грешници за поука на останалите.

2. Да преразгледаме Стария завет и да го обявим за пучителна, свещена ако щете книга, но ще трябва да стоварим злините върху хората, които по природа са зли, а Бог е добър. Така случаите с кланета и геноциди ще ги обявим за лично дело на пророците, които са действали в името на общото благо по свое усмотрение и Бог не ги е пращал да колят никого в това число и Мойсей, макар че е играл доста грубичко сигурно е имал причина. Ангелите с мечове, които са клали евреите за греховете им може да ги обявим за художествено описани епидемии и така нататък, както си е било в действителност.

3. В Новия завет ще ни е трудно да пипаме грубо. Аз бих издал НЗ където излиянията на апостол Павел да са с много ситен и трудно читаем шрифт и да оставим Петър и Йоан, които са по меки душички те да излязат на преден план. Понякога си мисля, че Савел от Тарс, който толкова мразил християните и видял че са упорити и се крият и не му се дават е решил да ги разбие с метода на троянския кон – престорил се на новоповярвал и на практика овладял организацията отвътре и я засипал с отегчителни и пълни с изисквания и претенции послания, които вгорчили живота на не един християнин оттогава, та до днес.

4. Божествеността, Непорочното зачатие и Възкресението очевидно ще ги оставим непокътнати, също и догмата за Светата Троица. Можем да въведем Никейския символ за официален, всеки да го знае наизуст, като може да поспорим Святия дух само от Отца ли изхожда или от Отца и Сина и ето – имаме база за безкрайна богословска дискусия, която да ни отклонява от други по-неприятни и трудни за отговаряне въпроси.

5. Адът – ще трябва да обясним на всички, че адът не съществува и Исус ни е заплашвал с неговото съществуване защото ни обича и иска да се спасим, подобно на майка, която плаши непослушното си дете с Торбалан, но съвсем не му желае злото. Най вероятно всички накрая ще отидат в рая след известно варене в казана, но ако някой е много лош се допуска, че Господ ще го терминира веднъж за винаги, за да не се отпускат да грешат до безобразие, нали.

6. Да облекчим режима на въздържанието да остане само прелюбодейството грях, а блудството да се счита само за ъъъ лоши маниери да речем. Да разрешим развода и да не задължаваме никого да робува цял живот заради погрешен избор на млади години.

7. Да обявим жените за равни на мъжете. Колкото и да е странно все още има деноминации, където жените не са и никога няма да бъдат равни на мъжете. Между другото жените биха били по-добри свещеници от мъжете защото заради еволюцията в която някои не вярват са прекарали хилядолетия в социално общуване, докато мъжете са дебнели мълчаливо в гората за храна.

8. Да обявим хомосексуалистите за пълноправни членове на християнското общество. В крайна сметка кой какво прави под юргана си е негова работа, стига да не пречи на другите, така че стига да знаят никейския символ наизуст, да вярват в Светата Троица – добре дошли в църквата на Исус от бъдещите дни, примерно.

9. За да спестим кошмарите на хиляди хора и разни теории на конспирацията, нов световен ред и т.н. ще трябва да признаем, че Откровението е прекалено свято за да се опитваме да го тълкуваме, пълна алегория е и няма да има никакви змии и скорпии, нито бедствия, пък Исус ще дойде когато реши, но засега не се очаква, нито световен ред нито антихристи и темподобни узурпатори, така, че без паника. Макар, че да си кажа честно на мен откровено ми се струва, че е писано от някой, който е прекалявал с контролирани в днешно време субстанции, но това е друга тема.

10. Божият пръст и как и по какъв начин действа Бог, къде са раят и адът (временния и на по-лек режим, да речем само огньове без червеи) Винаги може да отговорим на простака, който ни задава такива въпроси за това че е едно необразовано нищожество, което не знае нищо за пралелните вселени, за които е осведомен вече всеки първокласник. Освен това можем да му натякнем, че все още не е известно как работи гравитацията примерно – предполага се че съществуват невидими струни между обектите, които може да се намират в паралелните вселени, но може и да не се – учените още не са установлили, но че има струни е повече от сигурно и след като ги има какво пречи на Бог да ги дърпа когато реши по свое усмотрение.

Но не е лошо наглият атеист, агностик или какъвто там неверник се явява да се пообразова малко преди да говори врели-некипели и да задава глупави въпроси, които вече не са актуални и да вземе да почете малко физика, малко формулки това-онова, да му запуши главата като се зачуди за Котката на Шрьодер и Принципите на Хайзенберг току виж се отказал за в бъдеще от богословски спорове. Тва разбира се не работи при физиците, но те и без това не се срещат под път и над път. Тях може да ги отказваме по друг начин, ще им пускаме Сон73 (ревностен християнин и бивш боксьор), който ако не ги убеди в нашата гледна точка, поне ще ги набие. Какво ще кажете а?

Advertisements

3 Коментари to “План-чернова за реформи в църквата”

  1. Да обявим жените за равни на мъжете? Внимавай с кой си лягаш, да не се събудиш без топки 🙂 Ша принизяаш жена до мъж, ааааааааааааааааа 🙂

    Обръщаш теорията с главата надолу. От друга страна, ако погледнем на сектичката ти като на клуб по интереси … хъм … как ще привлечеш богатите дарители, при положение, че приемаш и пед… а-а-а-а … гейовете 🙂

  2. тхехе … ми по принцип що, може пък да върже на богати гейове, кво лошо има?

  3. Готов си за православния Мартин Лутер

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: