Имаме ли нужда от пилотирана космонавтика и можем ли да кажем, че изпращането на хора в космоса е старомодно?

Това е статия в http://www.cosmos.1.bg която прочетох случайно

http://www.cosmos.1.bg/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=771%3A2009-08-16-15-20-26&catid=16&Itemid=27

междувпрочем на сайта има хубава статия относно очакваният край на света през 2012 и като цяло сайтът си заслужава. В статия за средствата които се отделят за космически проекти се споменава, че хората, които критикуват харченето на средства за космонавтика гледат Аватар, който струва баснословна сума или сексът и градът, което е още по-лошо, защото и тази тъпотия струва една торба пари, които буха могли да се дадат за борба с глада или за въоръжаване на излишните негри с калашници, или за плащането на тока на циганите или за здравеопазване, което не пази от абссолютно нищо

Но нещото в което съм в абсолютно единомислие с авторът на сайта е забележката за това какви пари се дават за футбол. Голфът и тенисът не са далеч от присъдата, но футболът направо дразни с факта, че група малоумници които тичат след топка в продължение на 90 минути получават повече пари от най-скъпоплатените учени. Това са хора, повечето от които не биха могли да си напишат името без правописна грешка, кръгли идиото и това лесно се забелява по интервютата които дават по телевизията. Те не вършат никаква полезна работа и доколкото се случва нещо то винаги може да бъде прецакано от съдията. Във футбола не се признават никакви видеозаписи и темподобни, ако съдията реши, че колът е вкаран с крак, а не с ръка голът е валиден, но какво значение има някакъв си гол всъщност?!

Не живея в заблуждение,и аз съм някакъв вид идиот но никой не дава сто милиона долара за да се преместя от Майорка в Барселона и да ритам няква топка.

А тук в Испания все пак са се сетили да дават и на учените по някой лев. Наскоро гледах по телевизията, че раздадоха на седем видни учени за някакви там постижения по 100,000 евро. Не е лошо ще кажете и сте прави ама я вижте заплатите на Роналдо или Бекъм, които получават по няколко милиона годишно.

И все пак си мисля че за пилотираната космонавтика няма близко бъдеще след като е много по-евтино да се изпрати мощна камера около орбитата на планета, отколкото да се изпрати астронавт който да снима със същата тази камера. Или да се изпрати робот който да кацне на планетата и да се разхожда докато не му свършат батериите, което е много по добре от това да се дадат баснословни суми за пилотиран полет който пак няма да е пилотиран, защото ще го пилотират компютри и да носи висок риск за измирането на екипажа. Един пилотиран полет до Марс може да се окаже най-скъпото погребение в историята.

Advertisements

Един коментар to “Имаме ли нужда от пилотирана космонавтика и можем ли да кажем, че изпращането на хора в космоса е старомодно?”

 1. Абе не е така. Робот не може да замени човек. То и човек не може да го замени. Имам предвид, програмата Аполо, когато най-напред обучават военни пилоти на геология, а в последната мисия пращат професионален геолог и този полет дава най-много информация.

  Непрофесионалистът, колкото и да е обучен, не може да забележи всичко, което вижда опитното око.

  А с полетите до Марс, като вземем първо закъснението на сигнала от 20 до 40 минути в едната посока, после опитите в роботризираните лаборатории и при „Викингите“, и при следващте мисии, резултатите от които бяха нееднозначни, нещо, което би се избегнало, ако го правеха живи хора.

  Но какво да се прави, смяната на изтребителите на една армия с нови е много по-скъпо начинание, от една пилотирана мисия до Марс да речем, но хората с ищах дават пари за изтребители, не за изследователи.

  Ето малко мои мисли по темата:
  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=740

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: