Практическа шашмалогия 01

Преди съм пускал разни линкове безобразни на тема Ериксонова хипноза НЛП и темподобни, даже ако се не лъжа имаше някъде линк към книга на Горин. Та наскоро попаднах на друга книга „Практическа хипноза“, която е сериозен сбирщайн,  авторът е преписвал яко от други книги но е събрал едно хубаво практическо ръководство по шашмалогия.

Та реших да попреведа (доста свободно) някои фрагменти от таз книга, не че ще има някаква полза. Междувпрочем някой ще се запита къв е тоя па такива книги чете, да не е великия манипулатор. Не бе, това е защото често са ми казвали, че ако съм бил шаран щел съм да се ловим на бастун и затова зех да попрочитам нещо, да не ме правят хептен на балък, но като гледам резултата няма много голям ефект. Нищо де. Залудо чети, залудо не глей телевизия, детсевика.

И така започвам да превеждам доколкото ми позволяват бедния речник и оскъдните познания, който има претенции да си я прочете сам…

За реално практическо приложение се използват не точно класическите видове хипнотично внушение от сорта на „Лъки ти си геврек“(по Алф). На тяхното въздействие могат да бъдат подлагани всички, които са способни да разбират човешка реч. Те дори не приличат на хипноза от пръв поглед. Даже думата хипноза не се употребява в случая и понякога и обучен специалист не може да забележи прилагането на подобни методи. Тези методи се отличават с изключително висока ефективност. Именно затова тяхното използване се налага все повече в педагогиката, психотерапията и особено в бизнеса и политиката, където шашмалогията, измамата и манипулацията са жизнено необходими.

МАНИПУЛИРАНЕ

„Предел на хитростта е умението да се управлява без да се прилага сила“

Манипулирането е влияние което се постига с, да речем с използване на шаблонното поведение и стереотипното мислене на нашего брата за достигане на разни цели. Косвено , замаскирано въздействие в интерес на манипулатора или скрито влияние върху избора.

(Така както гледам хич не ми върви свободния преразказ и хептен съм взел да забравям българския, като Лили Иванова, когато беше за шест месеца в Германия 🙂

И така, животът видите ли бил изкуството да се извличат значителни изгоди от незначителни обстоятелства.

Опитният манипулатор, гледа да не забравя и има предвид следните тъкости:

– Отвореният, бързо мислещ, интелигентен и с добри реакции човек може да се окаже съвсем друг в критична ситуация.

– Когато човек оценява ситуация представяйки си я, често тя предизвиква в него по-силни емоции отколкото ако събитието се случва в действителност.

– Човек неволно се разкрива, когато говори за себе си.

– Характерът на човек особено силно се проявява в това, което той намира за смешно. Това е един от важните показатели за характера.

– Разговорите на отвлечени теми позоляват да се определи интелекта, съобразителността  и реакциите на събеседника.

– За да се определят симпатиите и антипатиите на събеседника е полезно да се установи неговото отношение към различни исторически, политически и известни личности.

– Колкото по-закоравял стереотип на мислене има човек, толкова по-силни емоции предизвиква у него всеки опит да го критикуваме или подлагаме на съмнение.

– Като отговор на твърдение човек обикновено дава повече информация, отколкото, когато отговаря на обикновен въпрос.

– Ако се преструвате че се съмнявате в думите на даден човек го провокирате към откровенност.

– Прекъснатото поради някаква причина действие се запомня много по-добре от завършеното такова.

– Шашкайки някого в бързината можете да получите неочаквана информация.

– Мълчанието на някого не винаги означава внимание, в някои случаи събеседникът ви просто си мисли за други, негови си работи.

– Агресивността на индивида не е свързана с неговата енергичност, това са различни неща.

– На човек е присъщо да преувеличава ценността на информацията или фактите потвърждаващи достоверността на неговите теории, версии и вярвания и да недооценява или пренебрегва информацията и фактите, които им противоречат. (Това е много важно и е един от основните камъни в науката шашмалогия. Накратко казано всички помнят точно какво им е познала врачката, а забравят десетте неща дето не е познала)

– Разтревоженият, чувствителен, раздразнителен човек по-охотно обсъжда собствените си недостатъци и слабости отколкото уравновесеният.

– Следва да се запомни добре, че хората слушат и разбират много по-малко отколкото показват. (С други думи като си пееш Пенке ле кой ли ми те слуша)

– Ако в една ситуация човек прояви себе си като лидер, хората ще го възприемат по подобен начин и в други ситуации.

– 7% от информацията се предава вербално, посредством думите, 30% се предава от интонацията и останалите там 60 и кусур процента по изражението, езика на тялото и така нататък. (Как па ги изчислиха, ама нейсе.)

– Емоциите и интуицията се контролират от дясната половина на мозъка, а логиката и речта от лявата. Всяко от мозъчните полукълба контролира противоположната страна. Това което човек се старае да внуши се изразява от дясната половина на тялото му, а това, което в действителност чувства от лявата. Когато трябва да се въздейства на чувствата на човек се шушне в лявото ухо, а на логиката му въздействаме шушнейки в дясното.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: