Практическа шашмалогия 02

Тук авторът е преписал със съкращения книгата на Чалдини „Влиянието“ която по-рано жежко съм препоръчвал. Големо отваряне на очите е детсевика, но така или иначе съм се захванал.

Шест принципа за ефективно манипулиране:

1. Последователност. Всеки иска да изглежда и се стреми да бъде последователен, което понякога ни кара да действаме в разрез с интересите си. Обикновено се стараем се да изпълняваме дадените обещания, дори и да са в наш ущърб. Или конкретен пример – по лесно е да се вземат пари назаем от човек който сме провокирали току що да ни се похвали. Също така писмените заявления, подписите и попълването на документи е важен елемент в постигането на някакво съгласие.

2. Принцип на взаимност или признателност. Еволюцията е наложила признателността като важен елемент от нашето общество, доведен до автоматизъм стереотип в човешката култура. Логично е, след като нашите древни прадеди са оцелявали само благодарение на взаимопомощ и общи усилия. Но след, като съществува стереотип все ще се намери кой да го използва за собсвена изгода. Дават малък подарък или правят някаква услуга след което искат нещо с по-голяма стойност. Например кришнарите подаряват цвете, след което пробутват книги. Някои хора се чувстват задължени да купят след като им е подарено нещо, без да си дават сметка, че това е манипулативна техника. По правило безплатните мостри увеличават продажбите, стига масата на авантаджиите да не е критична.

3. Принцип на общественото доказателство, или нещо подобно. По природа болшинството хора са имитатори и се поддават на стадните си инстинкти, докато само около 5% са инициатори и лидери. Болшинството счита поведението си за правилно ако всички останали правят същото.

4. Принцип на авторитета. (Затова, не за друго любимият ми шашмалог Норбеков се е накичил с измислените си титли „Академик, Професор, Доктор“). Хората автоматично му гласуват много по-голямо доверие, дори и да не е специалист в дадена сфера. Как да се защитим от влиянието на псевдо авторитети? Учете се да се съмнявате в това което виждате. Задайте си въпроса „този авторитет наистина ли е спец в дадената област?“, „Напълно честен ли е в случая?“ СЪщо така не е лошо да се изискват документи, да се проверяват за достоверност и да се иска мнението на други специалисти в дадената област в която ни баламосва псевдоавторитета. (Аз например питах физик за шашмата с електроните от филма What the bleep we know който междувпрочем се оказа пълна измишльотина и човека ми обясни просто и ясно, че няма как да наблюдаваш електрони ако не им въздействаш)

… и оттук нататък ме е домързяло да превеждам

Advertisements

3 Коментари to “Практическа шашмалогия 02”

  1. тоя филм май трябва да го гледам – ако и само за да има как да го осера когато някой ми го хвали 🙂

  2. Ми гледай го, пълен е с глупости. Па накрая се показва и спонсорката http://skepdic.com/ramtha.html тепа рибата със взрив детсевика

  3. Здравей харесва ми блога ти 🙂 Много успехи:) И аз имам блог на адрес http://zlatil.com да разменим по 1 линк? 😛

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: