Вероучение да или не? Не разбира се.

Статията на Иван Стамболов  относно вероучението Голямо разочарование за мене беше да я прочета и изписах някъв километричен коментар детсевика.

Ясно е, че си високообразован, културен и т.н. Това е неоспоримо. Което не ми пречи да отбележа, че няма никаква връзка между историята на изкуството и изобщо историята като цяло и изучаването на вероучение в училищата. Направо ти завиждам за широката обща култура, която си придобил изучавайки най-ралични предмети, докато аз например съм си губил ценни години да изучавам библията и различни християнски доктрини и прочие бабини деветини. Да цивилизацията ни е християнска, но забележи – най-зле са католическите и православните държави за разлика от протестантските. И не защото имат правилна доктрина, а защото нямат същото мислене, набивано в главите на католици и православни. Папата и неговата пасмина, дори да изнасилват дечица пак са безгрешни и ще им се радваме и ще ги слушкаме. Птриархът, дори и да е доносник на ДС, такава е била божията воля.

Ще си позволя да ти цитирам Александър Кертин “…Не се е развивал и протестантският тип религиозно-политическо мислене, което отхвърля централистично-йерархичнния принцип на властта, и следователно отхвърля концентрирането на власт у „добрия цар“ и у „добрия“, (или „истинския“) народ. Защото „добрите“ и „истинските“ често прибягват до „възпитателно“ и „спасително“ за нацията насилие; и си присвояват „правото“ да проливат кръв, която „измива срама от челата“ и освещава „пътя“ към „светлото бъдеще“.” http://www.librev.com/index.php/component/content/article/1004

А днес не мога да си представя наистина съвременна, цивилизована държава с религиозно население. Религията не може да бъде толерантна. Ако не слушаш, не се подчиняваш и не правиш това и онова ще гориш. А за да не гориш, за твое собствено добро загрижената майка църква може да те поналожи с гьостерицата по гърба или най-малкото да те заклейми като еретик, грешник, богопротивен гей или незнамси още какво.

Освен това, православието налага страшно чувство за вина, супер безумно и мрачно е. Постоянно каене и себеобвиняване, вечно самоосъждане за несъществуващи грехове в очакване на митарствата. Говоря от личен опит.
https://scanman.wordpress.com/2008/10/25/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B8/

Вероучението може да бъде много опасно нещо за още неоформилите се като личности деца, които ще вярват че Бог е спрял въртенето на земята (удължил деня) за да изколи Исус Навин враговете си след като е бутнал стените на Йерихон с духова музика или че Ной е вкарал всички животински видове в саморъчно скован ковчег, че някоя чудотворна икона може да ги излекува и че чудеса са възможни.

Не трябва да ги учат да “вярват”. По скоро трябва да въведат час по критическо мислене и да ги учат да се съмняват и да мислят, да тестват и проверяват, защото и сега в България има достатъчно овце на два крака. Мисля, че повече не са нужни.

Ти приравняваш история на религията и история на изкуството с вероучение, което съвсем не е едно и също. А най-смешното сравнение е с математиката http://www.tc3.edu/instruct/sbrown/pic/miracle.jpg

И изобщо ревностната религиозност може да доведе до страшни аномалии в мисленето на млади хора, които трябва да учат и да живет живота си вместо да препрочитат библията стотици пъти и да пишат абслолютни безумни глупости в публични форуми http://bgskeptic.wordpress.com/2009/11/08/%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC/

Advertisements

7 Коментари to “Вероучение да или не? Не разбира се.”

 1. зарязахте го вие тоя бг скептик…

 2. Нямам време, защото бачкам и ми се ходи на кайтсърф доста. Зимата, когато не съм на работа ще имам повече време. А други желаещи така и не се появиха, богобоязлив народ детсевика…

 3. Айде сега, на моменти малко попреиграваш. Чак пък

  „Постоянно каене и себеобвиняване, вечно самоосъждане“

  Просто „Блажени са бедните духОМ, защото тяхно е царството небесно“ 🙂

  Православното учение не е чак толкова лошо, липсват му само добри маркетинг мениджъри 🙂

 4. Ами не прекалявам изобщо. Всичко си е точно така както го пиша. Всичко друго е олекотена версия на православието и по канон не са православни. Ако попрочетеш православна литература лесно можеш да видиш за какво самообвияване и каене иде реч. Мога да ти препоръчам Лествицата например, за да видиш за какво става въпрос.

 5. Т Коев „Православен катехизис“, „Нашата вяра“ – една такава синичка – броят ли се за православна литература или само онлайн четива признаваш? Питам да знам дали има смисъл да продължавам списъка.

  • Понякога си прекалено лаконичен и не мога да разбера какво искаш да кажеш. Много ясно, че се броят за православна литература за деца. И католици и мормони и свидетели на йехова имат специални издания за деца, които подготвят почвата за „първородния грях“, изкупителя, спасителя, божията майка, която се застъпва за нашите грехове, ангели, дяволи и прочие дивотии… И накрая няма мърдане. От едно дете мпжеш да направиш каквото си поискаш прилагайки правилната методика. Не мисля, че да го учиш, че на небето има страшен дядка, който всичко вижда и се грижи за всичко е правилната методика.

 6. оня ден отивам на родителска среща в детската градина и една от госпожите сондира дали да не включат като свободно избираема дисциплина децата да изучават вероучение. сигурно са я накарали женицата – живея в махала, където половината терени са на кармелитките и секви други там католици, даже училището се казва „филип станиславов“.

  моята реакция беше светкавична и, боя се, малко грубичка, но ми направи впечатление поведението на останалите родители – мълчаха като бити педерасти.

  е, то може би моята реакция беше достатъчно показателна де…

  ма който иска да промива мозъка на детето си да го праща да учи в манастир, ебаси!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: