Отново за научната шашмалогия

Отново плашещо количество заблудени души се вдига в защита на поредния шарлатанин. Винаги честно съм си признавал, че преди и аз съм бил подобен наивен идиот, поради което винаги, когато критикувам някой облъчен мозък си спомням с насмешка, че и аз съм бил такова говедо, че и по зле. Може да се каже че съм минал през доста идиотщини и заблуди като протестантизъм, сектантизъм, православие та чак до източни практики и темподобни глупости.

За щастие в течение на годините ставах все по-скептичен и сега може да се каже, че съм залитнал здравата по атеизма, макар, че никога не се знае кога пак може да ме удари сачмата детсевика 🙂

За мен най-важно се оказа разбирането на различните механизми за измама и манипулация, както и причините, поради които дори и интелигентни и добре образовани хора са религиозни или в по-лошия случай стават жертва на шарлатани, лечители, магьосници или обикновени измамници.

Първото и най-важно нещо е да се проумее, че това, което се вижда не винаги е така. Един прост пример – фокусник вади заек или гълъб от цилиндъра си. Макар и да изглежда, че фокусникът вади заек от празен цилиндър, близко до ума е, че това не е така, защото ако умееше да вади зайци от нищото щеше да си отвори ферма за зайци и да ги продава с хиляди. Изводът е, че той предварително е сложил заека, гълъба или бялата мишка в цилиндъра, само, че ние не сме видели кога точно се е случило това. Тъкмо заради това фокусниците са най-добрите разобличители на измамници и шарлатани. Трудно се продават краставици на краставичар, нали… Худини, който на младини в кризисни за него времена се препитавал за известно време будалкайки се с наивници на тема мистика-спиритуалистика и темподобни по-късно разобличава всички трикове на спиритуалистите и дори обявява награда от крупната тогава сума $10,000 за този който успее да го избудалка и да покаже свръхестествени способности. Никой не е успял до днес. Тези първи $10,000 на Хари Худини вече са $1,000,000 във фондацията на Ранди http://www.randi.org и чакат първия хомо сапиенс който да успее да покаже някакви свръхестествени способности в контролиран експеримент.

Интересен факт е, че Худини за известно време е бил приятел с автора на прочутия детектив Шерлок Холмс – Артър Конан Дойл, но приятелството им се развалило, когато въпреки всички усилия да му демонстрира и обяснява механизмите на измамите на спиритуалистите  Конан Дойл и жена му си останали вярващи в контактите с духове от отвъдното, а Худини обявил бащата на най-прочутия детектив за наивен глупак и приятелството им се развалило.

Заради това бих подканил всеки „ученик“ на Норбеков или други гурута, който е развил така яко интуицията си, че познава почти на 100% цвета на тесте карти да иде и да вземе милиона на Ранди. Ако не му трябват пари да ги даде на мене или пък на сирачетата от Хаити детсевика.

Та така… или пък всеки който претендира, че има интуиция и познава бъдещето, ако обича да ми каже числата от следващия тираж на тотализатора или да не ме занимава с идиотщини.

Урок номер две.
Чудеса наистина се случват но само „във“ и „заради“ хралупата която се намира между двете ни уши, където според някои теоретици трябва да има мозък.

Първите бели заселници на Австралия забелязали интересен факт. Някои от шаманите на аборигенските племена имали такава загадъчна способност. Могли да посочат някого от племето с кривата си вълшебна пръчка и го проклинали със страшна клетва. Нещастникът наистина умирал след няколко дни. Този трик, обаче не им помагал срещу белите. В крайна сметка ги застрелвали при нужда колкото и да размахвали заплашително кривите си коренища. Това е така, защото местните вярвали в способностите им, а белите разбира се – не. Примерът показва, че изплашен вярващ човек може да заболее и дори да умре като резултат на някакво внушение.

Вероятно познавате все някой, комуто са правили „магия“ и е пострадал повече или по малко. Това е така, защото пострадалият вярва в такова нещо като магия и в способността на определени хора да създават нещастия в живота на други хора по мистичен начин и от разстояние. Намирам за извънредно интересна книгата на Котляков и Горин „Слово-оръжие“. Тук книгата на руски http://www.box.net/shared/yvcdgf0k3e В нея много добре са обяснени механизмите на т. нар. „уроки“ и „проклятия“. За който не му се чете толкова или не знае руски език ще обясня накратко. Има две методики, които се използват много широко в бизнеса, политиката, продажбите, рекламата и много други области. Това са Невро-лингвистичното програмиране и Ериксоновата хипноза. И за двете съм писал по-рано и може биза в бъдеще ще пиша по-подробно. Накратко всяка магия, проклятие или уроки са техники на подсъзнателно или съзнателно внушение като в някои случаи, например при „уроки“ се използва само невербална комуникация.

Разни циганки, врачки, гледачки и темподобни използват техники от Ериксоновата хипноза и НЛП които са открили независимо и развивали с поколения. Междувпрочем колко сериозно може да се окаже едно шепнене на ушето са знаели още в древността, затова царските особи и благородниците е забранено да се заговарят освен ако не са попитали нещо, държи се дистанция и има определен протокол за общуване. Това е така, защото има техники, които позволяват даден човек да бъде ошашавен до такава степен, че да вземе определено решение, да се влюби, да се разболее, умре или да пресече шосето без да се оглежда. Задавали ли сте си въпроса защо и как някои хора, обикновено с висок статут и социално положение понякога се съгласяват да предадат страната си за смешни суми на чуждо разузнаване, рискувайки кариерата си под заплахата от затвор или смъртно наказание. Това се нарича вербовка и е цяло изкуство съчетаващо в себе си есенцията от техниките за внушение.

Така, че дори скептиците, ако не са опитни практици на НЛП или хипноза да имат предвид, че могат да станат жертва на такива техники и да им се привидят черни дяволи посред бял ден.

Най ефективният начин да се предпази човек от такива техники е тяхното познаване. Дори и да не смятате да използвате НЛП и хипноза добре е да познавате тези мощни инструменти за манипулация, за да не ставате жертва на тях.

Advertisements

22 Коментари to “Отново за научната шашмалогия”

 1. Абе май е само една душа, която копи-пейства стандартните извинения: Ма той Шадрин е готин, интелигентен и харизматичен, а и вижте какви резултати имаме.

  Свръхспособности? Айде-де майна!

 2. Имаше едно стихотворение от Киплинг, не мога да се сетя точно как беше, но нещо от сорта за едни негови добри приятели, които се казвали: Кой, Как, Кога, Защо и т.н.

  Основното е човек да си задава въпроси и да обмисля твърденията с които започват шашмалозите.

  „Вселената е гигантска холограма!“ така ли? и кой го казва? кога го е казал? я да видим в уикипедия какво пише. Откъде накъде вселената е холограма?

  „Учените вече твърдят, вече е доказано блабла“
  Кои учени, къде и кога. Къде е публикувано. Да не са математици писали труд по креационизъм както в една от статиите на Мая Марков.

  А пък тия шамани с лечебните вибрации за 150 лева само съвсем кухи лейки могат да им повярват. То бива наивност ама не го ли видат на какво прилича с тоз чувал на главата 🙂

 3. Също така е важно да ги зададеш в правилен ред: първо дали дадени явления съществуват изобщо, и после как работят. Някой като каже „ми тя науката не може да обясни паметта на водта“ – ми как ще обясни нещо дет’ го няма.

 4. Наистина е така. Но по мое мнение войната трябва да се води и на тихия фронт. Дерън Браун обърна цяла аудитория скептици и атеисти във вярващи за половин час с нлп и манипулативни техники. После са ги върнали в правата вяра де 🙂 Derren Brown The so called Messiah 1 of 8 виж в youtube и ще се смаеш.

 5. notilius Says:

  Познаването на техниките за манипулация за съжаление не е достатъчно
  нещата са многослойни и често завоалирани
  достатъчно сложно е да умееш да виждаш и разкриваш всичките слоеве
  съгласен съм че знанието ти дава възможност да да се предпазиш но за съжаление информацията която е достъпна за нас е твърде оскъдна
  и разкрива само най простия повърхностен слой
  междо другото едно от нещата които помагат за да се предпазиш е когато познаваш много добре себе си и умееш да се наблюдаваш
  тогава всяка промяна в състоянието ти за теб ще е сигнал че нещо се случва
  но това изисква яки тренировки в течение на години

 6. даниел нейков Says:

  здравейте имам въпрос -всички тези техники за манипулация като нервно-лингвистично програмиране и ериксонова хипноза..Въпросът ми е откъде знаят циганките и врачките за тях.Моля да ми обясните -нали циганките нямат образование как така ги развиват тези „дарби“ с поколения.Дявола ли ги учи или как?смаян съм.

  • Няма кво да се чудиш
   Нещата са достатъчно прости
   За да манипулираш някого не се изисква някакво специално образование а знания за няколко тесни свери от поведението на човека и нивата на поведение
   Това което излиза като НЛП , хипнози и методи на манипулиране са основани на достатъчно много иследвания и наблюдения на поведението на хората в продължение на хиляди години

   Циганките исползват няколко основни момента
   Първо те не скачат на всеки
   избират някой слаба жертва
   Как я определят – наблюдават как е облечен човек какво е поведението на походката, жестовете , изразяването на лицето
   Всичко това говори много и откроява слабия от силния човек
   При силен не биха отишли , защото може да пулучат тупаница в главата
   Второ използват принципа на пробата и грежката с мн бърза скорост
   докато човек се усети те вече са изрекли хиляди неща и просто наблюдават на кое от всичките човек е реагирал емоционално и започват да напипват почвата
   и използвайки слабите страни на човек започват да го въртят на пръстаси налагайки му определена програма
   от рода на ако не премахнеш накаква магия която е надвиснала над теб ще ти се случи еди кво си

   от там нататък всичко е лесно човек вече е станал зависим от циганката и я приема като единствен лек от своя недъг

   най лесния начин да се справите в такава ситуация просто да не спирате да разговаряте с нея

   останалото е дълго за обяснение
   пък и същтноста на въпроса не беше как да се справим в такава ситуация

   Не само при циганите , има въобще и семейства от всякакъв произход в които се предават следните знания

   управление на ниво инстинкт
   ниво емоции
   ниво осъзнатост
   Взаимодействие между тези нива
   във тези неща влизат изучаване на начина на обличане на човека
   поведение на тялото
   жестове
   мимика
   позиция и движение на очите
   сила на изразяване на емоциите
   степен на осъзнато въсприятие

   всичко това като се изучи върши чудна работа
   всъщтност нещата са много прости и малко на брой
   сложноста идва от това че за да се изучи същтноста на горе написаното се изисква дългогодишна регулярна практика

 7. Усвоили са ги на базата на житейски опит предаван от поколения. Сега има създадени от психолози техники за защита срещу тях. И изобщо им е трудно да излъжат някой запознат с техниките. Няма как да стане, защото обекта си дава сметка точно какво се случва.

 8. даниел нейков Says:

  ИСКАМ ДА ПОПИТАМ И ОЩЕ НЕЩО-СЪЩЕСТВУВА ЛИ МАГИЯ?АКО ИМА НЯКАКВИ ПО „аВТОРИТЕТНИ “ ТАКА ДА СЕ КАЖЕ ИЗТОЧНИЦИ.ЧЕТОХ НЯКЪДЕ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА 22 ГОДИНИ НЯМАЛО ИЗЛЕКУВАН НАПЪЛНО ЧОВЕК ОТ ЕКСТРАСЕНСИ.ТА КАКТО И ДА Е ..А И СКАНМЕН ЧЕЛ СЪМ ТВОИ МНЕНИЯ В ДИР.БГ КЛУБОВЕТЕ .ДОСТА ИНТЕЛИГЕНТНИ МНЕНИЯ.АЗ СЪМ ОТ СТАРА ЗАГОРА АКО СИ ОТТАМ МОЖЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ-НЯМА С КОЙ ДА СИ ГОВОРЯ ЗА РАЗЛИЧНИ ТЕМИ-ПРИМЕРНО ЗА МИСТИКА ,БИОЛОГИЯ ИЛИ ПРИМЕРНО ПСИХОЛОГИЯ.БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО

  • Това което хората наричат магия си е чиста наука
   няма нисщо мистично или сложно в тази работа

   малко не схванах връзката с лечението и екстрасенсите

 9. даниел нейков Says:

  Добре искам да задам още няколко въпроса .Примерно в интернет има материали за един бивш милиционер сега покойник Иван Бобулев.Та тоя човек твърди че е виждал Христос заедно с ангели,който му показал рая.Интересно ми е понеже е единствения българин и то наш съврременник.Още повече ми е интересно защо една сатанистка която забележете е ЧЛЕН НА МЕНСА(да същата Менса -организация за хора с по-висока интелигентност) твърди че е виждала Сатана/луцифер,който и се явил точно както пише в библията че „сам Сатана се явява като светъл ангел“.

 10. даниел нейков Says:

  Интересно че и един от големите умове като Емануил Сведенборг говори в тази насока.Извинявам се че не пиша по темата за научната шашмалогия.

  • Темата за шашмалогията е изключително важна
   но тук е неправилно разкрита и вниманието е насочено към друго място
   Което я е превърнала в говно

   Относно публикации на каквито и да е теми не се задълбочавам над нищо
   аз съм на принципа всичко е ъзможно
   но
   старая се да се придържам към научно доказани факти

   или най малкото , когато приемам нещио
   то трябва да има доказателства и то физически че това работи

   относно религията там до голяма степен нещата не са неправилно превеждани и политизирани
   така че е трудно да се определят достоверните источници за каквото и да било

   относно сатаната както си написал
   неговото име
   луцифер означава именно това светлия ангел
   по друг начин казано неговото име се превежда
   носещия светлина
   или
   носещия просветление

 11. Нотлиус добре е обяснил начина на работа на циганките, благодаря му за което, явно е чел по темата 🙂

  Извинявам се, особено на Нотилиус,че не съм написал добре обоснована и изчерпателна статия, все пак това ми е личния блог където си позволявам да публикувам какви ли не глупости, а освен това не мога да кажа че съм обременен с много интелект. Но пък добре, че малко хора четат тук, така че няма страшно 🙂

  Даниеле, приятелски съвет, зарежи писанията на всякакви мистици и темподобни заблудени умове и се насочи към по здравомислеши автори като Докинс, Голдейкър, Стивън Хокинг, и т.н. Освен това има маса сайтове на атеисти и скептици, които освен здрав разум притежават и чувство за хумор, така че няма да ти е скучно.

  Хората виждат какво ли не, дяволи, ангели, Христос, Дева Мария, Буда, Вишну, починали отдавна хора и какво ли не още. Накратко казано това са халюцинации.

  Обикновено някои атеисти отвратени от църковните практики провокират наивните със сатаната, носител на просветлението и т.н. Ако пък наистина вярват и се кланят на дявола са по зле и от религиозните фанатици, но тяхна си работа. В крайна сметка всичко това са измишльотини.

  Дори и големи умове могат да имат залитания в неправилна посока. Това че някой е взел Нобелова награда не го прави безпогрешен и защитен от глупости. Придържай се кум научния метод детсевика 🙂

  Поздрави

 12. даниел нейков Says:

  Поздрави и от мен сканмен -обаче ако приемем че човешкия живот свършва след смъртта окончателно мога да ти кажа следната поговорка“По-добре е да не си имал нищо отколкото да си имал и да си го изгубил“.

 13. даниел нейков Says:

  така че дет се вика „ДА ЯДЕМ И ПИЕМ ЧЕ УТРЕ ЩЕ УМРЕМ“.

 14. Да се надяваме, че няма да е точно утре, но да, някога ще умрем и не мисля, че ще има нещо след смъртта. Това, естествено няма да накара свестният човек да се държи като примат. Цитирам ти по памет: Добрите хора правят добрини а злите злини, но за добрите хора да вършат злини, за това е нужна религия 🙂

 15. даниел нейков Says:

  Сканман драсни един майл ако си от Стара Загора .Имам желание да говоря с умни хора.Аз съм на 26 и все още имам желание за един дебат. обичам всякакви теми без физика(обаче метафизиката ми е интересна)както и да е в края на крайщата и да не победя остава моралното удовлетворение от изпитата бира.Поздрави.

 16. даниел нейков Says:

  Има една книга според която е възможно човек да изживее 37% от живота си удовлетворен -книгата се казва „Пътеводител към Висшето съзнание“ от Кен Кийс-издателство Кибе(а/я).Обаче лошото според мен е че човек не може да надмине себе си.Много ми е неприятно но според мен човек
  не се развива той е ограничен от гените си-„какъвто се родиш-такъв си и умираш“.Не мисля че средата е определяща за поведението на човека.Затова и аз както крайнодесните учени смятам че всичко е в гените(евгеника)-просто човек не може да избегне всичките капани на Вселената(наречи го Бог или Майката Природа)!По-принцип Вселената би трябвало да е неутрална но все си мисля че законите на Мърфи са по-силни!

 17. даниел нейков Says:

  А и още нещо имам една доста интересна книга наречена „Безкрайността на човешката простотия“.ЗАдължително четиво!Ако мога да си намеря някъде втората част-обадете ми се !

 18. Измами могат да станат с всичко , което не познаваш.Учените също лъжат – както себе си , така и останалите.Какво да кажем за злоупотребите с история?Никой не може да каже на 100% какво е било преди , както и да го докаже.Всичко си остава в сферата на предположенията – ако не вярвате , вижте как се сменят теориите през пет години.И нещо повече – лансират се тезите , които са политически изгодни.Обичат да обвиняват мистиците в лудост и психоза ? Е , психиатрията си има своите противници , а и излизат все повече доказателства за научни злоупотреби с психологията(фалшификации на трудове и т.н.).Да не говорим , откъде се е взела психологията тази на Фройд : еврейската кабала!Ако не вярвате , направете свое проучване. Да не говорим , че психологията и психиатрията…не са науки , не се вписват в научния модел и научните принципи. Според мнозина са също вид шарлатанство и нещо като „модерна инквизиция“. Всеки неудобен често бива определян като психотик , да не говорим че диагнозите , засягащи разума са навлязли като обидни определения в уличната психоза. Та и в този контекст , ще кажа ,че НЛП е също ненаучно и непризнато от науката. Не забравяйте този факт. А теориите на Хегел откъде са? По една странна случайност напомнят на алхимията.И не е ли странно че на „езотеричният“ пазар има всякакъв боклук , но не и нещо свързано именно с темата на алхимията , нещо задълбочено. Границата между науката и мистиката не е толкова голяма и Карл Юнг е писал по темата.Атеистите и „рационалистите“ са също доста заблудени умове , манипулирани , но си мислят , че са просветени. Истината за нещата е във всичко и никъде. Много опити се правят за постигане на единна концепция , къде по-успешни , къде не…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: