Средновековен мрак и ужас за жертвите на католическите педофили

Превеждам от El Pais стаията свободно и със съкращения, само за да придобиете представа колко е зле положението.

„Жертвите в Испания – без глас и без помощ“ или в тишина и без помощ.

Напоследък ни залива вълна от множество случаи на сексуално насилие над деца от католически свещеници в страни като САЩ, Ирландия, Белгия, Германия.  По същото време в Испания също има известен брой такива случаи. Известни са само 9 случая на издадени присъди срещу свещеници за сексуални престъпления срещу деца.

От 2001 са представени 15 оплаквания пред специалните органи на Ватикана. Последната година четирима свещеници са обвинени за педерастия в Кордоба, Валенсия и Ибиса.

При десетките престъпления и присъди, някои от които обявени от върховния, съд църковният клир показва тенденция да игнорира жертвите на тези престъпления. Техният принцип изглежда е, че мръсните ризи не се вадят на показ и тези проблеми трябва да се решават в общността или в семейството. И че тези случаи не трябва да стават публично достояние.

В същото време педофилите,  извършители на тези престъпления, дори и осъдените са получавали активна помощ и поддръжка от католическата църква , включително и от по-високите инстанции и са били местени в други епархии (парохии?)

Има и фрапиращи случаи като този с Fernando Vecino Tomas, осъден през 2010 година за сексуално малтретиране на две момиченца, което престъпление е признал. Няколко дена преди прочитане на присъдата му e награден от църквата си за 50 години вярна служба на църквата. (Питам се колко ли деца са пострадали през тези 50 години вярна служба)

Свещеник Luis Jose Beltran беше осъден на 8 години затвор за многократно сексуално малтретиране на детето, което е помагало по време на църковните служби. Присъдата е издадена от Върховния съд. В същото време епископът на Jaen отказа да порицае морално извратения си свещеник твърдейки, че „негов дълг е да бъде на страната на служителите си“.

„Никой не може да ми докаже, че присъдата е справедлива“ казва епископът на Tui-Vigo, когато разбира че падре Elmero Real e осъден на 21 години затвор за сексуални извращения с шестима малолетни.

Когато висшите инстанции на Католическата църква в Испания решиха да нарушат мълчанието си по въпроса то не беше за да осъдят извършителите на педофилските престъпления. Самият кардинал Antonio Cañizares определи случаите като „атаки срещу църквата“.

Мисля, че моят коментар е  излишен. Само се чудя нямаме ли вече намерение да излизаме от тази средновековна дивотия, по дяволите? По-дълга и много по-ужасна статия по темата на испански тук  http://movil.elpais.com/articulo/reportajes/Lobos/corderos/20100425elpdmgrep_1/Tes?paginacion=toda

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: