Откога научно е доказано че живеем в холограма?

http://sebepoznanie.com/vselena/holografskavselena/

На въпросното място ме отведе сатия на Тишо, който присъствал на издаването на книгата на аторката Роси Вакъвчиева. Тишо често пише по повод мислите, които се материализират, мечтите които се сбъдват и темподобни. Аз не споря с него, защото той не се позовава на „научни“ източници и не лъже читателите си, по скоро споделя житейския си опит и своите виждания,  за разлика от Роси, която не само че постоянно се позовава на науката, а и си позволява да намесва и квантовата физика, което ме възмути.

Роси твърди че е проведен научен експеримент, където учените изстрелвали по един електрон и той се  изхитрявал да мине едновременно през две дупки. Това разбира се тя е гледала в детската анимация на филма Сикрет. Когато я помолих да ми посочи в кой научен институт е проведен експеримента и в кое научно списание е публикуван този експеримент тя се обиди и ме обвини че и слагам етикети, вместо да посочи съответните връзки към източниците си?!

Това е моя коментар в нейния блог:

Не бих казал, че слагам етикети, не знам какво имате предвид под поставяне на етикет. Може би когато някой си позволи да ви каже истината вие веднага бързате да се обидите, вместо да преосмислите очевидните факти.

И не ме притесняват вашите хипотези и теории, както ги наричате, а това, че ги представяте за научни, когато те са псевдонаучни. Ако желаете ще помоля някой дипломиран физик да ви опровергае официално, но мисля, че не е нужно и няма да ви е от полза.

Бих казал че не отговаряте на въпросите по същество и не признавате, че нямате надеждни научни източници, които да подкрепят твърденията ви. Също така личи, че не разбирате много от физика, особено квантова. Познанията ви по квантова физика се основават на филма Сикрет, който беше заклеймен от маса учени и скептици като абсолютна глупост и щуротия.

След като се позовавте на Michael Talbot би следвало да посочите, че той е автор на фантастика, а не учен. Такива са Karl H. Pribram и David Bohm, но самият Толбът в книгата си признава, че Дейвид Бом не е бил съгласен с неговите възгледи и то е обяснимо. Един учен никога не би приел такава книга за чиста монета.

Относно Холографска вселена, чел съм книгата, тя не може да се нарече научна, а просто една художествена измислица, фантастика, която използва недоказани научни хипотези за да обясни духовните търсения и надежди на автора, телепатията и много други несъществуващи, или вече обяснени явления, като нестинарството например.

И изобщо в науката, за да се приеме нещо за вярно трябва всеки да е способен да повтори експеримента при същите условия и да получи същите резултати, иначе хипотезата му не може да се счита за научна.

Advertisements

7 Коментари to “Откога научно е доказано че живеем в холограма?”

 1. „Тази идея обединява и религия, и философия, и наука.“

  Мда, а пък едно лекарство лекува всички болести.

 2. Като знам че си математик няма да е лошо да кажешнещо повече на Руми Вак относно математиката и квантовата физика http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_mechanics#Mathematical_formulations

  Тя явно ги владее тези…

 3. ima mn nau4ni dokazatelstva po tazi tema 🙂 i daje naskoro izleze cqla poredica po taq tema ako nqkoi se interesuva da mi pishe kAsp3r–

 4. измисли първо да пишеш на кирилица тикво

 5. деба неграмотните идиоти

 6. Ще събера сили да погледна. Въпреки, че току що хвърлих бегъл поглед отгоре, прочетох „Нашите мозъци конструират математически обективната реалност чрез интерпретиране на честоти“, и лекинко се изприщих.

  Абе някой на някого пълни главата с глупости, ама кой на кого …

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: