Разберете прости ора

http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=1364

не е мое, но обяснява много, детсевика:

Всякакви буламачи искат да си закичат прилагателното „научен“.
Научен кретени.. опа, креационизъм например…

Наскоро един кретенист пак се тръшкаше в дискусия във ФБ, как Еволюционната теория не била доказана, как липсвало „липсващото звено“ и т.н. от репертоара им. Естествено и до „Големия взрив“ се стигна…

Не мога да разбера, защо кре.. ъъъ …ационистите все въртят, сучат и все до „Големия взрив“ стигат и какво той има общо с еволюционната теория на биологичните видове на Земята.

Историята на еволюцията на живота на Земята е много по-кратка от тази на Вселената и на част от нея сме преки свидетели, за друга намираме достатъчно доказателства.

Виж, „Големия взрив“ е космологична хипотеза, въпреки че някои го наричат теория, за която има само косвени наблюдения (реликтовото излъчване да речем) и която няма нищо общо с еволюцията на видовете. Но креационистите въртят, сучат и току до „Големия взрив“ стигат?!

Сега, покрай сведенията за евентуално движение на неутриното със скорост по-голяма от скоростта на светлината, на привържениците на менте-теории им потекоха лигите и отново заляха форуми и блогове с вопли, че научните теории, в случая СТО не били правилни, как се менели и т.н. Именно, един от най-експлоатираните „аргументи“ на привържениците на псевдонаучни бози е, че „науката постоянно твърди различни неща“ и в тоя дух. Друг „аргумент“ е „науката не знае всичко“.

Така е. И двете неща са верни.
Разликата е, че научните методики изискват проверка на твърденията.
За да се обясни дадено явление се градят различни хипотези. За да стане хипотезата теория е необходима експериментална проверка. (За това и хипотезата за Големия взрив между другото неправилно се нарича теория, въпреки добре изградения математически модел. До сега доказателствата за Взрива са само косвени и нееднозначни).

Една теория може да се потвърждава от хиляди експерименти и наблюдения, но ако се получат такива, които противоречат на теорията, явно тя или е погрешна, или неточна. Идва време да се гради нова теория.

Науката не е застинала догма, от която не може да се мърда на никъде. Познанието непрекъснато се увеличава и старите теории и хипотези често се налага да бъдат преразгледани в светлината на новонаученото.

Една теория, ако е добра, следващата не я отрича, а е нейно разширение и допълнение (Всъщност това първи го е казал, макар и с повече думи Нилс Бор). Пример класическата и квантовата механика. А след квантовата механика чака следващата, по-напреднала теория. Може би теорията на Квантовата гравитация? Ще видим.

А лошите теории? Ами, остават в историята, както теорията за топлоода, или за епициклите. Въпреки, че за времето си са работели добре и са давали възможност за точни изчисления, напредването на знанието и натрупването на нови факти ги е отхвърлило.

Та и ако се докаже тази история с неутриното това е предпоставка за разширение на Специалната Теория на Относителността(СТО). Или за възникване на нова, по-пълна теория. За съжаление, досегашните уточнения по въпроса повече клонят към грешка при измерванията, но ще почакаме. Именно за съжаление, защото едно такова откритие е в състояние да даде мощен импулс на научните изследвания, които от доста години не са правили качествен скок.

А иначе добра теория ли е СТО? Определено. Защо? Защото не противоречи на наблюденията и в ускорителите, и на космическите частици, достигащи до Земята или до орбиталните станции (имам предвид всички досегашни) и спътници. Още повече тя има практическо приложение. Хи хи, не говоря за фантастика. Оказва се, че даже за обекти, движещи се с нерелативистични скорости, като да речем при изчисляване например на координатите от спътниците за GPS-навигация се налага да се въвеждат релативистични поправки.

Горното обаче не значи, че СТО е горната граница на познанието и че след нея няма нищо.
Както казах – научната теория не е догма.

Но и аз, както моите приятели, кре…ационистите, от Дарвин отидох до Айнщайн, че даже споменах и Големия взрив ;)

Да се върнем към темата!
Добра теория ли е Еволюционната теория?
Определено!
Защо?
Защото се потвърждава експериментално. И от изследванията на вкаменелости, и от генетиката. Всъщност до средата на 20-и век неяснотите са били доста повече, но с напредването на генетиката много неща се изясняват. И без разкопки на фосили, в гените може да се прочете историята на биологичните видове чак до първоначалните микроорганизми, даже до първите агресивни органични молекули, още несвързани в отделни организми.

И най-якият „аргумент“ на креационистите – „защо до сега не е наблюдавано създаването на нови видове“. Искате ли да ви отговоря? Ама честно? Ваша работа, аз ще отговоря: Поради невежество! Чие? Ами вашето невежество. Поява на нов вид – именно вид, не порода, не хибрид, сорт или друго – риби е наблюдавано още, докато Дарвин е бил жив. И това е било първото „опровержение“ на Дарвиновия „Произход на видовете“. Защото според него, за такъв преход са необходими хиляди години, а появата на новия вид станала за по-малко от 5 години. Защо така обаче е било възможно да се отговори, чак след достатъчното развитие на генетиката.

Така че драги креационисти, ако в някоя книжка пише, че поява на нови видове не е наблюдавана, няма смисъл да я четете нататък. Авторът или е невеж, или още по-лошо – съзнателно преиначава фактите.

Може ли Еволюционната теория да се окаже погрешна. Може, ако се намерят факти, които да я опровергават. Факти! Не нечии приумици!

Може ли да е неточна? Може. Много вероятно е. Но пак трябват факти, които да покажат ограничеността ѝ и недостатъците ѝ.

И да обобщим. За да бъде една теория научна, а не псевдо-такава, трябва да се потвърждава от наблюденията и експериментите, да може да „предсказва“ нови явления, да описва поведението на обекта на изследване в бъдеще и да се потвърждава от фактите и новите открития в областта, за която се отнася теорията.

Всякакви други умотворения, базирани на вдъхновение, провидение, емоции или др. могат да бъдат изкуство, ако са породени от истинско вдъховение и са направени добре, но в никакъв случай наука.

ПП
За религиозните читатели, ако има такива, да уточня:
Еволюционната теория не отрича, нито потвърждава съществуването на Бог (или богове). Боговете не са неин обект.

Еволюционната теория също не отрича и „интелигентния дизайн“, нито панспермията. Те по никакъв начин не ѝ противоречат. Сигурно за панспермията нещата са очевидни, че не си пречат с Еволюционната теория, но за „интелигентния дизайн“ ситуацията е по-объркана, за това да се спрем по-подробно на нея.

Въпреки че аз застъпвам хипотезата за спонтанно възникване на живота, независимо дали на Земята или донесен от космоса, нищо в теорията не пречи, генетичната програма да е била написана предварително и след това да е стартиран един гигантски експеримент за борба на надделяване на различни биологични видове. Но това също не е обект на изследване на Еволюционната теория.

21 коментара за “Разберете прости ора”

 1. абе вие що си не пиете рикията и уважите некоя сгодна мома, ми се пенявите като македонци

 2. @scanman – благодаря за споделянето!

  @batpep – какво пречи да си пием ракията да си говорим на популярни теми 😉

 3. @ batpep кой ти каза, че не пиеме чувиек 🙂

  @bozho както рекох, зарад такива кат вас сме живи, ама не могат да го вденат деба и овците, деба

 4. даниел нейков Says:

  здр , scanman .спонтанно възникване на живота -означава едновременно нали обаче според Тома Аквински ако не се лъжа е извел доказателства за съществуването на Бог? някои хора отричат Бога от Библията ,понеже се е месил в земните дела спирал е и слънцето докато Исус Навин е избивал враговете.Та според различни хора
  Истинският Бог е неутрален.Добре обаче дали ще се родиш император или слуга пак определя наличието на предпочитания съответно към единия и другия.Разбираш ли
  няма как да се избегне фаворитизирането (а може би има начин ако всички сме конинги?) Искам да добавя и още нещо СВЕТЪТ СЕ ОСНОВАВА НА АКСИОМИ!!!АКСИОМИТЕ НЕ СЕ ДОКАЗВАТ.ПРОСТО НЕМОГАТ.И ТУКА ОПИРАМЕ НА ВЯРА!!Вяра че Слънцето ще изгрее пак и т.н.Весели празници
  и поздрави от мен -Даниел

 5. даниел нейков Says:

  Забравих да добавя че живото произлиза от живо ,а мъртвото си е мъртво няма как от мъртвото да излезе живо.Ти ако имаш идеи ограмоти ни :)Айде чао

 6. Ако не се бил лъжел, Тома Аквински бил доказал съществуването на Бог. Бре-бре.

  Ами прави са, хората дет се съмняват. Първо няма как да спре слънцето, трябва да е спрял въртенето на земята, но както са набрали инерция, диваците вместо да се доизпозаколят щяли да хвръкнат в космоса. Или Бог специално е намалил инерционните сили, за да могат да си режат главите на светло.

  Аз не вярвам, че слънцето ще изгрее утре. Аз го знам, във всеки вестник го пише, даже с точност до минута. А колкото до това как е възникнал живота вземи та попрочети малко. Вече има интернет, уикипедия и една камара сайтове.

  И на тебе весели празници.

 7. даниел нейков Says:

  ЗДр. Да разбрах че има интернет.Обаче понеже съм завършил ПМГ.мога да питам кво правим с Аксиомите?!Ти понеже се пишеш за учен я ми отговори на следният въпрос-геометрия
  на Лобачевски.-

  –Неевклидова геометрия е термин, обединяващ хиперболичната и елиптичната геометрия, които се разграничават от евклидовата геометрия. Основната разлика между евклидовата и неевклидовата геометрия е естеството на успоредните прави. В евклидовата геометрия, ако са дадени права l и точка A, нележаща на l, то през A може да се прекара само една права, успоредна на l. В хиперболичната геометрия съществуват безброй много прави през A, успоредни на l, а в елиптичната геометрия не съществуват паралелни прави.(ТАКА до тука с Аксиомите)
  Още нещо в Библията има код-според теб тези примитивни хора дали са имали мозък да ги измислят тези уравнения?
  Обясни ми и как са били напаснати книгите от Библията?
  Откъде са могли да знаят как да ги напаснат,като авторите са живяли не по едно и също време.
  Забравих и това къде го бях чел ама е факт.В библията не само че има код ,ами има и някакви математически мистерии с магическото число 7.Не знам дали съм те питал един уж елементарен въпрос -Ако Библията е лъжа,защо толкова много хора са умрели за тази лъжа?Дет викаше един приятел като се изгори-„Ма то боли ве“.А я си представи да те пържат с вряло олио или подобни неща. и да завършим оптимистично .Весели празници.

 8. Не знам точно какво се опитваш да ме питаш или ме изпитваш нещо. Сега точно с аксиомите нищо не правиме. Ако те интересуват математически проблеми попрочети, а ако не ти стане ясно питай някой специалист. Аз не съм такъв.

  Библията обаче познавам горе-долу добре. Да има кодове там не ми е известно. Имаше такава хипотеза на някакъв израелец. Оказа се че всяка една книга пусната през програмата му в края на краищата генерира що годе смислени изречения, но сега не ми се търсят източници.

  Книгите са били обединени в библията по време на църковните събори много след написването им, ако те вълнува. Били са написани от разни пастири и овчари които са си нямали ни най малко понятие от нищо, еле пък от уравнения.

  Чумата или друго инфекциозно заболяване са смятали за Божие наказание и са вярвали, че с духова музика можеш да бутнеш крепостна стена, ако обикаляш достатъчно дълго около нея.

  Само прочети първа глава на битие и ще ти стане ясно, че не са знаели абсолютно нищо за устройството на слънчевата система, небесните тела и защо има ден и нощ

  https://scanman.wordpress.com/2009/02/01/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D1%8A%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BB%D0%B8-%D0%B5/

  И да, изгаряли са и са пекли хора, най-много са се старали в горенето фанатичните християни. Не знам дали си чувал за светата инквизиция и горенето на вещици и всички инакомислещи. И да, човек може да умре за тъпотия. Справка, малоумниците дето се взривяват пред джамии и църкви заради корана.

 9. @даниел нейков – ето: http://www.knigolandia.info/search?q=%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%8A%D1%82

  и още:

  http://www.knigolandia.info/search?q=%D0%95%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

  Има още много. Щом искаш да четеш – има!

  а бай Тома Аквински да сочиш за „авторитет“… смях 😀

 10. @даниел нейков – всъщност, ако беше прочел този коментар:

  http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=1364&cp=1#comment-10160

  щеше да разбереш (надявам се) защо коментарите ти са излишни 😉

 11. даниел нейков Says:

  Не Ви изпитвам.Никак не искам да намесвам и науката ама даже под „“наука“ има няколко определения в зависимост от контекста.Така значи обаче аз си мисля че ако няма Висша сила ,Бог .Природа или примерно Възкресение -човешкият живот е меко казано безмислен.Да ви кажа една случка -сигурен съм че не я знаете .Някаква англичанка (може и американка да е била забравих) отишла при някакъв будист ,които и бил ментор.Та тоя будист имал навика да чете мисли.
  узнавайки това тя по някакъв начин научила мисля че исусовата молитва .И докато я мислела този будист не можел да чете мислите й.Още един случай от книгата „окултният Сталин“ авторът подчертава че е атеист.Та някакъв монах като научавал през Втората световна че ще нападат май(ленинград или сталинград -забравих).Този монах се молил незнам може би 20-30 дни.По някое време му се явила в огнен образ Богородица и му казала да направи шествие под формата на кръст и германците щели да заобиколят града без
  да влизат.И наистина немците заобиколили града.Това учудва автора който е атеист.
  Още един интересен случай тоя път свързан не с религията ,а с коефициента на интелигентност.Една жена в Щатите с коефициент на интелигентност 189(мисля че максимума е
  200 и май само Айнщаин и мн малко хора имат толкова)
  Та тази жена я било страх да не хване рак на стомаха .И пише
  че изпивала по 19 (!)литра вода на ден.Накрая умряла на 29 години понеже ъбреците и не издържали.Така че ако няма
  нещо като Бог(понеже в тоя Случай нито природата(а ) ,нито интелигентността са помогнали . Както пише в книгата
  „Безкрайността на човешката простотия“ (препоръчвам ви я )природата няма нито дългосрочни цели,нито някаква мисия.
  Ако приемем че има 6000 бозайници,нито един с изключение не приматите не заплашва да се превърне доминиращ вид.
  Ако приемем че еволюцията е сляпа-тогава остава социалдарвинизма.

 12. даниел нейков Says:

  Още нещо понеже съм и социолог Ви препоръчвам книгата „Протоколите на съветските мъдреци“ на Григорий Климов
  достъпна книга по Висша (Черна ) Социология.

 13. даниел нейков Says:

  Извинявам се че не съм по темата обаче доколкото съм запознат има 2 теории-Едната че Бог след като е създал всичко повече не се меси.Другата е обратната а именно че се меси .Освен това за хората 2+2 може да е 4 ,обаче за Бог може да е 5 ,10 или 20.

 14. Щом им вярваш на тези разкази от 1001 нощ не мога да ти помогна. Единственото което мога да ти препоръчам е да попрочетеш малко Докинс http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B4_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81

  Има ги на български някои книги преведени доколкото знам.
  И.. извинен си, но има и трета теория. Че може би въобще няма Бог, не че има значение за тебе де. Вярата е приятно и полезно нещо стига да не прекаляваш и да не пиеш по 30 литра вода 😉

 15. @Даниел Нейков
  Не четеш и това е.
  Аз никъде не споря има ли бог, няма ли и т.н.
  Всъщност бог ни ми трябва, ни ми пречи, така че не ме интересува, освен в чисто академичен аспект. Нещо, което не може да се докаже експериментално не си заслужава да се губи време със спекулации относно съществуването му, според мене.
  Айде да цитирам и тук Христо Илиев:

  „Наистина, хората на религията за толкова хилядолетия не можаха да осъзнаят един изключително прост факт – науката не се опитва да даде отговор на въпроса „Кой?“ или „Защо?“ – това е поле за религията и философията. Науката (се опитва да) дава еднозначен отговор единствено на въпроса „Как?“, що се отнася до устройството и функционирането на Вселената. Как се съотнасят отделните градивни елементи на Вселената? Как взаимодействат тези части? Как еволюира във времето тя? Как това? Как онова? Наблюдения, хипотези, нови наблюдения, нови хипотези, …“

  Това обсъждаме, не дали има бог или няма.

 16. @scanman Аз дадох по-горе линк за една книга на Докинс, издадена на български.
  Ето още една:
  http://www.knigolandia.info/2010/03/blog-post_15.html

 17. даниел нейков Says:

  ЧНГ scanman.Искам да те питам нещо -какво ще кажеш за това видео: http://www.youtube.com/watch?v=AVbO5cBXFig

 18. ЧНГ 🙂 Да беше по-кратко видеото щях да го гледам, но един час нямам нерви да чакам как някакъв милиционер ще го призове Исус. Нарича се халюцинация. Не на един или двама им се привиждат Исус, дявола, Богородица, извънземни и какви ли не още неща..

 19. @bozho Нашите усилия са напразни, налъм никога няма да върже. ЧНГ 🙂

 20. Даниел Нейков Says:

  ЧНГ и на Вас за тези които още спорят дали демоните са истински вижте този линк :http://www.joyofsatan.org/ и по-точно
  http://www.angelfire.com/empire/serpentis666/Outsiders.html ;
  Според мен са истински даже и извънземнит ама тва е друга тема.. дет се вика за хората отричащи истината „имат очи ,а не виждат -имат уши а не чуват“

 21. Демони, извънземни, дяволи, караконджули, вампири, върколаци. Божеее, колко мъка има по тоя свят 🙂 Блазе ти, че имаш очи да ги виждаш де. Така е къде, къде по-интересно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

<span>%d</span> блогъра харесват това: